coś wyje w ukaładzie napędowym

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

roberto7520
Nowicjusz
Nowicjusz

coś wyje w ukaładzie napędowym

Post autor: roberto7520 » ndz lip 26, 2009 20:32

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem już kolejnego VW tym razem MK IV , 1,9 TDI, 116 KM, 6 biegów , 170 tyś km przebiegu który umożliwił mi poznanie większej liczby mechaników niż wszystkie poprzednie razem wzięte a to wszysto dotyczy praktycznie jednego problemy. COŚ WYJE. Podczas jazdy czy to na biegu czy to na luzie mniej więcej między 40 a 110 km/h do wnętrza samochodu z lewej strony dochodzi raz bardziej raz mniej głośne wycie przypominajęce odgłos zużytego łożyska w kole lub jeśli ktoś kojarzy odgłos zwolnicy w traktorze. Wydaje się, że na zakrętach nie raz to wycie się wzmaga ale nie zawsze. Ponadto od jakiegoś czasu zauważyłem luz tj. podczas dodawania i zwalniania gazu czyć coś w rodzaju szarpnięcia tak jak by był gdzieś luz na przekładni zębatej z potrzeba było by pół obrotu do zazbienia się. Dodaję, iż samochód był lekko trafiony w lewy przód. Do tej pory wymieniłem opony, dwa razy łożyska w kołach oraz lekko zużyty przegób lewy. Ostatnio mechanik rozebrał mi skrzynię bo jak twierdził to może być mechanizm różnicowy. Straciłem kilka setek a wyje jak wyło. Skrzynia według fachowca ok. Czy ktoś miał taki problem lub możemi doradzić co zrobił poza oczywiście złoomowaniem bo auto nie takie stare. Za wskazówki bardzo dzikuję

roberto

Awatar użytkownika
Ceglarz
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ceglarz » ndz lip 26, 2009 21:00

Ja bym się czepił właśnie mechanizmu różnicowego. Kiedyś w jednym aucie mieliśmy podobne objawy, tam właśnie mechanizm był uszkodzony.

Mówi rdza do rdzy: POLONEZA czas zacząć... [img]http://foolstown.com/sm/ura1.gif[/img]

Awatar użytkownika
tomekzabrze
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomekzabrze » ndz lip 26, 2009 22:28

jesli nie jest to wyząbkowana opona ( przeloz opony, kola przod na tyl ii bedzie wiadomo) to moze byc tez przebub wewnetrzny ale w sumie jak ustaje ci to na wysokych orekodiasch to raczej nie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”