Problem po upaćkaiu silnika błotem

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kameh1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Problem po upaćkaiu silnika błotem

Post autor: kameh1 » wt lip 07, 2009 21:27

Witam miałem ostatnio bliskie spotkanie z błotem, mianowicie zachlapałem samochód błotem które się zsunęło na drogę. I zachlapałem całą komorę silnika i resztę. Z tego powodu padło mi sprzęgło które już zostało wymienione. Jednak dzisiaj gdy odbieram samochód od mechanika gdy załączy się wentylator od chłodnicy samochód razem z chłodnicą dostaję potwornych wibracji :grrr: Podobnie jest jak włączę klimę;/ Dodam że gdy włączę klimę to nie za każdym razem załączą się ten większy wentylator. Raz się załącza raz nie :goof: Jutro odstawiam samochód ale chciałbym się dowiedzieć co to może być? Golfik jest z 98r 1,6 AKL klima to Climatronic.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt lip 07, 2009 21:30

A nie ma takiej najzwyczajniejszej opcji że gruda błota przykleiła się do któregoś wentylatora i dostaje on wibracji?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
tom17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tom17 » wt lip 07, 2009 21:54

Paweł Marek pisze:A nie ma takiej najzwyczajniejszej opcji że gruda błota przykleiła się do któregoś wentylatora i dostaje on wibracji?
najbardziej prawdopodobne. sprawdź łopatki wentylatorów czy są czyste. może nie będziesz musiał odstawiać do mechanika :)

Awatar użytkownika
roboform550
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: roboform550 » wt lip 07, 2009 21:57

Miałem podobnie jak kupiłem nowy wentylator ale zamiennik

jak się włączył to całe auto się trzęsło

powodem było bicie ośki/złe wyważenie/

wymiana na używany ORI załatwiła sprawę

-Tato czy ten samochód jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel..... ;)

Instalacje LPG :dol:
http://www.dar-gaz.net

kameh1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kameh1 » wt lip 07, 2009 22:28

Paweł Marek pisze:A nie ma takiej najzwyczajniejszej opcji że gruda błota przykleiła się do któregoś wentylatora i dostaje on wibracji?
Na łopatkach wentylatora nie ma już nic pomogła to ale jedynie delikatnie.

[ Dodano: 07 Lip 2009 22:34 ]
roboform550 pisze:Miałem podobnie jak kupiłem nowy wentylator ale zamiennik

jak się włączył to całe auto się trzęsło

powodem było bicie ośki/złe wyważenie/

wymiana na używany ORI załatwiła sprawę
Boje się że przez to że przejechałem tak z 50 km (musaiałem do domu wrócić) mogło coś się skrzywić. PS. a co z tym że ten większy wentylator raz się włącza gdy załączam klimę, czasem nie. I zdarzyło się że włączył się podczas normalnej pracy silnika mimo iż klima była wyłączona. Dodam iż czy się on kręci czy też nie klimatyzacja chłodzi tak jak powinna mimo tych wibracji.

Awatar użytkownika
roboform550
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: roboform550 » wt lip 07, 2009 22:36

jak klima włączona to chodzą obydwa razem
jak klima wyłączona a silnik sie nagrzeje to moze się włączyć ten duży

-Tato czy ten samochód jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel..... ;)

Instalacje LPG :dol:
http://www.dar-gaz.net

kameh1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kameh1 » ndz lip 19, 2009 20:01

Więc tak winy okazał się uszkodzony wentylator początkowy winowajcom było błoto na łopatkach następnie przez to błoto uszkodzeniu uległ silniczek wentylatora do którego się ono dostało. Wymieniłem oba wentylatory (oryginały wyjęte z angielskiej bory) i wszystko jest ok poza jednym mankamentem. Mianowicie podczas jazdy temperatura silnika jest w granicach 70-80 stopni ( w zależności od prędkości im szybciej tym mniejszą mam temp )i jak tylko zatrzymam się w korku to szybciutko łapie 90. Jestem niemal pewny że winne za to ponosi termostat ponieważ tak wynika z objawów. Nie daję mi jednak spokoju to jakie może mieć to negatywne skutki na sinik ??? Gdyż wybieram się w dalszą trasę ok 1000 km i nie dam rady wymienić termostatu w najbliższym czasie.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lip 19, 2009 20:39

na tym dystansie żadnych złych skutków nie będzie, poza niezauważalnie większym spalaniem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kameh1
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kameh1 » ndz lip 19, 2009 20:46

Paweł Marek pisze:na tym dystansie żadnych złych skutków nie będzie, poza niezauważalnie większym spalaniem.
Na tym dystansie nie będzie a na jakim będą jeśli mogę się dopytać? Wiem że polecacie termostaty Wahlera koszt takiego to 65 zeta więc nie lepiej dorzucić te 20-30 na oryginał?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”