Wymiana instalacji elektrycznej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Wymiana instalacji elektrycznej

Post autor: bandyta mk1love » pn lip 20, 2009 23:21

Witam!
Mój golfik ma skończone 30 lat w tym roku.. na przestrzeni tych lat jego instalacja elektryczna sporo ucierpiała i teraz chcę pomóc biedakowi żeby wszystko było tak jak z salonu albo i lepiej ;p

W związku z tym ma kilka pytań:

1. Jakiej średnicy zastosować kable? takie jak w oryginale (jak ktoś wie jakiej były średnicy to byłbym wdzięczny za info). A może jakieś grubsze?

2. Kupować nowe przewody w sklepie na metry czy np ze złomu ( u mnie na złomie jest wielki kosz z kablami z instalacji z różnych samochodów) - może wyszłoby taniej?;>

2. Kable łączyć takimi spinkami (konektor to się chyba nazywa) czy skręcić i zlutować? Co jest bardziej wytrzymałe i długowieczne?;>

Liczę na szybką odpowiedż:P

Dziękuję i pozdrawiam - Maciek (bandyta)

Moja ,, gitarka " na sprzedaż - sprawdź !

Polecam i pozdrawiam wszystkich ! - Maciek (bandyta)

greg

Post autor: greg » wt lip 21, 2009 00:01

bandyta mk1love pisze:2. Kable łączyć takimi spinkami (konektor to się chyba nazywa) czy skręcić i zlutować? Co jest bardziej wytrzymałe i długowieczne?;>
skręcanie i lutowanie
bandyta mk1love pisze:1. Jakiej średnicy zastosować kable? takie jak w oryginale
nie mniejsze niż w oryginale
bandyta mk1love pisze:2. Kupować nowe przewody w sklepie na metry czy np ze złomu ( u mnie na złomie jest wielki kosz z kablami z instalacji z różnych samochodów) - może wyszłoby taniej?;>
jeśłi używki trafisz nie zaśniedziałe i odpowiedniej długości to twój wybór - ja bym robił na nowych albo np na kablach wyjętych z bory golfa 4 czy Passata b5 (kolorystyka zgodna ze schematami)

[ Dodano: Wto Lip 21, 2009 12:03 am ]
średnice stosowane w golfie 1 to od 0,5 do 6mm

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » wt lip 21, 2009 00:49

greg, kolorystyka nie jest dla mnie aż tak ważna bo zamierzam całą instalacje puścuć pod błotnikiem i pasem przednim także całość bd przerobiona troszkę..jutro rano sprawdzę ceny kabli tylko o jakie pytać (średnica). Piszeszgreg że w mk1 były od0,5 mm do 6mm te po 4-6 mm były od akumalora i od rozrusznika i ewentualnie elternatora a reszta?

Chodzi mi o całą resztę bo chcę to dać jednej grubości żeby nie było problemów żądnych itd

greg

Post autor: greg » wt lip 21, 2009 07:51

bandyta mk1love pisze:Chodzi mi o całą resztę bo chcę to dać jednej grubości żeby nie było problemów żądnych itd
od 0,5 do 1,5

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » wt lip 21, 2009 15:10

Chcesz cala wymieniac Ja kiedys wstawilem cala od MK2

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » wt lip 21, 2009 15:47

chyba tylko w komorze silnika bo jeśli cała to ho ho

ale chyba w mk1 niema tyle co w mk3 wiec powinno ci pójść lepiej

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » wt lip 21, 2009 21:57

W komorze silnika będę zmieniał kabelki bo chce poprawić to co jest i dorobić to czego nie ma i puścić całolść jakoś tak ładnie żeby było pod planowany w przyszłości clean look.

Tak więc zakupię kabelki nowe w sklepie , cyne mam i tą kalafonię czy jak to się tam zwie również.

Jakieś jeszcze propozycje albo sugestie na co uważać itd? Może jakieś porady odnośnie clean looK?

greg, dla Ciebie ,,pomógł" za szybką odpowiedź :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”