rozrusznik - "zmulenie" przy odpalaniu w 2.0 2E
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kiler_444
- Ma gadane

- Kontakt:
rozrusznik - "zmulenie" przy odpalaniu w 2.0 2E
rano odpalam silnik a tu zmulenie, myslałem ze moze słaby akumultor ale okazało sie ze podczas rozrchu napiecie na akumulatorze spada do 7,5; 8 voltów wiec zaczałem sprawdzac styki czy cos czasami nie zasniedziało i poruszałem szpilka z bendixa do ktorej podłaczony jest plus (zasilenie) i jak okdkreciłem to było troszke lepiej a jak dokreciłem to było gorzej i pozniej odkreciłem całkowicie te 2 nakretki od teraz ma problem bo robi cały czas jakies zwarcie i rozrusznik ani drgnie
co robic ???
co robic ???
SPRZEDAM UCHWYTY NA KLUCZE PŁASKIE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276181
kiler_444
kiler_444
jeśli słychać jak "cyka" elektromagnes a nie kręci to padł ci właśnie ten elektromagnes i nie załancza styków głównych przez które płynie prąd na wirnik rozrusznika
a może jak odkręcałeś przewody to zsunął Ci sie ten kabelek ze stacyjki co załancza elektromagnes.
ps: jeden temat wystarczy
a może jak odkręcałeś przewody to zsunął Ci sie ten kabelek ze stacyjki co załancza elektromagnes.
ps: jeden temat wystarczy
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 22:53 przez artur1902, łącznie zmieniany 2 razy.
- kiler_444
- Ma gadane

- Kontakt:
panowie spróbowałem jeszcze na ostro podpiac rozrusznik i niby jest wszystko ok kreci i zazebiasie ale wału całkowicie nie obróci a jak przekrecam kluczyk to tylko tak cyka elektromagnes (po kilku kombinacjach znalazłem takie połozenie trzpienia ze nawet ze 3 razy silnik zpalił ale ogólnie to tylko ciutke ruszy wałem i jakby rozbiło sie jakies zwarcie) i resetuje mi komputer pokładowy z powodu spadku napiecia !!!
czy to bedzie uszkodzony na pewno elektromagnes ???
czy to bedzie uszkodzony na pewno elektromagnes ???
Ostatnio zmieniony śr lip 22, 2009 21:57 przez kiler_444, łącznie zmieniany 1 raz.
SPRZEDAM UCHWYTY NA KLUCZE PŁASKIE http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=276181
kiler_444
kiler_444
tak czy tak najlepiej wyciąg cały rozrusznik, obejrzyj go dokładnie, sprawdź czy nie ma luzu na tulejkach, czy szczotki całe, w jakim stanie bendix obejżyj sam wirnik czy izojacja nie jest okopcona, zdarta i w jakim stanie komutator. Może być tak, że z powodu za dużego luzu na tulejkach wirnik obciera o magnesy stojana i ma ciężko obrucić. A aku sprawdzałeś czy naładowany?
Old volkswagen's never die...
- kiler_444
- Ma gadane

- Kontakt:
i usterka została usunieta;
kupiłem nowy elektromagnes, załozyłem i niestety nadal było to samo.
od wtorku cały czas mierzyłem napiecie na aku i było 12,5 - 12,7 V i cały czas ładowałem aku prostownikiem i nawet wymieniałem akumulator we wtorek i tez muliło silnik ale dzisiaj założyłem prawie nowy akumulator i jest ok !!!
odkreciłem korki w aku i w 2 celach elktrolit był ponizej minimum wiec moze to niski poziom był powodem rozładowania akumulatora, a dziwna jest sprawa bo akumulator 62 Ah miał napiecie 12,5 V i załozyłem go do corsy 1,2 i wogólle nie ruszył wałem to nie wiem czy mam miernik uszkodzony czy faktycznie stary akumulator zakonczył swój żywot
dzieki za porady
kupiłem nowy elektromagnes, załozyłem i niestety nadal było to samo.
od wtorku cały czas mierzyłem napiecie na aku i było 12,5 - 12,7 V i cały czas ładowałem aku prostownikiem i nawet wymieniałem akumulator we wtorek i tez muliło silnik ale dzisiaj założyłem prawie nowy akumulator i jest ok !!!
odkreciłem korki w aku i w 2 celach elktrolit był ponizej minimum wiec moze to niski poziom był powodem rozładowania akumulatora, a dziwna jest sprawa bo akumulator 62 Ah miał napiecie 12,5 V i załozyłem go do corsy 1,2 i wogólle nie ruszył wałem to nie wiem czy mam miernik uszkodzony czy faktycznie stary akumulator zakonczył swój żywot
dzieki za porady
kiler_444
kiler_444
- Paweł Marek
- V.I.P.

od oceny sa testy robione pod obciażeniem, prawie każdy sklep handlujacy akumulatorami ma do tego przyrzady żeby ocenić, na ogół gratis.kiler_444 pisze:miał napiecie 12,5 V
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- kiler_444
- Ma gadane

- Kontakt:
akumulator nowy zakupiony i test akumulatora został wykonanyi jest ok ale pojawił sie kolejny problem a mianowicie podczas jazdy silnik gasnie mi samoczynnie, jak właczyłem zapłon to nie słyszałem pompy paliwowej i tak kilka razy właczałem i wyłączałem zapłon i za którymś razem pompka sie załaczyła sie i silnik zapalił i znów prejechałem 100 metrow i silnik znow zgasł.
wymieniłem filtr paliwa bo jak 2 lata jezdziłem to nie wymieniany był i na razie silnik nie gaśnie ale nie wiem czy to moze byc przyczyna zbyt zanieczyszczonego filtra.
pompa umiera czy cos nie łaczy w elektryce ???
jak uwazacie
wymieniłem filtr paliwa bo jak 2 lata jezdziłem to nie wymieniany był i na razie silnik nie gaśnie ale nie wiem czy to moze byc przyczyna zbyt zanieczyszczonego filtra.
pompa umiera czy cos nie łaczy w elektryce ???
jak uwazacie
kiler_444
kiler_444
wydaje mi sie że pada kostka w stacyjce ale pojeździj troche i zobaczysz czy dalej gaśnie po wymianie tego filtra
tu masz fotoporade
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=157068
a wtedy jak nie łączyło nie było czuć smrodu palonej wazeliny ze styków lub jakiegoś dymu z okolic stacyjki?
tu masz fotoporade
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=157068
a wtedy jak nie łączyło nie było czuć smrodu palonej wazeliny ze styków lub jakiegoś dymu z okolic stacyjki?
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 14:23 przez artur1902, łącznie zmieniany 1 raz.