pompa wodna ciag dalszy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
pompa wodna ciag dalszy
jak najprościej spuscic plyn chlodniczy w golfie III 1,9 GTD 1993 ? czy jest mozliwosc odkrecenia kola pasowego pompki wodnej nie demontujac pompy.da sie te czynnosci wykonac bez wchodzenia do kanalu w warsztacie
W ksiazce piszą ze najniższy punkt to połączenie dolnego węza idącego od silnika do chłodnicy z obudową termostatu przy pompie cieczy chłodzącej! zdejmujesz opaske sprezynową i zdejmujesz weza i leje sie plyn trzeba jeszcze odkrecic korek ze zbiorniczka wyrównawczego, Warto to zrobic przy ciepłym silniku bo wtedu termostat jest otwarty i ładnie schodzi z bloku silnika tylko trzeba uwazac zeby sie nie popazyc!
Ja zawsze robie w/g w/w procedury i schodzi ponad 6l czyli całosc!
Koło da sie odkrecic bez demontażu pompy ale trzeba sruby popuscic przed zdjeciem paska alternatora bo inaczej jest trudno utrzymac koło zeby sie nie obracalo
Da sie to bezniczego zrobic bez wchodzenia pod auto tylko jakis pojemnik na plyn trzeba wsunac bo na glebe troche nie wypada ja nawet pompe wymieniałem bez kanału!
Najwiecej roboty jest i tak z załozeniem paska wielorowkowego, ja mam silna sprezynę pod alternatorem i musialem posłuzyc się pomoca drugiej osoby!
Pozdrawiam serdecznie!
Ja zawsze robie w/g w/w procedury i schodzi ponad 6l czyli całosc!
Koło da sie odkrecic bez demontażu pompy ale trzeba sruby popuscic przed zdjeciem paska alternatora bo inaczej jest trudno utrzymac koło zeby sie nie obracalo
Da sie to bezniczego zrobic bez wchodzenia pod auto tylko jakis pojemnik na plyn trzeba wsunac bo na glebe troche nie wypada ja nawet pompe wymieniałem bez kanału!
Najwiecej roboty jest i tak z załozeniem paska wielorowkowego, ja mam silna sprezynę pod alternatorem i musialem posłuzyc się pomoca drugiej osoby!
Pozdrawiam serdecznie!