różnice ABFa w VW a Seat Ibiza Cupra??
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
różnice ABFa w VW a Seat Ibiza Cupra??
jakie znacie różnice w silniku pomiędzy zwykłym ABFem w GTI mk3 16v, a Ibizą Cuprą 6K 16v?ja znam tylko jedną, różnica wagi w popychaczach hydraulicznych.....może są również inne?
Była zmodzona ibiza 2e, był swap na ABF, było modzenie ABFa,doszły Schricki 2x268, wywalone na rzecz 276/276, teraz czas na:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=261294
ale to mało więc ;)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=261294
ale to mało więc ;)
czyli mamy tak:
1. kolektor wydechowy (fotki pożyczyłem z tematu AD6 )
ori
seat (tak zrozumiałem?)
2. dolotowy:
ori:
seat (gołym okiem nie widać różnicy)
czyli co, zmieniać obydwa?
[ Dodano: Czw Cze 04, 2009 07:31 ]
czy a abfach tez było tak jak w kr/pl ze były ze trzy rodzaje kolektorów dolotowych?
1. kolektor wydechowy (fotki pożyczyłem z tematu AD6 )
ori
seat (tak zrozumiałem?)
2. dolotowy:
ori:
seat (gołym okiem nie widać różnicy)
czyli co, zmieniać obydwa?
[ Dodano: Czw Cze 04, 2009 07:31 ]
czy a abfach tez było tak jak w kr/pl ze były ze trzy rodzaje kolektorów dolotowych?
Nocne Mary Squad
djtom w 2009 pisze:Sebastian.... gratuluję.
Zlot w Nysie na dzień dzisiejszy jest najlepszym zlotem w kraju w całorocznym kalendarzu.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Ssace kolektory są takie same (oczywiscie roznica w napisach). Różnica tylko w wydechowych ale nie zmienialbym tego z Vw na ten z seata. Moim zdaniem nie będzie odczuwalnego efektu. Lepiej zainwestować w TaTechnixa i obrobić go dobrze, żeby wylotu spalin z glowicy nie ograniczał.
Sterowniki może i posiadają jakieś różnice w środku ale na bank to tylko kosmetyka. Taz Twoje odczucia co do silnika z seata mogą być po prostu podyktowane samym stanem silnika, ewentualnie masą aut w których motory siedziały. Naprawdę są to takie same silniki.
Sterowniki może i posiadają jakieś różnice w środku ale na bank to tylko kosmetyka. Taz Twoje odczucia co do silnika z seata mogą być po prostu podyktowane samym stanem silnika, ewentualnie masą aut w których motory siedziały. Naprawdę są to takie same silniki.
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 08:24 przez bugalon, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
tutaj dokładniejsze zdjęcia już z samej wymiany widać o co chodzi ciekawe jest to że poprawili sam kolektor ale pogorszyli dwórurkę (zwężka przy samym końcu) ja połączyłęm lepszy kolektor i lepszą dwórurkędjtom pisze:kolektor wydechowy (fotki pożyczyłem z tematu AD6 )
[ Dodano: 04 Cze 2009 11:59 ]
tutaj sie nie zgodzę po zmianie na ten setup o którym pisałem auto dużo lepiej jeździbugalon pisze:Różnica tylko w wydechowych ale nie zmienialbym tego z Vw na ten z seata. Moim zdaniem nie będzie odczuwalnego efektu. Lepiej zainwestować w TaTechnixa i obrobić go dobrze, żeby wylotu spalin z glowicy nie ograniczał.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
MK4 VR6 4x4 AQP
mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Co to znaczy dużo lepiej? Mierzyles czasy przed/po G-techem? Masz wykresy z hamowni?AD6 pisze: tutaj sie nie zgodzę po zmianie na ten setup o którym pisałem auto dużo lepiej jeździ
Sam jestem ciekawy jaka jest różnica ale subiektywne opinie nie wierzę (no offence oczywiscie)
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
na hamownie się dopiero wybieram ale niestety nie mam wykresu z przed wymiany g-techu nie posiadam ale zawsze po takich poprawkach jadę na ten sam wybrany prosty równy odcinek trasy i robie kilka przejazdów od 0 w górę nagrywam filmiki i później analizuje je z poprzednimu po kolektorze zyskał ok 0.2 s do 100km/h
Ostatnio zmieniony czw cze 04, 2009 14:28 przez AD6, łącznie zmieniany 1 raz.
VAG-CZEWA.PL Admin
MK4 VR6 4x4 AQP
MK4 VR6 4x4 AQP
- przemoGTI
- Użytkownik
- Kontakt:
żeby rozwiać te mity i domysły...
to tak jeśli chodzi o kolektory wydechowe o których piszecie to nie jest tak że to są z seata.. takie kolektory szły też w golfie tylko po 95r i jest naprawde różnica w odprowadzaniu spalin..
jeśli chodzi o sterowniki i osprzęt to wszystko jest to samo... jeśli numer sterownika jest taki sam to w nim nie mogą być inne algorytmy... mam wszystkie dostępne numery stera z ABF-a
a różnica między seatem a golfem jest ale to wynika z wagi obu samochodów
co jeszcze ciekawego zaobserwowałem to to że waga kół zamachowych sie różni różnica jaka zaobserwowałem to 0.3 kg
to tak jeśli chodzi o kolektory wydechowe o których piszecie to nie jest tak że to są z seata.. takie kolektory szły też w golfie tylko po 95r i jest naprawde różnica w odprowadzaniu spalin..
jeśli chodzi o sterowniki i osprzęt to wszystko jest to samo... jeśli numer sterownika jest taki sam to w nim nie mogą być inne algorytmy... mam wszystkie dostępne numery stera z ABF-a
a różnica między seatem a golfem jest ale to wynika z wagi obu samochodów
co jeszcze ciekawego zaobserwowałem to to że waga kół zamachowych sie różni różnica jaka zaobserwowałem to 0.3 kg
Ostatnio zmieniony ndz cze 28, 2009 22:25 przez przemoGTI, łącznie zmieniany 1 raz.
www.rs-tuning.pl
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD
usuwanie Fap Dpf NOX adblue
hamownia podwoziowa 2WD