Chłodnica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Chłodnica
Mam problem, przy odkręconym korku ze zbiornika wyrównawczego ukł. chłodzenia miałem właczony silnik i po pewnym czasie jak pracował dośc długo, to ten płyn się podnosił aż w końcu zaczął mi uciekać ze zbiorniczka, w ostatniej chwili zdążyłem zbiornik zakręcić ale jak wyłączyłem silnik to reszta płynu uciekła spowrotem do węża i w z biorniku nic nie było. Dolałem nowy płyn i mam poniżej minimum i czy mogę jeździć na takiej ilości ?? dlaczego płyn nagle zaczęło wyrzucać ?
- hanti
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Rafał G2 pisze:Fox_00 napisał/a:
Poniżej miniumum - NIE !! (chyba po to jest minimum nie ?? ) zalej do MAXa.
Tam nic nie trzeba odpowietrzać. Wystarczy dolać...
A potrafisz jakoś uzasadnić dlaczego nie można jeździć poniżej skali minimum ?? Może jest jakaś reguła na to ?? Bo jestem bardzo ciekawy
poprostu zobacz jaki jest poziom miedzy chlodnica a zbiorniczkiem jak bedziesz jezdzic z plynem ponizej minimum to ci sie dobrze nie odpowietrzy i bedzie ci sie brzac
staraj sie nigdy nie schodzic ponizej minimum
pozdro
Tak jest reguła zawarta w całych knigach, a dokladnie są stosowne wzory na obliczanie pojemności ukladu chłodzenia i jeśli będziesz miał płynu zadużo, albo zamało układ przestanie sprawnie dzialać (sprawnie znaczy zgodnie z zalożeniami konstruktora, bo chłodzić to cos tam będzie).Rafał G2 pisze:A potrafisz jakoś uzasadnić dlaczego nie można jeździć poniżej skali minimum ?? Może jest jakaś reguła na to ?? Bo jestem bardzo ciekawy
A co do tego odkecana korka, to tak jak koledzy mówili - jest to układ ciśnieniowy i nie może pracowac w ukladzie otwartym - dobrze że nie dostałeś płynem po głowie, bo była taka niestety możliwość
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
może być także nie otworzył się trmostat i tą ilość wody co jest w małym obiegu wywaliło do zbiornika, a jeśli chodzi o jazdę z obniżonym poziomem(oczywiście w granicach normy) płynu to jest to dopuszczalne ale możesz mieć problemy z ogrzewaniem, jeżeli termostat się nie otworzył i ta ilość płynu się zagotowało to będzie wywalać przeż korek, a jeśli chodzi o odpowietrzanie układu to jest on samoodpowietrzający się poprzeż korek zbiornika wyrównawczego
...
No nie zgodzę się bo owszem więcej miejsca na obiegu otwartym, ale więcej płynu a rozszeżalnośc zawsze ta sama. Jedyne co, to jakby miał otwarty termostat, a to oznaczałoby wysoka temp. płynu - to otwarcie korka mogłoby sie zakończyć dla niego w szpitalumisiek10111 pisze:ale dlaczego na otw. ter. też ma mu wywalić płyn?skoro na zamkniętym nie ma chłodzenia (więc większa rozszażalność płynu), a na otw. term. ma chłodzenie płynu więc rozszezalność mniejszaAdamtd pisze:misiek10111, ale na otwartym termostacie też by mu wywaliło ze zbiornika
Jakby to było na zakręconym korku to owszem nie otwarty termostat ale on miał wtedy wykręcony korek