Przerywa i szarpie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

CinekTHC
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Przerywa i szarpie

Post autor: CinekTHC » pt lip 03, 2009 08:38

Witam wszystkich..
Model golfika ktorym sobie pomykam to trójka 2.0 16V ABF. 95r.
Najpierw napisze jak sie zachowuje, mianowicie..: po uruchomieniu silnika, jest ok, dopóki nie przestanie działać ssanie. Kiedy to nastapi, obroty silnka spadaja do okolo 900 i zaczyna sie..:
Delikatne falowanie i nierówna praca. Ale to nic, prawdziwe rodeo zaczyna sie kiedy zaczynam jechać, a wskazowka obrotomierza dochodzi do 2800 obr. Szarpie, kicha, przerywa, tak jakby ktos, albo coś włączał i wyłączał zapłon bardzo szybko. Dodam że w tym momencie "troszke" dymi.
Wszystko zanika, kiedy wskazówka przekracza 4000 obrotów, w tym momencie trzeba mocno trzymac kierownice, inaczej mówiąc jedzie tak jak powinien jechać.

Sprawdzone zostały wszystkie czujniki, cisnienie paliwa, nawet podczas jazdy. Zero błedów po podłaczeniu do komputera. Podmieniałem sterownik, rozdzielacz, przewody wysokiego napięcia i nic..:( Rozrząd też jest ok, ostatnio wymieniłem komplet + łancuch.
Wydaje mi sie że to nie bedzie niz związanego z elektryka.
NIe wiem co jest i nie mam juz siły i nerwów aby sie dalej zastanawiać. jeżeli Ktoś z Was przerabiał taki temat, to napiszcie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lip 03, 2009 08:42

Wężyk od ECU jest cały i podpiety?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt lip 03, 2009 08:46

Voj2s i Evolution z tym walczyli i wygrali. I każdy napisze, że za małe napięcie daje przekaźnik na ECU. Teraz tylko kwestia mądrego elektryka, który się połapie w czym rzecz bo mnie się zamiana na zewnętrzne zasilanie nie udała i było gorzej. Możliwe, że popełniłem jakieś błędy.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pt lip 03, 2009 08:49

Przekaźnik od ECU sprawdzony/podmieniony ?

[ Dodano: Pią Lip 03, 2009 08:51 ]
Spóźniłem się :D

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt lip 03, 2009 09:03

Często w samej skrzynce się palą styki i one nie przewodzą prądu jak należy.

CinekTHC
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: CinekTHC » pt lip 03, 2009 13:39

Wężyk jest ok, a przekaznika nie sprawdzałem. Zobacze i odezwe się. Na razie dzięki

[ Dodano: 11 Lip 2009 14:00 ]
Witam ponownie.
Dzisiaj razem z kumplem doprowadziłem autko do normalnego stanu, jednak co fachowiec to fachowiec..
Odpalam i jadę bez najmniejszego szarpnięcia czy kichnięcia, pozostaje tylko takie głupie uczucie że zaraz zacznie szarpać.. :)
TAZ wielkie dzięki za podpowiedz.., miałeś racje z mała tylko poprawką do tego co podałeś, mianowicie: przekaznik w ogóle nie podawał napięcia na sterownik. Dziwne, bo bez niego sterownik powinien być "martwy" Jednak zył biorąc zasilanie z jednego cieniutkiego przewodu...
Wszystko jest teraz tak jak powinno, jeszcze raz dzięki za podpowiedz, pozdrawiam!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”