Drążek kierowniczy- sposób montażu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

muzykant

Drążek kierowniczy- sposób montażu.

Post autor: muzykant » sob lip 25, 2009 19:52

Witam

golf 2, 1.8 RP, 90 rok

Szybkie pytanie:

Stożkowy sworzeń drążka kierowniczego wchodzący w zwrotnice przykręca się na jaką metodę?

- dokręcając momentem 50 N-m

- mierząc wychodzący gwint przed odkręceniem i wybiciem sworznia i później dokręcając dotąd aż ta długość będzie taka sama
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 19:52 przez muzykant, łącznie zmieniany 1 raz.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lip 25, 2009 20:02

Chodzi ci o końcówkę (goleń) przekładni? Jeśli ją wymieniasz to warto by sprawdzić zbieżność, bo nowa może mieć inną długość niż stara i kaput, liczenie czy mierzenie gwintu nic ci nie da.

Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lip 25, 2009 20:20

mowisz o koncówce drazka kierowniczgo ? mozesz oczywiscie policzyc , jedni licza obroty , drudzy dlugosci koncówek i tak rzezbia, ale i tak najlpewniej bedzie ustawic na diagnostyce :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

To_mas
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: To_mas » sob lip 25, 2009 20:21

guti pisze:najlpewniej bedzie ustawic na diagnostyce :)
chyba wszystko w temacie :)

muzykant

Post autor: muzykant » sob lip 25, 2009 22:25

Tylko, że ja Panowie moi drodzy nie wymieniam końcówki drążka tylko ją wybijałem aby wyciągnąć zwrotnice z auta- wymiana łożysk. Wyciągałem zwrotnice całą z kolumną resorującą aby nie tracić zbieżności. I do dziś myślałem, że po wbiciu z powrotem końcówki/sworznia drążka dokręcę momentem nakrętkę jak podaje fabryka. A tu dziś znalazłem w książce "sam naprawiam" informacje, że ponowne dokręcanie powinno być robione na zasadzie mierzenia długości gwintu.

Choć już na tej zasadzie nie zrobię (bo końcówki poodkręcane i powybijane) to pytam z ciekawości jak powinno być to robione, tak na przyszłość ;)

A przy okazji pytanie- jakim momentem powinna być dokręcana nakrętka na śrubie mocującej/zabezpieczającej sworzeń kulisty wahacza do zwrotnicy, nie mogę znaleźć o tym informacji nigdzie.

Na tym sworzniu kulistym nie ustawia się geometrii ale z zasady po wymianie jego powinno się pojechać na ową geometrię bo poprzednim razie była robiona na już zużytym trochę sworzniu. Mam racje?
guti pisze:mowisz o koncówce drazka kierowniczgo ? mozesz oczywiscie policzyc , jedni licza obroty , drudzy dlugosci koncówek i tak rzezbia, ale i tak najlpewniej bedzie ustawic na diagnostyce :)
Czyli rozumując geometrie ustawia się i na regulacji długości drążka jak również na dokręcaniu nakrętki sworznia drążka do zwrotnicy?
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 22:28 przez muzykant, łącznie zmieniany 2 razy.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lip 25, 2009 22:29

mylisz chyba pojęcia :grin: końcówkę do zwrotnicy przykręcasz normalnie, nakrętką "samokontrującą", jeśli książka mówi ze 50Nm to 50 i tyla :grin:

Wypadałoby sprawdzić kąty z okazji tego sworznia :chytry:

muzykant

Post autor: muzykant » sob lip 25, 2009 22:33

mate64 pisze:mylisz chyba pojęcia :grin: końcówkę do zwrotnicy przykręcasz normalnie, nakrętką "samokontrującą", jeśli książka mówi ze 50Nm to 50 i tyla :grin:
Tak też i zrobiłem ale mam książkę sam naprawiam gdzie jest napisane, że przed odkręceniem powinno zmierzyć się długość wystającego gwintu i przy ponownym montowaniu tyle dokręcać nakrętkę aby tyle samo gwintu wystawało co poprzednio.

I zastanawiałem się czy ma to w ogóle jakieś znaczenie co do geometrii, no bo chyba nie ma.

Dlatego pytam znawców VW czy tak to powinno wyglądać czy inaczej ;)
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 22:34 przez muzykant, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » sob lip 25, 2009 22:34

kolega nie myli pojęć chodzi mu jak dokręcić końcówkę drążka do piasty kola

kolego wyczyść to z piasku i dokręć jak masz klucz dynamometryczny momentem z instrukcji ale kto by się bawił w to

dokręć porostu kluczem bez żadnych przedłużek tak dość mocno ale nie udawaj tam Pudziana bo kolo wyrwiesz :helm:

a to o tym gwincie to ustawia nie zmiennej dlugosci jednego z drążków lewego chyba

ale to sie robi w maglach bez wyspom a jeśli nie ruszałeś drążka to ty nie musisz

chodzi o to w tym abyś w lewo miał tyle samo obrotów kiery co w prawo w maglach z mk3 niema tego już

kumple taki kiedyś zrobił 1 obrót w lewo a 2 w prawo
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 22:39 przez dziabi3, łącznie zmieniany 2 razy.

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lip 25, 2009 22:57

muzykant, jzli nie kręciłes nic kioncówa drązka, tylko odkrcales od zwrotnicy to ok, nie musisz jechac na geometrie , jezeli natomiast ruszałs sworzen wachacza ( to co wchodzi w zwrotnice od dołu ) to wyopadałoby sie przejechac na geometrie

[ Dodano: Sob Lip 25, 2009 10:59 pm ]
ruszales w sensie wymieniałęs sworzen :) bo samo odkrecnie sruby ktora idzie na dole przez zwrotnice nic nie zmienia :)

Obrazek

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lip 25, 2009 23:00

muzykant, końcówka jest na stożku czyli ma być okręcona na tyle mocno żeby zaklinowała się w zwrotnicy, liczenie gwintu ma sens tylko przy jej wymianie.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » sob lip 25, 2009 23:03

w razie gdyby nakrecaja nakretk sam stozk zaczał sie okręcac, to lekko popukac w koncówke, zeby stozek wszedł głebiej i znowu dokręcac :) i tak az do skutku, dzieje sie to zazwyczaj przy juz zuzytych koncówkach , wprawdznie nie stukajacych , ale juz majacych luz, tak ze kulka w koncówce sie okreca lekko :)

Obrazek

muzykant

Post autor: muzykant » sob lip 25, 2009 23:30

Dzięki za odpowiedzi.

Widzę, ze jednak bez geometrii się nie obędzie bo choć nic od niej nie było ruszane- czy drążek czy mocowanie kolumny resorującej to jednak jeden owy sworzeń kulisty wahacza będę musiał wymienić.

I Panowie jak dokręcać właśnie ową nakrętkę na śrubie mocującej owy sworzeń, wie ktoś jakim momentem to kręcić? Chodzi mi właśnie o tą śrubę "na przestrzał" z nakrętką po drugiej stronie a nie te trzy śruby od spodu.

mate64
Forum Master
Forum Master

Post autor: mate64 » sob lip 25, 2009 23:30

mocno ale z wyczuciem :grin: :chytry:

muzykant

Post autor: muzykant » ndz lip 26, 2009 01:06

No pewnie, że pomyliłem pojęcia. Bo w książce chodziło o gwint, na którym ustawia się zbieżność na drążku a nie o gwint do przykręcania sworznia do zwrotnicy ;) Zaślepiło mnie bo sugerowałem się cały czas drążkiem bez regulacji zbieżności.

Także teraz już wiem, wszystko, dzięki Panowie i punkty dla Was.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”