Rozrzad 1.6 ABU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Rozrzad 1.6 ABU
Przymierzam sie do wymiany paska rozrzadu, pompy wody, popychaczy, paska wielorowkowego alternatora i rolki napinajacej od tego paska. Za wymiane calosci zawolali mi 250zl bez czesci, bo jak zwykle kupuje je sobie sam.
I tu pytanie: rolka napinajaca pasek od alternatora w ABU kosztuje od 200 do ponad 300zl za skfa. Musze az tyle wydawac kupujac kompletna rolke napinajaca z metalowa obudowa czy da sie wymienic sama plastikowa rolke ?(tylko obracajace sie kolko). Ten pieprzony napinacz jest drozszy niz pompa wody i szkoda abym wywalal tyle pieniedzy na to kupa a niestety juz szumi od czasu do czasu.
Tak wyglada oryginal:
[img]http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(tiduqs45h1ag53mlfk41c3fu))/ShowPhoto.aspx?img=D:\Photo200902\050\VKM%2031023.jpg[/img]
Da sia ja zastapic rolka od AEA lub AEE ? Troche komplikuje mi ona plany bo braknie mi kasy a mam prawie na styk.
I tu pytanie: rolka napinajaca pasek od alternatora w ABU kosztuje od 200 do ponad 300zl za skfa. Musze az tyle wydawac kupujac kompletna rolke napinajaca z metalowa obudowa czy da sie wymienic sama plastikowa rolke ?(tylko obracajace sie kolko). Ten pieprzony napinacz jest drozszy niz pompa wody i szkoda abym wywalal tyle pieniedzy na to kupa a niestety juz szumi od czasu do czasu.
Tak wyglada oryginal:
[img]http://katalog.fota.pl/Katalog/(S(tiduqs45h1ag53mlfk41c3fu))/ShowPhoto.aspx?img=D:\Photo200902\050\VKM%2031023.jpg[/img]
Da sia ja zastapic rolka od AEA lub AEE ? Troche komplikuje mi ona plany bo braknie mi kasy a mam prawie na styk.
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 10:08 przez CLAU, łącznie zmieniany 1 raz.
GOLF 3 - 1.6 75KM - ABU - GL 5D
[color=red][size=150][b]SPRZEDAM[/b]:
Oryginalna lewa przednia szyba + uszczelka szyby + korbotronic lewy![/size][/color]
Oryginalna lewa przednia szyba + uszczelka szyby + korbotronic lewy![/size][/color]
Napisalem przeciez, ze szumi. Huczy na tyle, ze trzeba go wymienic.sHpAaKu pisze:Jakie masz podstawy żeby wymienić napinacz paska wielorowkowego? Wymiania typu "dobre na nowe" jest bez celu.
Zrobilem dzisiaj zdjecie tych rolek i wydaje mi sie, ze to nie napinacz a rolka pompy od wspomagania albo lozysko w tej rolce.Jak sie patrzy z boku, wprost na uklad rolek i paska to po prawej stronie na gorze jest alternator, nozej na srodku maly napinacz, po lewej od napinacza chyba pompa oleju(duza rolka) a na samym dole rolka(tez duza) pompy wspomagania. I wydaje mi sie, ze ona huczy.
Rolka napinacza ma srube wiec bedzie mozna ja rozkrecic.
Da sie wymienic same roli albo lozyska w rolkach wspomagania lub pompy oleju ?
Ostatnio zmieniony wt lip 07, 2009 10:13 przez CLAU, łącznie zmieniany 1 raz.
Podaj gdzie mozna ta sama rolke dostac bo po tym numerze to moge kupic ale cala z obudowa za 300zl.Beszczyk pisze:Można samą rolką dostać nr Ruvila EVR 55488 WYMIARY 70/17/26
Link do temtu o tej rolce: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=956729
U mnie tak to wyglada.