Wymiana oleju w skrzyni biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
wiewioreqezg
- Użytkownik

Wymiana oleju w skrzyni biegów
Witam. Ostatnio dość cieżko mi wchodzą niektóre biegi i wyczytałem ze może być mało oleju ale ja niewidziałem żadnych wycieków.Czy ewentualna wymiana oleju może w jakiś sposoób zaszkodzic ?? czy tylko pomóc?? Jest to Golf MK 4 1.6SR 1999 rok. i ma ok 99 tys przejechane... i jak juz to jaki olej leje do golfów?? prosze o odpowiedz :)z gory dzieki :)_
-
wiewioreqezg
- Użytkownik

Wymiana oleju nie zaszkodzi, ja bym na Twoim miejscu najpierw sprawdził jego stan jeśli będzie ok to nie wymieniałbym, bo wątpie że tutaj leży przyczyna.
Skupiłbym się natomiast na cięgnach, które widać po otwarciu maski od góry, jeśli nie wiesz dokładnie które to niech ktoś wsiądzie do samochodu i pozmienia biegi, nasmaruj je, może pomóc, jeśli w tym tkwi problem.
Ja lałem do skrzyni Mobilube 75W90, wchodzi ok 2 litrów.
Skupiłbym się natomiast na cięgnach, które widać po otwarciu maski od góry, jeśli nie wiesz dokładnie które to niech ktoś wsiądzie do samochodu i pozmienia biegi, nasmaruj je, może pomóc, jeśli w tym tkwi problem.
Ja lałem do skrzyni Mobilube 75W90, wchodzi ok 2 litrów.
Ostatnio zmieniony śr lip 01, 2009 23:26 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wiewioreqezg
- Użytkownik

Był już nie jeden post na ten temat.
Ja smarowałem smarem do hamulców lub zacisków jak kto woli w taki sposób, że wsiadłem do samochodu i zmieniałem biegi a znajomy od góry po prostu nanosił smar dość obficie, żeby się tam rozprowadził.
Jest też opcja wymiany cięgien, były posty z numerami tych cześci, koszt był niewielki i także pomagało, u mnie smarowanie pomogło na tyle, że już nie mam w sumie takiego problemu.
Tutaj masz trochę o tym opisane:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Ja smarowałem smarem do hamulców lub zacisków jak kto woli w taki sposób, że wsiadłem do samochodu i zmieniałem biegi a znajomy od góry po prostu nanosił smar dość obficie, żeby się tam rozprowadził.
Jest też opcja wymiany cięgien, były posty z numerami tych cześci, koszt był niewielki i także pomagało, u mnie smarowanie pomogło na tyle, że już nie mam w sumie takiego problemu.
Tutaj masz trochę o tym opisane:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t= ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony pt lip 03, 2009 11:56 przez Jazz_Blue, łącznie zmieniany 1 raz.