prawidłowe podłączenie elektryki szyb

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pontos87
Ma gadane
Ma gadane

prawidłowe podłączenie elektryki szyb

Post autor: pontos87 » czw lip 02, 2009 19:12

witam, mam problem z podłączeniem elektryki szyb, a mianowicie, kupiłem komplet szybek z instalacją, instalacja położona i podłączona do wszystkich drzwi, teraz problem jak to podpiąć do instalacji? z instalacji wychodzi tylko brązowy kabel (czyli masa, zakończona konektorem żeńskim do tego konektorka jest jeszcze jeden kabelek podłączony mniejszej średnicy także brązowy obcięty), oraz kabel czerwono czarny także obcięty... jak podłączę czerwony do + a brązowy do masy to szybki działają, (na tym czerwono czarnym kablu dałem oprawkę z bezpiecznikiem 20a), problem tkwi w tym, że są podświetlane wszystkie przełączniki non stop co może chyba prowadzić do rozładowania akumulatora... teraz moje pytanie: jak to podłączyć odpowiednio przez przekaźnik? przeszukałem forum i znalazłem, że potrzebny przekaźnik 24 itd, ale jak go podłączyć, skoro ma 4 nóżki a ja mam tylko 2 kable? wiem jeszcze, że jakiś kabel powinien wychodzić ze złącza d/11,... dodam, że jestem kompletnym laikiem :crazy: samochód z 91 rocznika, także ma nowszą skrzynkę bezpieczników...

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » czw lip 02, 2009 23:16

Z ori instalacji szyb powinny wychodzić 3 przewody - brązowy, czerwony gruby, czarny - cienki. Brazowy do płytki nad panelem bezpieczników, gruby czerwony - do złącza Y/2, cienki czarny do złacza D/11.

U ciebie ktoś obciął właśnie ta część z przekaźnikiem.

Tutaj masz schemat:

Obrazek

Czerwony prostokąt to jest częsc, która ktoś u Ciebie odciął. Cienki brazowy kabelek, ktory jest odciety przy złączce w Twojej wiązce powinien iść do przekaźnika. To samo gruby czerwony. Do przekażnika podłączasz dodatkowo czarny - ktory idze do D/11 i czerwony gruby z bezpiecznikiem po drodze, który podłączasz do Y/2. Przekaźnik nie musi być 24, moze być np. 53 - łatwiej znaleźć. Na obudowie przekaźnika powinieneś mieć schemat podobny do tego na zamieszczonym obrazku, poza tym na obudowie będą oznaczenia, które są także umieszczone na schemacie. Zobacz przy przekaźniku na schemacie - 6/86, 2/30, 4/85, 8/87 - pierwsza liczba to numer pinu w podstawce przekaźnika (której ty nie masz, więc dla ciebie to nie istotne), druga to numer pinu w przekaźniku (na obudowie przekaźnika) - także powinieneś dać radę.

Awatar użytkownika
wasiak
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: wasiak » pt lip 03, 2009 00:08

u mnie w temacie sa zdjecia wyjetej peklenj instalacji str 3, moze ci to cos dopomoze
choc Lipek81, dobrze mowi
zreszta za jego porada zakladalem to u siebie

http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM

Awatar użytkownika
pontos87
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pontos87 » sob lip 04, 2009 10:55

ok to tyle już wiem, dzisiaj poszukam w instalacji tego cienkiego czarnego kabelka i spróbuję to podłączyć... w których okolicach w ogóle mam go szukać? gdzieś od strony przełączników na konsoli?

[ Dodano: 04 Lip 2009 13:22 ]
rozciąłem część wiązki, z której wychodził + i - i nigdzie nie ma czarnego kabelka, może jest ktoś mi w stanie powiedzieć z którego miejsca w wiązce szyb wychodzi ten kabelek to mógł bym go dorobić :crazy:

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » ndz lip 05, 2009 19:08

pontos87, jak już pisałem wcześniej nie masz tego kableka, bo ktoś wyciał u Ciebie fragment wiązki, który zaznaczyłem na schemacie. Musisz kupić przekaźnik, konektorki, oprawkę bezpiecnzika i dorobić sobie ten kablelek i wszystko to, co zostało odcięte. Możesz co prawda podłaczyć to wszystko bez przekaźnika, ale za chwilę padnie Tobie kostka stacyjki, lub coś innego.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”