Jaki akumulator do TDI?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki akumulator był fabrycznie zamontowany można odczytać z kodów na naklejce w bagażniku - jeśli taką posiadasz. Znaczenia kodów zamieściłem we wcześniejszym moim wątku "kody na naklejce w bagażniku". Jest jeszcze kwestia alternatora, jaki ma prąd ładowania. Przykładowo: TDI z klimą miał montowane aku 72 Ah i miał alernator 120 A.
Ja skłaniam się do założenia aku "o jedno oczko większego" o dużym prądzie rozruchowym w niskich temperaturach - takie są z reguły duże. Co do firmy, to loteria - i Bosch wywali po pół roku, czasami Centra wytrzyma 5 lat.
Przy okazji. W ostatnich latach zmieniono określanie prądu probierczego zimna - dawniej było to oznaczane wg DIN, a teraz ISO. I tak - ten sam aku ma prąd probierczy zimna np. wg DIN 380 A, a wg ISO 450 A. Zmieniły sie warunki badań normatywnych. Jakoś norma DIN była dla mnie bardziej wyczuwalna. Dlatego kupując aku proszę sprzedawcę o tabelę przeliczników.
Pozdrawiam,
Ja skłaniam się do założenia aku "o jedno oczko większego" o dużym prądzie rozruchowym w niskich temperaturach - takie są z reguły duże. Co do firmy, to loteria - i Bosch wywali po pół roku, czasami Centra wytrzyma 5 lat.
Przy okazji. W ostatnich latach zmieniono określanie prądu probierczego zimna - dawniej było to oznaczane wg DIN, a teraz ISO. I tak - ten sam aku ma prąd probierczy zimna np. wg DIN 380 A, a wg ISO 450 A. Zmieniły sie warunki badań normatywnych. Jakoś norma DIN była dla mnie bardziej wyczuwalna. Dlatego kupując aku proszę sprzedawcę o tabelę przeliczników.
Pozdrawiam,
Na temat roznych norm i przelicznikow i ogolnych porad dot. akumulatorow polecam ARTYKUL Z DZIALU PORADY
Przydalby sie jeszce jakis ranking albo test z gazety motoryzacyjnego dotyczacy aku
Przydalby sie jeszce jakis ranking albo test z gazety motoryzacyjnego dotyczacy aku
Sprawdz sobie np.tu http://ekatalog.intercars.com.pl/ po roczniku i silniku.Ja zamówiłem Boscha Silvera 70Ah bo taki zalecają, ale muszę na niego poczekać a autko stoi .Bo stare aku padły na tych mrozach a ja przesiadłem się na mesia z komunikacji .Najlepsza będzie w tym tylko cena ok 160.
No fajnie tylko, ktory wybrac:jarek65w pisze:Sprawdz sobie np.tu http://ekatalog.intercars.com.pl/ po roczniku i silniku.Ja zamówiłem Boscha Silvera 70Ah bo taki zalecają, ale muszę na niego poczekać a autko stoi .Bo stare aku padły na tych mrozach a ja przesiadłem się na mesia z komunikacji .Najlepsza będzie w tym tylko cena ok 160.
0 093 S56 0S6 0 093 S56 0S6 261,93 zł
Bosch SILVER akumulator 60Ah/640AwgEN (+P)(242x175x175) bezobsługowy
program Diesel
Pojemność akumulatora [Ah]: 60
Prąd rozruchu wg EN [A]: 640
0 093 S57 042 0 093 S57 042 343,74 zł
Bosch SILVER akumulator 70Ah/640A (+P) 278x175x175 bezobsługowy
Pojemność akumulatora [Ah]: 70
Prąd rozruchu wg EN [A]: 640
Ten pierwszy jest z czyms takim jak "program diesel" na stronie boscha wyjasnione, a ten drugi bez, ale za to ma pojemnosc wieksza o 10Ah
Cos za duzy wybór tych aku
Ja wybrałem ten drugi bo takiego zalecają do tolka TDI.Jak chcesz to zobacz i tu http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/ u mnie cały czas ten sam zalecają