Mały remont głowicy a efekt zerowy. Dlaczego?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob lip 18, 2009 14:08

Rozumiem.
Oznacza że olej dochodzi i smaruje wałek rozrządu.W głowicy jest kanał jakim podawany jest olej na popychacze - tego z góry nie zobaczysz.możliwe że na wejściu jest przytkany.Nie potrafię odpowiedzieć z jakiego miejsca jest podawany olej:środek głowicy czy z końca/początku.Tam musi być rozejście na czopy wałka rozrządu i szklanki - kanał na szklanki gdzieś na początku może być przytkany. :pub:

mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 18, 2009 14:12

Śruby musiałem wstawić bo w ogóle wałka nie mogłem dociągnąć. Śruby wstawiałem z taką długością gwintu jak w szpicle. Wszystko dokładnie mierzyłem pare razy i dopiero dorabiałem. Są o twardości 8.8 i dokręcone tym samym momentem.

Ale przed naprawą też klepało nawet gorzej.

[ Dodano: 18 Lip 2009 14:15 ]
oldstaszek pisze:Oznacza że olej dochodzi i smaruje wałek rozrządu.W głowicy jest kanał jakim podawany jest olej na popychacze - tego z góry nie zobaczysz.możliwe że na wejściu jest przytkany.Nie potrafię odpowiedzieć z jakiego miejsca jest podawany olej:środek głowicy czy z końca/początku.Tam musi być rozejście na czopy wałka rozrządu i szklanki - kanał na szklanki gdzieś na początku może być przytkany.
W tym problem że w głowicy nic mi nie zostało, bo docierałem zawory,wymieniałem uszczelniacze zaworowe i szklanki. Głowice miałem gołą bez kolektora ssącego bo musiałem ją planować i po skończonej robocie całą dokłdnie podciśnieniowo wymyłem zanim zacząłem składac zawory.

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob lip 18, 2009 14:27

Jasne - nic też nie mogło zostać.Kanał jest wiercony w głowicy, w osi szklanek - jak miałeś wyjęte to widziałeś otworek na bocznej ściance.Przez ten/te otworki podawany jest olej na szklanki.Szklanka ma na zewnątrz rowek i otworek do środka aby olej wpłynął do wnętrza regulatora.Ten kanał gdzieś się zaczyna tj.łączy się z głównym smarowania wałka.Charakterystyczne: na zewnątrz głowicy z obu końców będą zaślepki/korki technologiczne(otwór trzeba wykonać przez całą i potem końce zaślepić).Uszczelka głowicy: okuta dziurka to kanał olejowy jakim idzie olej do głowicy i dalej w samej głowicy będzie rozejście na wymienione wcześniej kierunki tj.wałek i szklanki.Będzie drugi znak charakterystyczny - korek otworu poprzecznego(z boku głowicy) łączącego kanały: główny ze szklankami.Możesz mieć przytkany otwór wewnątrz głowicy a na to wskazuje twój pierwszy post że..."doopa"... :pub:

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 18, 2009 14:40

Czyli co?? jeszcze raz rozbiórka ??
Te rowek na szklance widziałem i dziurkę tez i w głowicy i w szklance. Do czego to jest to wiedziałem,ale ta dziurka w głowicy jest tak mała, że...... jak to sprawdzić czy jest zapchana :crazy:

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob lip 18, 2009 15:03

Jak bym to zrobił?.
Myślę że wyjął bym popychacze i wałek rozrządu postawił na miejsce bez popychaczy.Rozłączenie zapłonu i pokręcenie rozrusznikiem - olej powinien popłynąć z otworków do wnętrza wytoczenia pod szklankę i to wyraźnie.Jeżeli gdzieś nie płynie - przytkane.Udrożnić...można próbować powietrzem w przeciwnym kierunku tj.od otworków.Skrajny przypadek - nawiercenie korków i czyszczenie kanałów z zewnątrz i dorobienie korków alu i zaślepienie.Rozwiązanie zależy od tego gdzie jest olej a gdzie go nie ma...możliwe że trzeba będzie zdjąć głowicę do jej udrożnienia - ale to pokaże życie... :pub:

Aha - jeszcze jedno..jak pasowały popychacze z gniazdami w głowicy?Mam na uwadze luz złożeniowy.Za luźne(może ktoś wcześniej "męczył" gniazda) to olej nie utrzyma ciśnienia przez nadmierne luzy pomiędzy popychaczem a gniazdem - wystarczy że będzie taki jeden na początku i kicha...
Ostatnio zmieniony sob lip 18, 2009 15:08 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 18, 2009 16:12

oldstaszek pisze:Aha - jeszcze jedno..jak pasowały popychacze z gniazdami w głowicy?Mam na uwadze luz złożeniowy.Za luźne(może ktoś wcześniej "męczył" gniazda) to olej nie utrzyma ciśnienia przez nadmierne luzy pomiędzy popychaczem a gniazdem - wystarczy że będzie taki jeden na początku i kicha...
Wchodziły w miare. Nie było jakiegoś wielkiego luzu,za ciężko też nie wchodziły.

Tu jeste film podglądowy ale w nagraniu słychać głośniej ten stukot niż na żywo.
Nagranie na zimnym silniku.

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob lip 18, 2009 16:59

Wrażenie jakby coś ocierało o blachę....Zdejmij pokrywę na głowicy i dobrze pozaglądaj czy gdzieś nie widać mikrowiórków.Stawiam jednak na przytkanie kanału olejowego podającego olej na szklanki - powinno coś widać po zdjęciu pokrywy...Dodatkowe wrażenie - rolka napinająca...łożyska alternatora...taki podobny chrobot.Zawory też słychać - rytmika.... :pub:

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » sob lip 18, 2009 17:23

Zmień łańcuch napędu pompy oleju i to szybko. :grin:

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 18, 2009 17:29

Rolka to wiem,łożysko alternatora też + pompa wody tez od siebie troche dodaje.
Ponad to chciałem jeszcze dodać że jak wyjąłem wałek to ślady na nim wyglądały jakby nie ocierał całą powierzchnią o szklanki. Nasuwało mi to taki wniosek że szklanki nie trzymają oleju skoro wałek nie dociska ich po całej swojej płaszczyźnie.

Zastanawiałem się nad wymianą wałka ale zawiozłem go do znajomego mechanika i powiedział że jeszcze pochodzi długo bo tragedii nie ma.

[ Dodano: 18 Lip 2009 17:31 ]
TAZ pisze:Zmień łańcuch napędu pompy oleju i to szybko.
Skąd kolego ta diagnoza?? Możesz troche rozwinąć swoją wypowiedź??

oldstaszek
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: oldstaszek » sob lip 18, 2009 19:09

Dopowiem zamiast kolegi - gdzieś w tle jest taki dźwięk łańcucha.Jednak to rzutuje na cały układ smarowania bez wyjątku.
Wracając do szklanek - to co napisałeś że wałek...potwierdza niejako moją tezę.
Pytanie: jak rozebrałeś, czy wszystkie szklanki nie dochodziły, czy może było coś charakterystyczne - wspólne dla kilku/wszystkich?Pomoże to określić czy rzeczywiście przytkane a jeżeli tak - to w jakim miejscu.Możliwe że ktoś przed tobą ściągał głowicę i czyszcząc głowicę "wepchnął"przypadkowo jakiś paproch w kanał a olej go dopchał w takie miejsce że dalej...Sprawdź jak pisałem wcześniej - krok za krokiem. :pub:

Awatar użytkownika
ŁukaszMan
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: ŁukaszMan » sob lip 18, 2009 19:31

oldstaszek pisze:Pytanie: jak rozebrałeś, czy wszystkie szklanki nie dochodziły, czy może było coś charakterystyczne - wspólne dla kilku/wszystkich?
Na każdej jednej krzywce były identyczne ślady. Wygląda na to że wszystkie szklanki nie dochodziły. Nie było różnicy na krzywkach pierwszego ,drugiego jak i trzeciego oraz czwartego cylindra.

Postaram się jak najszybciej sprawdzić tą pompe oleju, bo nie chce żeby uszkodziły się nowe części. :crazy:

Jeśli to nie pomoże to zaczne rozbierać głowice tak jak pisałeś.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”