1.5 JB swap skrzyni na 5-biegową z mk1 GTI (skrzynia FM)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

1.5 JB swap skrzyni na 5-biegową z mk1 GTI (skrzynia FM)

Post autor: bandyta mk1love » pn lip 20, 2009 20:44

Witam!
Dzis zanabyłem skrzynie z golfa mk1 GTI skrzynie biegów o oznaczeniu FM. W mo0im silniku mam 4 biegową i chce ją zmienić na piecio-biegową a jak zmieniać to na coś co da lepsze osiągi. Tylko pytanie czy potrzebuje czegoś więcej niż samej nowej skrzyni?
Tam sprzęgło,wodziki itd wszystko spasi ?

Proszę o szybką odpowiedź!

Pozdrawiam - Maciek (bandyta)

Moja ,, gitarka " na sprzedaż - sprawdź !

Polecam i pozdrawiam wszystkich ! - Maciek (bandyta)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lip 20, 2009 20:51

wszystko tak , tylko potrzebujesz jeszcze mechanizmu zmiany biegów , najważniejszy jest mechanizm lewarka i tunelu

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » pn lip 20, 2009 21:10

miś fazi, qrde a na moim od tej skrzyni czwórki nie będzie? Bo prawde rzecz biorąc od tej skrzyni na pewno nie znajdę mechanizmu (wodzików) bo to był sam silnik GX z tą skrzynią. Może od jakiejś innej pięcio-biegowej?

Zastanawia mnie jeszcze dwie rzeczy... ile do niej ma wejśc oleju - ewentualnie jak sprawdzić stan tego oleju?
I druga rzecz to linkę od prędkościomierza jakoś trzeba ustawiać czy założyć zeby zaszło na te trybiki i tyle?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lip 20, 2009 21:22

mechanizm zmiany biegów to elementy zewnętrzne , chodzi o to że na starych nie wsadzisz piątki , głównie są problemy z obudową lewarka zmiany biegów , wszystkie cięgna podejdą od normalnej skrzyni 020 , do takiej skrzyni wchodzi 2 litry oleju 75 W 90 GL 4 , korek kontrolny masz koło lewej flanszy półosi , śruba na klucz imbusowy 17 , a co do linki to normalnie wkładasz , no chyba że jest założony impulsator , to musisz wymienić na napęd do linki

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » pn lip 20, 2009 21:33

miś fazi a jak by wyciąć tą blachę pod lewarkiem - bo zapewne to zawadza... w razie czego to np z golfa mk2 z pięcio - biegową skrzynią by spasiły elementy tego mechanizmu?

Impulstaora raczej nie ma...ale powiedz jeszcze jak zbadać czy na pewno go nie ma ;p

Dla Ciebie za pomoć ,,pomógł" i liczę na Twoją dalszą pomoc :)

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lip 20, 2009 21:44

wiem że koledzy tak kombinowali jak piszesz , ale jakie były efekty , to nie wiem , sam miałem MK1 , i wymieniałem , ale wtedy nie było problemu z częściami , jak masz impulsator , to w miejscu na linke będziesz miał wkręcone gniazdo na trzy piny , po tym poznasz , to jest zaraz koło wyłącznika wstecznego , tylko wsteczny ma dwa piny a impulsator trzy

[ Dodano: 20 Lip 2009 21:45 ]
od MK2 podejdzie , tylko pamiętaj że plastikowe cięgna koło skrzyni mają różne długości

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » pn lip 20, 2009 22:43

miś fazi, impulsatora nie ma. Jutro albo w środę sprubuję wymodzić coś z tą skrzynią.

Plastiwkoe cięgna - rozumiem że mówisz o tych zaraz przy skrzyni ? Jeśli tak to z mojej skrzyni co jest oryginalnie w 1.5 spasują?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » pn lip 20, 2009 22:46

chodzi własnie o te plastikowe , a czy spasują akurat te , to licho wie , jest ich bodajże 4 rodzaje

[ Dodano: 20 Lip 2009 22:47 ]
ale te plastiki to sprawy groszowe

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » wt lip 21, 2009 10:29

miś fazi ale jak dobrac ten odpowiedni w moim przypadku? zmieniac długości aż zaczną wszystkie biegi wchodzić czy jak?:>

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lip 21, 2009 10:40

będziesz musiał kombinować metodą prób i błędów , w mechanizmie masz dwa takie cięgna plastikowe i są różne długości , nie jestem w stanie Ci powiedzieć jakie będą pasować u Ciebie , nawet nie kojarzę typu tej skrzyni

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » wt lip 21, 2009 11:45

miś fazi a wiesz może jakim kluczem sie odkręca przeguby wewnetrzne? (te przy skrzyni)

Bo teraz próbowałem je odkręcić moim zestawem kluczy torx i t 45 nie pasuje - za duży
a t 40 się zwozi,jest jakis pośredni klucz? ewentualnie jak się za yto inaczej zabarać?

[ Dodano: 21 Lip 2009 14:34 ]
Jest Panowie problem ;/ w moim mk1 skrzynia mocowana jest łapą na 4 śrubki wkręcane pionowo a ta FM ma mocowanie poziomo na dwie śruby - jak temu zaradzić? da się jakąś łapę inną dać czy coś?

[ Dodano: 21 Lip 2009 15:58 ]
Do tego łapa z mk2 również nie pasuje ;/

Awatar użytkownika
KLASSIK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KLASSIK » wt lip 21, 2009 17:07

musisz kupic dwa wodziki do skrzyni piecio biegowej oraz wyregulowac przy lewarku i bedzie cacy

www.cultstyle.pl

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » wt lip 21, 2009 22:29

bandyta mk1love pisze:miś fazi a wiesz może jakim kluczem sie odkręca przeguby wewnetrzne? (te przy skrzyni)

Bo teraz próbowałem je odkręcić moim zestawem kluczy torx i t 45 nie pasuje - za duży
a t 40 się zwozi,jest jakis pośredni klucz? ewentualnie jak się za yto inaczej zabarać?

[ Dodano: 21 Lip 2009 14:34 ]
Jest Panowie problem ;/ w moim mk1 skrzynia mocowana jest łapą na 4 śrubki wkręcane pionowo a ta FM ma mocowanie poziomo na dwie śruby - jak temu zaradzić? da się jakąś łapę inną dać czy coś?

[ Dodano: 21 Lip 2009 15:58 ]
Do tego łapa z mk2 również nie pasuje ;/
te klucze to dwunastowpustowe 8 mm , ja miałem skrzynie razem z łapą , i pasowało , tylko o ile pamiętam musiałem rozpiłować otwór na śrubę poduszki , bo brakowało jakieś 3 mm , jak tak nie będzie pasowało to bierzesz połowę łapy , tę co masz oryginalnie od poduszki skrzyni , a drugą połowę co pasuje do uchwytu skrzyni , i ładnie spawasz jedno do drugiego , trzeba tylko porządnie spasować i dać jakieś wzmocnienie łapy w miejscu spawu

bandyta mk1love
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: bandyta mk1love » śr lip 22, 2009 00:08

KLASSIK te wodziki od skrzyni pięcio biegowej to od jakiejkolwiek czy od jakiejś konkretnej - ile wogóle w sklepie taki wodzik może kosztować?;>
KLASSIK dla Ciebie kolejny raz za udzieloną mi pomoc ,,pomógł" :)

p.s Białe mk1 są najszybsze ;p

miś fazi już właśnie o tym myślałem i jutro od rana biorę się za mierzenie i i docinanie tych łap a koło 4 jak wróci mój spawacz to scalimy całość i zrobimy test drive;D

KLASSIK Ty przed skrzynią Fm jaką miałeś? Jakie odczucia na tej fm? Poprawiły się jakoś znacząco osiągi?;>

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”