Problem z wskaźnikiem temperatury cieczy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z wskaźnikiem temperatury cieczy
Po wymianie zegarów na takie z obrotkiem szaleje mi wskaźnik temperatury. Dla pewnosci podmieniłem na inny ale teraz zauważyłem że dzieje się to samo tzn. raz wskazuje temperature prawidłowo a raz wogóle sie nie wychyla, nawet nie miga dioda po przekręceniu zapłonu. W kostce licznika i na taśmie raczej jest wszystko ok.
Ma ktoś pomysł co moze być przyczyną?
Ma ktoś pomysł co moze być przyczyną?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Wymieniał Kolega na licznik z taką samą kostką z tyłu czy przerabiał z jednej na dwie? Może jest błąd połączeń lub jednak "nowy" licznik jest niesprawny.
Po zdjęciu wtyczki z czujnika i zwarciu we wtyczce czujnika pinów ze sobą - temperatura powinna wyskoczyć na maxa!
Po zdjęciu wtyczki z czujnika i zwarciu we wtyczce czujnika pinów ze sobą - temperatura powinna wyskoczyć na maxa!
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 12:43 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Licznik kupiłem na dwie wtyki, nic nie przerabiałem sprawdziłem nawet kabel i konektor we wtyczce odpowiedzialny za temperature ale tu wszystko było ok.
Co do taśmy jestem "raczej" pewien że jest dobra, oblukałem ją i nie ma przerwy na ścieżkach.
Mówiac o czujniku temperatury, który masz na myśli bo są dwa?
Co do taśmy jestem "raczej" pewien że jest dobra, oblukałem ją i nie ma przerwy na ścieżkach.
Mówiac o czujniku temperatury, który masz na myśli bo są dwa?
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Oj. te katalogi... ma być tak jak wcześniej pisałem czujnik z kabelkami koloru żółto-czerwonego i brązowego i należy zetknąć je ze sobą.
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 13:18 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za pomoc zaraz ide sprawdzać.
[ Dodano: 06 Lip 2009 13:39 ]
Po zwarciu wtyczki czujnika nadal brak reakcji wskaźnika. Pozostaje mi do sprawdzenia przewody czujnik-wtyczka licznika i sam licznik.
Można się podłączyć bezpośrednio przewodami od czujnika pod zaciski wskaźnika? jeśli tak to prosze o wskazówki co do czego.
[ Dodano: 06 Lip 2009 13:39 ]
Po zwarciu wtyczki czujnika nadal brak reakcji wskaźnika. Pozostaje mi do sprawdzenia przewody czujnik-wtyczka licznika i sam licznik.
Można się podłączyć bezpośrednio przewodami od czujnika pod zaciski wskaźnika? jeśli tak to prosze o wskazówki co do czego.
Old volkswagen's never die...
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

No, można - tylko tak na pamięć i na odległość to trochę...
Ale wskazówki mogą być takie: brązowy kabel czujnika to oczywiście masa, kabelek żółto-czerwony idzie bez zmiany koloru aż do wtyku licznika. Powinien być to pin 23 w złączu 28-stykowym lecz bywa różnie. Proponowałbym idąc od wtyczki po ścieżkach płytki licznika - trafić na wskaźnik. Musi mieć trzy wejścia: zasilanie, gdzie jest 12V po włączeniu zapłonu, masę i tą "naszą" poszukiwaną ścieżkę - to już musi być do czujnika.
Najlepiej jednak jeszcze przed lutowaniem do ścieżek, połączyć z masą odnaleziony we wtyku licznika żółto-czerwony i zobaczyć. Lutując w ścieżki - można je łatwo pouszkadzać! To ma działać jak fabryka przewidziała, bez komplikowania.
Ale wskazówki mogą być takie: brązowy kabel czujnika to oczywiście masa, kabelek żółto-czerwony idzie bez zmiany koloru aż do wtyku licznika. Powinien być to pin 23 w złączu 28-stykowym lecz bywa różnie. Proponowałbym idąc od wtyczki po ścieżkach płytki licznika - trafić na wskaźnik. Musi mieć trzy wejścia: zasilanie, gdzie jest 12V po włączeniu zapłonu, masę i tą "naszą" poszukiwaną ścieżkę - to już musi być do czujnika.
Najlepiej jednak jeszcze przed lutowaniem do ścieżek, połączyć z masą odnaleziony we wtyku licznika żółto-czerwony i zobaczyć. Lutując w ścieżki - można je łatwo pouszkadzać! To ma działać jak fabryka przewidziała, bez komplikowania.
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 13:59 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
ok jeszcze to posprawdzam. myslełem żeby sie wpiąć prosto pod wskaźnik bo on tam ma takie nakrętki co sie stykaja z taśma. Nie myślałem tam nic lutować
Ostatnio zmieniony pn lip 06, 2009 14:12 przez artur1902, łącznie zmieniany 1 raz.