Konserwacja, konserwacja i jeszcze raz konserwacja...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Konserwacja, konserwacja i jeszcze raz konserwacja...
Witam!
Chcę zakonserwować MK2, tak żeby pojeździć nim 10lat, ale żeby wytrzymał jeszcze dłużej...
Ja ochoty i narzędzi do konserwacji nie mam. Nie chodzi mi tu o samą konserwację, ale najpierw trzeba usunąć rdzę. W grę wchodzi tylko piaskowanie, bo to jest w 100% skuteczne, a nie chcę się bawić odrdzewiaczami itp...
1.Zacznijmy od nadwozia - usunę rdzę i cała buda pójdzie do lakiernika. Jedynie będzie potrzebna reperaturka wlewu paliwa.
2.A teraz podwozie - no właśnie, co z tym zrobić? Ja myślę dać to do firmy która piaskuje cały spód do gołej blachy i nakłada na to konserwację. Cena za całe podwozie to 500zł (w tej cenie jest wliczone piaskowanie profili zamkniętych i konserwacja)
3.Profile zamknięte - np.progi, miejsca za boczkami tylnymi, wnętrze drzwi. To również wykonuje firma konserwująca podwozia.
Wygłuszenie na podłogę pójdzie nowe, w 3 miejscach podłoga była przegnita - zardzewiała blacha została wycięta i wspawana jest nowa.
Będzie swap silnika - w komorze silnika jest troszkę rdzy, więc będzie piaskowanie i malowanie.
Mój Golf fabrycznie posiada plastikowe nadkola. Dodatkowo dokupię płytę pod silnik.
Co o tym myślicie? Warto? Co jeszcze trzeba konserwować? Na które miejsca zwracać uwagę itp...
Chcę zakonserwować MK2, tak żeby pojeździć nim 10lat, ale żeby wytrzymał jeszcze dłużej...
Ja ochoty i narzędzi do konserwacji nie mam. Nie chodzi mi tu o samą konserwację, ale najpierw trzeba usunąć rdzę. W grę wchodzi tylko piaskowanie, bo to jest w 100% skuteczne, a nie chcę się bawić odrdzewiaczami itp...
1.Zacznijmy od nadwozia - usunę rdzę i cała buda pójdzie do lakiernika. Jedynie będzie potrzebna reperaturka wlewu paliwa.
2.A teraz podwozie - no właśnie, co z tym zrobić? Ja myślę dać to do firmy która piaskuje cały spód do gołej blachy i nakłada na to konserwację. Cena za całe podwozie to 500zł (w tej cenie jest wliczone piaskowanie profili zamkniętych i konserwacja)
3.Profile zamknięte - np.progi, miejsca za boczkami tylnymi, wnętrze drzwi. To również wykonuje firma konserwująca podwozia.
Wygłuszenie na podłogę pójdzie nowe, w 3 miejscach podłoga była przegnita - zardzewiała blacha została wycięta i wspawana jest nowa.
Będzie swap silnika - w komorze silnika jest troszkę rdzy, więc będzie piaskowanie i malowanie.
Mój Golf fabrycznie posiada plastikowe nadkola. Dodatkowo dokupię płytę pod silnik.
Co o tym myślicie? Warto? Co jeszcze trzeba konserwować? Na które miejsca zwracać uwagę itp...
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 14:39 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
haha oni ci wypiaskują ale kieszeń
po co zrywać dobrą konserwacje
myślisz ze ci nałożą tak dobrą konserwacje jak fabryczna ?
zrub jak mówisz a za rok ci auto całe zardzewieje
miejsca zgniłe sie wycina a rdze szlifuje i nakłada preparaty anty korozyjne
widać kolego że wo gule nie masz pojęcia o konserwacyj auta i zaczynasz od strony kozy dupy
nie obraź sie poczytaj troche na forum o lakierowaniu i konserwacji a rozjaśni ci umysł
po co zrywać dobrą konserwacje
myślisz ze ci nałożą tak dobrą konserwacje jak fabryczna ?
zrub jak mówisz a za rok ci auto całe zardzewieje
miejsca zgniłe sie wycina a rdze szlifuje i nakłada preparaty anty korozyjne
widać kolego że wo gule nie masz pojęcia o konserwacyj auta i zaczynasz od strony kozy dupy
nie obraź sie poczytaj troche na forum o lakierowaniu i konserwacji a rozjaśni ci umysł
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
-
To_mas
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
jak kolega pisał... wypiaskować profile zamknięte raczej ciężko będzie 2 sprawa piaskowanie i konserwacja całej podłogi za 500... 500 to samo piaskowanie raczej do tego konserwacja to są podklady antykorozyjne itp a dopiero potem środek do konserwacjiXabingo pisze:dać to do firmy która piaskuje cały spód do gołej blachy i nakłada na to konserwację. Cena za całe podwozie to 500zł (w tej cenie jest wliczone piaskowanie profili zamkniętych i konserwacja)
Buda jest w fajnym stanie. Gadałem z kolesiami co konserwują. Koszt około 300zł - piaskują tylko miejsca gdzie odeszła konserwacja i na nowo konserwują to miejsce wysokiej jakości preparatami. Oni podali mi nazwy preparatów i na necie sobie je chwalą za jeden z lepszych. Dają gwarancję. Profile zamknięte też konserwują.
A i nawet na allegro coś takiego oferują: http://allegro.pl/item688983054_konserw ... ml#gallery
A u nich bym to zrobił chyba, jeśli rdzę usuwają poprzez piaskowanie: http://allegro.pl/item689749353_konserw ... ml#gallery lub lepiej: http://allegro.pl/item694217504_konserw ... stiku.html
A i nawet na allegro coś takiego oferują: http://allegro.pl/item688983054_konserw ... ml#gallery
A u nich bym to zrobił chyba, jeśli rdzę usuwają poprzez piaskowanie: http://allegro.pl/item689749353_konserw ... ml#gallery lub lepiej: http://allegro.pl/item694217504_konserw ... stiku.html
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 20:57 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

Xabingo, nie da się zrobić powszechnie stosowanymi metodami jakie masz na myśli tak żebyś z autem już skorodowanym miał spokój na 10 lat. Porządnie zrobione poprawki z zewnątrz: jeśli po dwóch maks 3 latach nie powychodzi coś nowego to jest super. Podwozie: zrywanie całej konserwacji jest bez sensu, rób poprawki punktowo, tam gdzie coś wyłazi.
Twój pomysł jes dobry do wartościowego klasyka, wtedy auto naprawia się ołowiem a nie szpachlą, a przed robotą je kompletnie rozkłada na czynniki pierwsze. Inaczej nie da rady i zapomnij, chyba że będziesz jeździł od święta przy dobrej pogodzie. A na takie traktowanie auto dla ludu jeszcze nie zasługuje
Twój pomysł jes dobry do wartościowego klasyka, wtedy auto naprawia się ołowiem a nie szpachlą, a przed robotą je kompletnie rozkłada na czynniki pierwsze. Inaczej nie da rady i zapomnij, chyba że będziesz jeździł od święta przy dobrej pogodzie. A na takie traktowanie auto dla ludu jeszcze nie zasługuje
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Michał_1977
- _

- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Xabingo, do mnie dość często przyjeżdżają klienci na konserwację i to najczęściej (niestety) wtedy,gdy spód auta jest rudy.Piaskuję,daję podkład antykorozyjny i dopiero później bitum.Po takim zabiegu,klient pyta mnie na jak długo daję gwarancję,na co ja nie jestem w stanie dać gwarancji,bo rdza jest na tyle cwana,że atakuje zazwyczaj na łączeniu blach.Wypiaskować da się to co widać,a z spomiędzy blach,to raczej nierealne.Wiadomo,wypiaskowanie,danie podkładu i pokrycie bitumem,spowolni jej rozwój,ale z czasem ona i tak zakwitnie.
Na fotkach z linków widać auto przed i po robocie,a dlaczego nie zapodali fotek z przebiegu całego remontu podwozia?Nie zaciekawiło Cię to?A może ten bitum prysnęli prosto na rdzę?
Ode mnie klient wyjeżdża z płytką CD,na której są zdjęcia robione przed myciem,po myciu,przed czyszczeniem,po czyszczeniu,z podkładem antykorozyjnym i w bitumie.Jak nie wierzysz to napisz do koleżanki elica1,ona u mnie konserwowała Golfika.
W/g mnie to co oferują na Allegro,to tak jak ktoś tam
napisał,czyli pic na wodę.
Proponuję wyczyścić punkty,na których jest rdza i zabezpieczyć antykorozyjnie i dopiero wtedy pokryć wszystko bitumem.Piaskowanie całego podwozia,mija się z celem...
Na fotkach z linków widać auto przed i po robocie,a dlaczego nie zapodali fotek z przebiegu całego remontu podwozia?Nie zaciekawiło Cię to?A może ten bitum prysnęli prosto na rdzę?
Ode mnie klient wyjeżdża z płytką CD,na której są zdjęcia robione przed myciem,po myciu,przed czyszczeniem,po czyszczeniu,z podkładem antykorozyjnym i w bitumie.Jak nie wierzysz to napisz do koleżanki elica1,ona u mnie konserwowała Golfika.
W/g mnie to co oferują na Allegro,to tak jak ktoś tam
Proponuję wyczyścić punkty,na których jest rdza i zabezpieczyć antykorozyjnie i dopiero wtedy pokryć wszystko bitumem.Piaskowanie całego podwozia,mija się z celem...
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 23:43 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.
Michaś_1977, do Leżajska mam nie całe 140km więc pewnie do Ciebie podjadę.
Ja sobie jeszcze wspawam reperaturki.
Ty wymyjesz całe podwozie, wypiaskujesz miejsca w których jest rdza - nałoży się podkład antykorozyjny, do tego jakąś żywicę i cały spód się psiknie bitgum'em czy innym dobrym środkiem. Pasuje tak?
A profile zamknięte jak konserwujesz?
Ty wymyjesz całe podwozie, wypiaskujesz miejsca w których jest rdza - nałoży się podkład antykorozyjny, do tego jakąś żywicę i cały spód się psiknie bitgum'em czy innym dobrym środkiem. Pasuje tak?
A profile zamknięte jak konserwujesz?
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 12:25 przez Xabingo, łącznie zmieniany 2 razy.
ja panowie w mk3 miałem 2 wygniłe otwory konserwacyjne
wstawka nowych z otworami spawanie, szlifowanie , odrdzewianie , podkład antykorozyjny epoksydowy , uszczelniacz na spawy , na to baranek bolsa a w profile zamknięte wosk
nich ktoś mi powie czy spec od konserwacji nałoży tyle warstw i to starannie
nikt wszyscy robią na sztukę
i dlatego ja mam spokój z podląga i progami juz ponad rok nic nie wychodzi
wstawka nowych z otworami spawanie, szlifowanie , odrdzewianie , podkład antykorozyjny epoksydowy , uszczelniacz na spawy , na to baranek bolsa a w profile zamknięte wosk
nich ktoś mi powie czy spec od konserwacji nałoży tyle warstw i to starannie
nikt wszyscy robią na sztukę
i dlatego ja mam spokój z podląga i progami juz ponad rok nic nie wychodzi
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
bolla
tylko baranki i woski
1 puszka i pistolet z werzykiem i dyszą , aż się posmarkał na zgrzewach
tylko baranki i woski
1 puszka i pistolet z werzykiem i dyszą , aż się posmarkał na zgrzewach
Ostatnio zmieniony ndz lip 26, 2009 16:47 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
- Michał_1977
- _

- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Pewnie dogadamy sięXabingo pisze:Michaś_1977, do Leżajska mam nie całe 140km więc pewnie do Ciebie podjadę.
Profile zamknięte konserwuję pistoletem z wężykiem, a środek jaki używam do tego,to coś takiego:

Jeżeli klient życzy sobie inny,to daję inny
Kiedyś dawałem takie coś
ale tak capiło później w aucie,że zrezygnowałem Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 83 gości