Jak wydłubać przednie łożysko z alternatora BOSCH

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Jak wydłubać przednie łożysko z alternatora BOSCH

Post autor: Ryś Stepowy » pn lip 06, 2009 21:10

Witka! Problem jak w temacie. Na zdjeciach lepiej widać o co chodzi. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Obrazek Obrazek
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 21:12 przez Ryś Stepowy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
sewooo
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: sewooo » pn lip 06, 2009 21:20

Ryś Stepowy, normalnie musisz ściągnąć obudowę, ona jest nasadzona na łożysko dość ciasno, jak ci sie uda to najprawdopodobniej łożysko zostanie na ośce i trzeba będzie je ściągaczem ściągnąć ale najpierw obudowa.

[ Dodano: 06 Lip 2009 21:20 ]
ściągnąć obudowę - zbić ją tylko nie młotkiem bo pęknie, najlepiej jakbyś obudowę oparł o coś a ośka z resztą żeby wisiała i bij w ośkę, a jak nie chcesz tłuc zbytnio to najpierw może ściągaczem ?
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 21:22 przez sewooo, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » pn lip 06, 2009 21:31

Hmm... no też tak myślałem ale między łożyskiem a wirnikiem jest przykręcona blaszka i myślałem że ta blaszka zabezpiecza łożysko. Ale spróbuje tak jak piszesz.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn lip 06, 2009 21:32

jak ci sie uda to najprawdopodobniej łożysko zostanie na ośce i trzeba będzie je ściągaczem ściągnąć ale najpierw obudowa.
Trzeba pomęczyć się ściągaczem,albo delikatnie młotkiem przez kawałek twardego drewna.Warto psiknąć WD-40.Musi zejść,przerabiałem ten temat :grin: ...

[ Dodano: 06 Lip 2009 21:34 ]
Ryś Stepowy pisze:no też tak myślałem ale między łożyskiem a wirnikiem jest przykręcona blaszka i myślałem że ta blaszka zabezpiecza łożysko. Ale spróbuje tak jak piszesz.
Ale tą blaszkę już odkręciłeś z tego co widzę,bo nie ma śrubek przy ośce.Ona schodzi z łożyskiem przy ściąganiu lub zbijaniu :bigok:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 06, 2009 21:35

Nie musi zejść, może się udać ale wybijając młotkiem można wyharatać właśnie tą blaszkę trzymającą łożysko. W zasadzie potrzebny jest ściągacz z tak ukształtowanymi szczękami coby złapały pod tą pokrywkę,

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn lip 06, 2009 21:42

Paweł Marek, ale jesli jest odkręcona,to zejdzie z łożyskiem i zostanie na wałku (ośce).Później trzeba ściągaczem jeszcze raz ściągnąć łożysko z wałka.

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn lip 06, 2009 21:48

Nie da sie blaszki odkręcic dopóki nie wyciągniesz ściagaczem wałaka z łożyska siedzacego w obudowie.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pn lip 06, 2009 21:56

stonefree pisze:Nie da sie blaszki odkręcic dopóki nie wyciągniesz ściagaczem wałaka z łożyska siedzacego w obudowie.
Myślisz?
Hmm,nie będę się upierał,bo już trochę czasu minęło,jak to robiłem.
Zasugerowałem się tymi otworami przy ośce.Wyglądają jakby miały gniazda na łby śrubek.

Obrazek

Awatar użytkownika
stonefree
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: stonefree » pn lip 06, 2009 22:06

jestem pewien na 100%. Tak jak pisze Paweł Marek - ściągacz i delikatnie zdjąć całość z wirnika.Odkręcić 2 śrubki i łozysko z dekielkiem wypadnie.

Awatar użytkownika
thesperado
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: thesperado » pn lip 06, 2009 22:47

Dokładnie tak jak Paweł Marek pisze, ściągaczem część obudowy wraz z łożyskiem zdejmij, albo jeśli masz dostęp to na prasce wyciśnij wirnik ;-) . Następnie odkręcisz tą blaszkę i wyjmiesz już bez problemów łożysko ;-). Ostatnio przerabiałem ten temat, bo remontowałem swojego altka :-P .

[img]http://pawel.sniezek.w.interia.pl/podpis2.jpg[/img]

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » pn lip 06, 2009 22:58

Nakrec nakretke na wirnik i ustaw obudowe na imadle zeby wirnik sie nie opieral o imadlo Popryskaj WD40 chwile poczekaj i uderz mlotkiem w wirnik powino wyskoczyc Nawet pare razy uderzaj Zawsze tak wybijam i wychodzi bez problemu

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » wt lip 07, 2009 07:41

Michaś_1977 pisze:Ale tą blaszkę już odkręciłeś z tego co widzę,bo nie ma śrubek przy ośce.Ona schodzi z łożyskiem przy ściąganiu lub zbijaniu
No właśnie ta blaszka jest przykręcona od strony wirnika i nijak do śrubek nie idzie się dostać, wiec mnie to zmyliło. Ale mimo to wirnik powinien zejść, a łozysko zostać w obudowie. Dziś powalcze i dam znać jak poszło. Punkciki rozdane. Na razie Dzięki.

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt lip 07, 2009 10:39

u mnie po odkreceniutej blaszki na 4 srubki ,jedno mocniejsze pukniecie przez drewno młotkiem i wirnik wyleciał :) łozysko co prawda mocno siedzi w gniezdzie, ale nie ma rzeczy niemozliwych :) najsmieszniejsze jest to , ze kupiłem łozyska FAGa i tyl co załozylem juz wyło ! , zalozylem stare i od razu poprawa.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Ryś Stepowy
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Ryś Stepowy » wt lip 07, 2009 15:20

guti pisze:po odkreceniutej blaszki na 4 srubki
Ale tam nie było żadnej blaszki na 4 śrubki, jest blaszka na 2 śrubki ale jest nie do odkręcenia przed wybiciem/wycisnieciem wirnika z łożyska. Po prostu jest zasłonięta przez wirnik i dostępu do niej brak.
Poradziłem sobie ściągaczem był trochę problem z jego założeniem ale wkońcu się udało. Zdjecia później jakby ktoś jeszcze kiedyś miał z tym problem. THE END.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”