GTi 2.0 wybija woda z zbiornczka/nie załącza wentylatora

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

GTi 2.0 wybija woda z zbiornczka/nie załącza wentylatora

Post autor: Gawior » pn lip 20, 2009 21:23

Mam problem. Kolega odkręcił mi zbiorniczek wyrównawczy na "gorącym aucie" i sikło mi woda po tym co jest pod zbiorniczkiem. Przejechałem 1 km ( od kolegi do swojego domu ) i sika mi wodą ze zbiorniczka jak się nagrzeje,a temp idzie wyżej niż zwykle i jak by nie załączał się wentylator chłodnicy. Bezpiecznik od wentylatora jest cały.
Co robić ? Jestem nowy w "golfach" i nie wiem co to może być.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 20, 2009 21:35

Gawior pisze:po tym co jest pod zbiorniczkiem
to to też ma bezpiecznik blaszkowy pod plastykową pokrywką, zerknij na niego. I mógł się zepsuć ten sterownik wentylatorów, ale mimo to pierwszy bieg powinien działać więc nie bardzo pasuje.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » pn lip 20, 2009 22:42

Jeżeli pierwszy bieg wentylatora znaczy że się kręci cały czas przy odpalonym silniku to mój stoi "martwy". Wcześniej stała temperatura na następnej kresce po 70 stopni , może deczko, ciut wyżej, a teraz dochodzi do drugiej kreski przed 110 i jak ja przekracza ( ta druga kreskę przed 110) to wylewa mi wodę ze zbiorniczka z tych otworów "ujściowych" czy jakoś tak. ( mam nadzieję że połapiecie się czytając to ). Pomóżcie. Autko dzisiaj zrobiło 120 km i wszystko było OK.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 20, 2009 22:48

Zaden bieg nie kręci się zawsze, chyba że masz i włączysz klimę to najpierw pierwszy a potem zwykle szybko drugi zwłaszcza na upale. Po prostu chyba przestał się wentylator chłodnicy włączać a tematów jest o tym multum - poczytaj.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
witus29
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: witus29 » pn lip 20, 2009 23:01

A może coś z termostatem?

Głupców się nie żałuje ,bo nikt ich nie sieje tylko sami rosną.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » pn lip 20, 2009 23:31

Może i być termostat. Bo niby górny wąż jest cieplejszy a ten niżej jest chłodniejszy. Ale czyżby to był zbieg okoliczności, że jak kumpel odkręcił mi zbiorniczek i wylało się z niego i polało po tym co jest pod nim i od tego momentu mam ten problem ?

Jutro sprawdzę termostat. Może załączę wentylator na krótko i zobaczę czy też będzie wywalało wodę jak on będzie pracował. To wtedy raczej termostat.Bo przewody są miękkie w miarę możliwości.

[ Dodano: 20 Lip 2009 23:41 ]
Jak ktoś ma jakieś pomysły na ten temat to pisać śmiało. :jezor:

Jak już nic nie wymyślę to mechanik/elektromechanik

[ Dodano: 21 Lip 2009 08:26 ]
Jeżeli to był by termostat to górny wąż był by cieplejszy a dolny chłodny i płyn chłodniczy nie wpływał by do chłodnicy ( jakoś tak chyba ), tylko zasuwał w obiegu zamkniętym przed termostatem. Ale wentylator tak czy siak chyba powinien się załączyć, chyba że on załącza się tylko od tego czujnika co jest przy wentylatorze w chłodnicy.

I czy termostat może tak "paść" od razu ? Było dobrze, zgasiłem go na 5 min ( w tym czasie kumpel odkręcił mi zbiorniczek wyrównawczy i się z niego wylało ) Odpaliłem i pojechałem do domu około 1km i jak zaparkowałem to zauważyłem ze zostawiam ślad płynu chłodniczego i cieknie/tryska ze zbiorniczka. ( raczej pęknięty nie jest bo leci z tych otworów ujściowych )

Awatar użytkownika
witus29
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: witus29 » wt lip 21, 2009 11:35

Gawior pisze:Ale wentylator tak czy siak chyba powinien się załączyć, chyba że on załącza się tylko od tego czujnika co jest przy wentylatorze w chłodnicy.
Wentylator się nie włączy (chyba)bo czujnik jest w chłodnicy przynajmniej u mnie tak jest.
Co do tego czy może paść tak od razu to napiszę Ci tylko tyle, że mnie nie "ostrzegł" i wysrał się w trasie, temp wyjechała na 115 stopni, a wentylator się nie włączył (był zablokowany duży obieg) :bigok:
Tak że zmień termostat i będziesz wiedział czy to on, a jak nie to ja nie mam pomysłu.
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 11:40 przez witus29, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » wt lip 21, 2009 14:09

Termostat kupiony ( dobrze że jeszcze mam 2 auto :p ) najeździłem się żeby dostać termostat od reki, a nie czekać aż przyjdzie z zamówieniem. Tyle że teraz nie mam gdzie/u kogo go wymienić.
Gdzie jest czujnik temperatury co pokazuje temperaturę na desce rozdzielczej ?

Awatar użytkownika
witus29
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: witus29 » wt lip 21, 2009 15:19

U mnie jest na króćcu wodnym. Taka kostka od której odchodzą 4 kable.
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 23:20 przez witus29, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » wt lip 21, 2009 16:01

zerknij czy się uszczelka nie zagięła na korku

miałem tak

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

Awatar użytkownika
Gawior
Forum Master
Forum Master

Post autor: Gawior » wt lip 21, 2009 20:53

1. Tak miałem zawinięta uszczelkę na korku od zbiorniczka i nie wiem czy to to, bo i tak wymieniłem termostat ( koszt 30 zł + robocizna moja i kumpla ).

2. Ten "króciec wodny" to chodzi o tą część co wystaje z bloku (chyba) i od tego między innymi odchodzi wąż zwrotny do zbiorniczka wyrównawczego ? Tam mam wtyczkę z 4 kablami. To o to chodzi ? Tam jest czujnik co daje temp. na deskę ? Skoro już piszę to zapytam gdzie jest czujnik co daje temp. do komputera ? Też w tym samym miejscu ?

Awatar użytkownika
KLASSIK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KLASSIK » wt lip 21, 2009 21:13

Czy ubywa ci plynu?
Wlacz silnik,odkrec korek i trzymaj na obrotach 2tys/3tys i jak bedzie wywalalo plyn to walnieta uszczelka
Mialem taki przypadek u siebie w mk2
pzdr

www.cultstyle.pl

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » wt lip 21, 2009 22:20

w mk3 1,4 abd 1 czujnik ma 4 kabelki 2 idą na deskę a 2 do kompa

na pewno wybijanie wody z zbiorniczka było spowodowane tą uszczelką

smaruj ją płynem to zawsze pięknie wejdzie

a termostat niema tu żadnego wpływu bo gdyby to termostat to by ci gotował sie
Ostatnio zmieniony wt lip 21, 2009 22:25 przez dziabi3, łącznie zmieniany 2 razy.

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

Awatar użytkownika
witus29
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: witus29 » wt lip 21, 2009 23:16

dziabi3 pisze:termostat niema tu żadnego wpływu bo gdyby to termostat to by ci gotował sie
Gawior pisze:a temp idzie wyżej niż zwykle

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”