Stacyjka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Stacyjka

Post autor: pcbol329 » wt lip 21, 2009 22:05

Witam kolegów. Dzisiaj odmówiła mi posłuszeństwa stacyjka. Problem polega na tym że nie podaje plusa po przekręceniu kluczyka na przewód czarno-żółty a co się z tym wiąże nie ma zasilania świateł, dmuchawy, wycieraczek, ogrzewania tylnej szyby i sam nie wiem czego jeszcze. Dodam tylko że kostka jest ok a jedynie kluczyk nie powraca na swoją pozycję po zapłonie. Chwilowo zwarłem przewód czarno-żółty z czarnym (też plus po stacyjce), wszystko działa a moje pytanie dotyczy tego, czy mogę tak pozostawić czy jednak szukać innego rozwiązania (wiem że najlepiej wymienić całą stacyjkę ale to koszty - immo, dodatkowe kluczyki). Nie mam dokładnego schematu instalacji ale doszedłem do tego że przewód czarno-żółty zasila cewkę przekaźnika nr 18 ale sądząc po jego przekroju poprzecznym zasila on coś jeszcze. Tylko co?? Proszę o podpowiedź a najlepiej schematy. Silnik 1.4 ABD

pcbol329

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » wt lip 21, 2009 22:16

tak jak piszesz to zasilanie wszystkiego co stacyjka wyłącza oprócz rozrusznika i zapłonu

my z kolega robiliśmy tak ze podawaliśmy plus po kolei na kable i sprawdzaliśmy co się włączy

tylko kumplowi gniło plus od zapłonu w momencie kręcenia rozrusznikiem wiec zapłon podpięliśmy do włącznika grania tylnej szyby i plus wzięliśmy z zapalniczki

a to trzeba wymienić wkładkę stacyjki 60zł i nie zmienia sie żadnych kluczyków czy imo bo wkładka i kluczyk zostają stare tylko ten właczniczek elektryczny sie zmienia

zdejmujesz kiere manetki ściągasz tulejkę ściągaczem tniesz srube i zdejmujesz stacyjkę

wyciągasz wkładkę plastikową wkładasz nowa i montujesz

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lip 21, 2009 22:17

piszesz że kostka stacyjki jest dobra , a nie ma napięcia na kablu czarno - żółtym , nie jest to duży koszt , bo stacyjke mozna zdemontować i naprawić , a w najgorszym przypadku da się dorobić bębenek innej stacyjki do twojego kluczyka

[ Dodano: 21 Lip 2009 22:19 ]
dziabi3 pisze:tak jak piszesz to zasilanie wszystkiego co stacyjka wyłącza oprócz rozrusznika i zapłonu

my z kolega robiliśmy tak ze podawaliśmy plus po kolei na kable i sprawdzaliśmy co się włączy

tylko kumplowi gniło plus od zapłonu w momencie kręcenia rozrusznikiem wiec zapłon podpięliśmy do włącznika grania tylnej szyby i plus wzięliśmy z zapalniczki

a to trzeba wymienić wkładkę stacyjki 60zł i nie zmienia sie żadnych kluczyków czy imo bo wkładka i kluczyk zostają stare tylko ten właczniczek elektryczny sie zmienia

zdejmujesz kiere manetki ściągasz tulejkę ściągaczem tniesz srube i zdejmujesz stacyjkę

wyciągasz wkładkę plastikową wkładasz nowa i montujesz

musi naprawić lub wymienić stacyjkę , bo ma urwaną sprężynę powrotną

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Stacyjka

Post autor: pcbol329 » wt lip 21, 2009 22:22

Nie bardzo rozumiem. Chodzi ci o wkładkę tą gdzie wchodzi kluczyk czy kostkę ze stykami. Bo u mnie wygląda na to że styki ok tylko kluczyk nie ustawia się w odpowiedniej pozycji (jakby zerwana sprężyna). Jak ręcznie pokręcę kluczykiem to za którymś razem złapie. Ale tak się nie da jeździć... A czy można kupić wkładkę na kluczyk (chodzi mi o mechanizm zapadkowy)

[ Dodano: 21 Lip 2009 22:32 ]
musi naprawić lub wymienić stacyjkę , bo ma urwaną sprężynę powrotną

czy jest wogóle możliwość naprawienia mechanizmu stacyjki, czy tylko wymiana ???? Nie mówię o kostce...

pcbol329

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lip 21, 2009 22:33

da się kupić , nawet jak kupisz na szrocie za parę zł całą stacyjke , to wyjmujesz bębenek i dorabiasz zapadki do Twojego kluczyka , tylko chcąc wyjąć sam bębenek wiercisz otworek w obudowie stacyjki , naciskasz kołek blokujący i bębenek wyjdzie

http://www.fotosik.pl/pok...fd748ca1f5.html

[ Dodano: 21 Lip 2009 22:38 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=81665 , albo ten temat
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 22:36 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Stacyjka

Post autor: pcbol329 » wt lip 21, 2009 22:43

http://www.fotosik.pl/pok...fd748ca1f5.html nie działa, gdzie dokładnie wywiercić otwór ??

pcbol329

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lip 21, 2009 22:45

w dolnym linku masz temat , tam tak samo jest rysunek

pcbol329
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

stacyjka

Post autor: pcbol329 » wt lip 21, 2009 22:52

Dzięki panowie. Jutro biorę się do roboty. Tylko najpierw wizyta na szrocie. Dzięki za porady. Plusy poszły

pcbol329

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”