zamiana licznika na angielski
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
zamiana licznika na angielski
Witam kolegów,
Mam problem ze swoim dotychczasowym licznikiem (passat b4, 95rok, 1.9 tdi 1Z) i ponieważ mam możliwość kupna taniego licznika z anglika rozważam taką możliwość.
Mam pytanie do Was, jaka jest różnica w liczniku europejskim i angielskim (zwykły motormeter)?
Czy oprócz innego prędkościomierza (tarcza w milach i przebieg w milach) reszta jest taka sama?
Czy wstawiając do takiego angielskiego licznika europejski prędkościomierz (tylko ten srodkowy licznik) będzie on w pełni funkcjonalny i "normalny"?
Mam problem ze swoim dotychczasowym licznikiem (passat b4, 95rok, 1.9 tdi 1Z) i ponieważ mam możliwość kupna taniego licznika z anglika rozważam taką możliwość.
Mam pytanie do Was, jaka jest różnica w liczniku europejskim i angielskim (zwykły motormeter)?
Czy oprócz innego prędkościomierza (tarcza w milach i przebieg w milach) reszta jest taka sama?
Czy wstawiając do takiego angielskiego licznika europejski prędkościomierz (tylko ten srodkowy licznik) będzie on w pełni funkcjonalny i "normalny"?
Ale prędkościomierz jest na linkę, to co się przeprogramowywuje? jek wstawię swój środkowy zegar do tego anglika to będzie już ok, czy trzeba jeszcze coś zmieniać?PinkFloyd pisze:Tarcze moga zostac jak masz podane w km i w milach predkosciomierz jak nie to kupujesz tarcze a zegary przeprogramowujesz za pomoca vaga. W fabryce wkałdali tylko inne tarcze reszto to przeprogramowanie vagiem,
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, środkowy licznik mechaniczny (prędkościomierz i kilometromierz/milomierz) ma z tyłu 3 piny - połączenie z elektoniką całego zestawu zegarów. Do czego może służyć te połączenie?
Jak to jest z taką kombinacją, można wpiąć europejski prędkościomierz do angielskich liczników?
Jak to jest z taką kombinacją, można wpiąć europejski prędkościomierz do angielskich liczników?
Skoro jest to czujnik prędkości to wysyła on bieżącą prędkość do ECU, a następnie ECU steruje pracą silnika biorąc pod uwagę sygnały z tego czujnika.
Ale wstawiając prędkościomierz angielski - czy nadal będą wysyłane prawidłowe sygnały, czy trzeba przeprogramować coś aby były to sygnały w kilometrach a nie w milach ???
Czy to się nie pokiełbasi?
Ale wstawiając prędkościomierz angielski - czy nadal będą wysyłane prawidłowe sygnały, czy trzeba przeprogramować coś aby były to sygnały w kilometrach a nie w milach ???
Czy to się nie pokiełbasi?