1.5 JB swap skrzyni na 5-biegową z mk1 GTI (skrzynia FM)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
bandyta mk1love
- Użytkownik

1.5 JB swap skrzyni na 5-biegową z mk1 GTI (skrzynia FM)
Witam!
Dzis zanabyłem skrzynie z golfa mk1 GTI skrzynie biegów o oznaczeniu FM. W mo0im silniku mam 4 biegową i chce ją zmienić na piecio-biegową a jak zmieniać to na coś co da lepsze osiągi. Tylko pytanie czy potrzebuje czegoś więcej niż samej nowej skrzyni?
Tam sprzęgło,wodziki itd wszystko spasi ?
Proszę o szybką odpowiedź!
Pozdrawiam - Maciek (bandyta)
Dzis zanabyłem skrzynie z golfa mk1 GTI skrzynie biegów o oznaczeniu FM. W mo0im silniku mam 4 biegową i chce ją zmienić na piecio-biegową a jak zmieniać to na coś co da lepsze osiągi. Tylko pytanie czy potrzebuje czegoś więcej niż samej nowej skrzyni?
Tam sprzęgło,wodziki itd wszystko spasi ?
Proszę o szybką odpowiedź!
Pozdrawiam - Maciek (bandyta)
-
bandyta mk1love
- Użytkownik

miś fazi, qrde a na moim od tej skrzyni czwórki nie będzie? Bo prawde rzecz biorąc od tej skrzyni na pewno nie znajdę mechanizmu (wodzików) bo to był sam silnik GX z tą skrzynią. Może od jakiejś innej pięcio-biegowej?
Zastanawia mnie jeszcze dwie rzeczy... ile do niej ma wejśc oleju - ewentualnie jak sprawdzić stan tego oleju?
I druga rzecz to linkę od prędkościomierza jakoś trzeba ustawiać czy założyć zeby zaszło na te trybiki i tyle?
Zastanawia mnie jeszcze dwie rzeczy... ile do niej ma wejśc oleju - ewentualnie jak sprawdzić stan tego oleju?
I druga rzecz to linkę od prędkościomierza jakoś trzeba ustawiać czy założyć zeby zaszło na te trybiki i tyle?
mechanizm zmiany biegów to elementy zewnętrzne , chodzi o to że na starych nie wsadzisz piątki , głównie są problemy z obudową lewarka zmiany biegów , wszystkie cięgna podejdą od normalnej skrzyni 020 , do takiej skrzyni wchodzi 2 litry oleju 75 W 90 GL 4 , korek kontrolny masz koło lewej flanszy półosi , śruba na klucz imbusowy 17 , a co do linki to normalnie wkładasz , no chyba że jest założony impulsator , to musisz wymienić na napęd do linki
-
bandyta mk1love
- Użytkownik

miś fazi a jak by wyciąć tą blachę pod lewarkiem - bo zapewne to zawadza... w razie czego to np z golfa mk2 z pięcio - biegową skrzynią by spasiły elementy tego mechanizmu?
Impulstaora raczej nie ma...ale powiedz jeszcze jak zbadać czy na pewno go nie ma ;p
Dla Ciebie za pomoć ,,pomógł" i liczę na Twoją dalszą pomoc
Impulstaora raczej nie ma...ale powiedz jeszcze jak zbadać czy na pewno go nie ma ;p
Dla Ciebie za pomoć ,,pomógł" i liczę na Twoją dalszą pomoc
wiem że koledzy tak kombinowali jak piszesz , ale jakie były efekty , to nie wiem , sam miałem MK1 , i wymieniałem , ale wtedy nie było problemu z częściami , jak masz impulsator , to w miejscu na linke będziesz miał wkręcone gniazdo na trzy piny , po tym poznasz , to jest zaraz koło wyłącznika wstecznego , tylko wsteczny ma dwa piny a impulsator trzy
[ Dodano: 20 Lip 2009 21:45 ]
od MK2 podejdzie , tylko pamiętaj że plastikowe cięgna koło skrzyni mają różne długości
[ Dodano: 20 Lip 2009 21:45 ]
od MK2 podejdzie , tylko pamiętaj że plastikowe cięgna koło skrzyni mają różne długości
-
bandyta mk1love
- Użytkownik

-
bandyta mk1love
- Użytkownik

-
bandyta mk1love
- Użytkownik

miś fazi a wiesz może jakim kluczem sie odkręca przeguby wewnetrzne? (te przy skrzyni)
Bo teraz próbowałem je odkręcić moim zestawem kluczy torx i t 45 nie pasuje - za duży
a t 40 się zwozi,jest jakis pośredni klucz? ewentualnie jak się za yto inaczej zabarać?
[ Dodano: 21 Lip 2009 14:34 ]
Jest Panowie problem ;/ w moim mk1 skrzynia mocowana jest łapą na 4 śrubki wkręcane pionowo a ta FM ma mocowanie poziomo na dwie śruby - jak temu zaradzić? da się jakąś łapę inną dać czy coś?
[ Dodano: 21 Lip 2009 15:58 ]
Do tego łapa z mk2 również nie pasuje ;/
Bo teraz próbowałem je odkręcić moim zestawem kluczy torx i t 45 nie pasuje - za duży
a t 40 się zwozi,jest jakis pośredni klucz? ewentualnie jak się za yto inaczej zabarać?
Jest Panowie problem ;/ w moim mk1 skrzynia mocowana jest łapą na 4 śrubki wkręcane pionowo a ta FM ma mocowanie poziomo na dwie śruby - jak temu zaradzić? da się jakąś łapę inną dać czy coś?
te klucze to dwunastowpustowe 8 mm , ja miałem skrzynie razem z łapą , i pasowało , tylko o ile pamiętam musiałem rozpiłować otwór na śrubę poduszki , bo brakowało jakieś 3 mm , jak tak nie będzie pasowało to bierzesz połowę łapy , tę co masz oryginalnie od poduszki skrzyni , a drugą połowę co pasuje do uchwytu skrzyni , i ładnie spawasz jedno do drugiego , trzeba tylko porządnie spasować i dać jakieś wzmocnienie łapy w miejscu spawubandyta mk1love pisze:miś fazi a wiesz może jakim kluczem sie odkręca przeguby wewnetrzne? (te przy skrzyni)
-
bandyta mk1love
- Użytkownik

KLASSIK te wodziki od skrzyni pięcio biegowej to od jakiejkolwiek czy od jakiejś konkretnej - ile wogóle w sklepie taki wodzik może kosztować?;>
KLASSIK dla Ciebie kolejny raz za udzieloną mi pomoc ,,pomógł"
p.s Białe mk1 są najszybsze ;p
miś fazi już właśnie o tym myślałem i jutro od rana biorę się za mierzenie i i docinanie tych łap a koło 4 jak wróci mój spawacz to scalimy całość i zrobimy test drive;D
KLASSIK Ty przed skrzynią Fm jaką miałeś? Jakie odczucia na tej fm? Poprawiły się jakoś znacząco osiągi?;>
KLASSIK dla Ciebie kolejny raz za udzieloną mi pomoc ,,pomógł"
p.s Białe mk1 są najszybsze ;p
miś fazi już właśnie o tym myślałem i jutro od rana biorę się za mierzenie i i docinanie tych łap a koło 4 jak wróci mój spawacz to scalimy całość i zrobimy test drive;D
KLASSIK Ty przed skrzynią Fm jaką miałeś? Jakie odczucia na tej fm? Poprawiły się jakoś znacząco osiągi?;>