Odlaczenie pompy wspomagania - zmiana paska na mniejszy?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Odlaczenie pompy wspomagania - zmiana paska na mniejszy?
Witam
Rozsypała mi się pompa wspomagania kierownicy, najpierw głośno pracowała az w końcu uciekł płyn. Ze względy na deficyt używanych pomp w pobliskich schrottach chciałem zmienic pasek aby ją pominąć, ale nie wiem jaki kupić. Może ktoś z was miał podobny przypadek i wie w takiej sytuacji jaka ma byc długość paska, na którym będzie tylko napinacz i alternator.Pompa wodna jest napędzana paskiem rozrządu, a bez wspomagania da sie śmigać. Chodzi o silnik 1.6 AEE Pozdrawiam
Rozsypała mi się pompa wspomagania kierownicy, najpierw głośno pracowała az w końcu uciekł płyn. Ze względy na deficyt używanych pomp w pobliskich schrottach chciałem zmienic pasek aby ją pominąć, ale nie wiem jaki kupić. Może ktoś z was miał podobny przypadek i wie w takiej sytuacji jaka ma byc długość paska, na którym będzie tylko napinacz i alternator.Pompa wodna jest napędzana paskiem rozrządu, a bez wspomagania da sie śmigać. Chodzi o silnik 1.6 AEE Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn lip 20, 2009 08:30 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.
mmksk, zrob zdjęcie pompy wspomagania moze taką posiadam.
A jeśli chcesz pominac pompe wspomagania to poprostu idziesz do sklepu z czesciami i mowisz ze masz taki samochod i silnik 1.6 i chcesz pasek do samochodu bez wspomagania..
Mysle ze twoj samochod występowal w wersji bez wspomagania takze dostanie samego paska nie bedize kłopotem.
A jeśli chcesz pominac pompe wspomagania to poprostu idziesz do sklepu z czesciami i mowisz ze masz taki samochod i silnik 1.6 i chcesz pasek do samochodu bez wspomagania..
Mysle ze twoj samochod występowal w wersji bez wspomagania takze dostanie samego paska nie bedize kłopotem.
Dzisiaj jadąc do pracy usłyszałem strzał pod maską i zobaczyłem w lusterku wstecznym pasek i rozpędzone koło pasowe od pompy wspomagania, które śmigneło gdzieś w trawę. Teraz więc muszę dostać kompletną pompę. Używka na allegro chodzi po ok 150 - 250zł a nowa w sklepie zamiennik chyba harta za 350 , z roczną gwarancją , którą kupić?
Chciałem chwilowo wrzucić do silnika inny pasek aby było ładowanie, ale po sprawdzeniu przez żonę oporu jaki daje kierownica bez wspomagania chyba kupię szybko pompę.
Chciałem chwilowo wrzucić do silnika inny pasek aby było ładowanie, ale po sprawdzeniu przez żonę oporu jaki daje kierownica bez wspomagania chyba kupię szybko pompę.
- Paweł Marek
- V.I.P.

i wreszcie masz dobry powód do zmiany. Na allegro to nie kupuj tego. Ryzyko i czekanie na przesyłkę. Jeśli nie masz w pobliżu szrotu to kup nową, ale stara weź na wzór bo są tam pewne różnice w wyjściu przewodów i odsadzeniu kółka pasowegommksk pisze:ale po sprawdzeniu przez żonę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.