Szyby
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Szyby
Witam
Mam problem z lewą przednią szybą, rozebrałem cały mechanizm podnoszenia i podłączyłem silniczek bezpośrednio do wtyku, okazuje sie że kręci tylko w jedną strone tzn.działa tylko zamykanie.
Nie wiem czy poszło gdzieś okablowanie czy jest coś w silniczku zepsute,we wtyczce jest około 15 wtyków i nie mam pojęcia który jest od opuszczania i nie wiem czy dochodzi prąd.
Jak ktoś miałby schemat takiej wtyczki to będę wdzięczny,albo jakiś inny pomysł co z tym zrobić.
Dzięki
Pozdrawiam!
Mam problem z lewą przednią szybą, rozebrałem cały mechanizm podnoszenia i podłączyłem silniczek bezpośrednio do wtyku, okazuje sie że kręci tylko w jedną strone tzn.działa tylko zamykanie.
Nie wiem czy poszło gdzieś okablowanie czy jest coś w silniczku zepsute,we wtyczce jest około 15 wtyków i nie mam pojęcia który jest od opuszczania i nie wiem czy dochodzi prąd.
Jak ktoś miałby schemat takiej wtyczki to będę wdzięczny,albo jakiś inny pomysł co z tym zrobić.
Dzięki
Pozdrawiam!
- Paweł Marek
- V.I.P.

są schematy na forum sam wklejałem. Musisz podać na dwa piny plus, na jeden masę i dopiero wówczas podając masę lub plus na piny od przełącznika albo od komfortu możesz uruchamiać w obie strony. A po co ci to, nie prościej podpiąć do wtyczki i przełącznikiem sprawdzać?
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.

szukaj przełamanych kabli w wiązce do drzwi, potem kombinuj z silnikiem. Moduł potrzebuje to co napisałem wyżej, mase, plus stały, plus po zapłonie i plus lub masę sterującą,wszystko na różne piny. Inaczej nie sprawdzisz, najwyżej sam silnik bez modułu można sprawdzić dając mu plus i masę w jedną lub drugą stronę.
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 21:38 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
POsprawdzałem kable,prąd dochodzi,okazało się że strzelił przekaźnik na płytce przełanczający bieguny.
Teraz kolejny problem bo nie wiem gdzie o niego pytać w trzech elektro..... nie mają allegro odpada czytałem na necie że ktoś zamawiał z Niemiec,ale nic więcej nie napisał!!!
Oznaczenie tego przekaźnika to:siemens v23078-c1002-a303,może ktoś wie gdzie go dostać.narazie dzięki za info i pzdr.
Teraz kolejny problem bo nie wiem gdzie o niego pytać w trzech elektro..... nie mają allegro odpada czytałem na necie że ktoś zamawiał z Niemiec,ale nic więcej nie napisał!!!
Oznaczenie tego przekaźnika to:siemens v23078-c1002-a303,może ktoś wie gdzie go dostać.narazie dzięki za info i pzdr.
- Paweł Marek
- V.I.P.

cihy_82, konkretnie nie umiem ci pomóc, ale przekaźnik to przekaźnik, przecież nie musi być identyczny. Miałeś tam jeden przekaźniczek czy dwa. Moduł Brose czy nowszy?
Ja mam tez problem z szyba elektryczna lewy tył. Jak kupiłem mojego gti 3 to nie działala. Okazało sie ze wirnik sie spalił i dałem gosciowi i przewina i niby zaczeło działac lecz silnik ma mała moc i ciezko mu podniesc szybe a raczej nic sie nie zaciera. Tylko zauwazyłem ze po tej niby naprawie zmieniło sie działanie przycisku jak daje opuszczanie to podnosi a jak podnoszenie to opuszcza i w przednich drzwiach tez tak jest. Czy ktos sie spotkał z czyms takim
VW NA ZAWSZE
- Paweł Marek
- V.I.P.

co do kierunku to odkręć silniczek obróć go o 180 stopni wzdłuż osi przykręć i będzie ok. A co do mocy, pewnie źle przewinięty, za cienki drut i tyle, albo go za dużo nawinął.