problem z włączeniem lampy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
fleshu
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: fleshu » pt cze 26, 2009 01:11

Jeszcze strzel obejście przełącznika > może to on nie wytrzymuje.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » pt cze 26, 2009 07:07

lambert86 pisze:1. moge zamntowac jakies mocniejsze przekaźniki ?? jeśli tak to jakie i skąd je mozna dorwac ?
Wystarczą normalne przekaźniki dostępne w sklepach moto
lambert86 pisze:2. czy da rade i czy w ogole mozna podłaczyc lampy do aku ?? wstawiajac osobny bezpiecznik ?? gdzieś widzialem takie wykonanie, ale jak to wyszlo nie wiem ...
Oczywiście że można i tak powinno w zasadzie być to rozwiązane,na forum były gdzieś schematy jak można to było podłączyć,z jednym przekaźnikiem na stronę i oddzielnym bezpiecznikiem na każdą lampę bądź na jednym przekaźniku,mówię oczywiście tylko o światłach mijania,drogowe możesz zostawić jak było chociaż jak robić to od razu wszystko.
fleshu pisze:Jeszcze strzel obejście przełącznika > może to on nie wytrzymuje.
Też tak można,ale wtedy nie wyeliminuje się spadków napięcia na reszcie instalacji,więc chyba najlepszym rozwiązaniem są przekaźniki w okolicach akumulatora.

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt cze 26, 2009 19:16

Może szukasz przyczyny nie tam gdzie trzeba?

Napisałeś że na zwykłej żarówce też raz wywaliło bezpiecznik, sprawdź więc instalację w aucie, bo może to na niej masz cyrki porobione.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt cze 26, 2009 21:23

hmm no wlasnie, mysle ze to nie bedzie wina instalacji bo ... mam je założone okolo roku juz i nic sie nie dzieje, teraz mi sie tylko raz spalil bezpiecznik ... na jakims forum czytalem, że jak montuje sie te HID'Y zamiast zwyklych zarowek to : lampy sie nie zapalaja rownoczesnie, czasem jedna sie na zapali itp. moze sie bezpiecznik przepalać i wlasnie dlatego podpina się je bezpiśrednio pod aku, z tym ze nie bardzo wiem jak to zrobic, bo w sumie trzeba podlaczyc przekaźnik oraz bezpiecznika ja nie wiem jak to wszystki zrobic zeby działao jak nalezy, zey włączalo się to wszystki wlacznikiem z auta bo teraz to idzie przez skrzynke bezpiecznikow :/ byłbym ogromnie wdzięczny za jakis schemat albo cos, zeby bylo rozrysowane

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » sob cze 27, 2009 07:09

lambert86 pisze:na jakims forum czytalem, że jak montuje sie te HID'Y zamiast zwyklych zarowek to : lampy sie nie zapalaja rownoczesnie, czasem jedna sie na zapali itp. moze sie bezpiecznik przepalać i wlasnie dlatego podpina się je bezpiśrednio pod aku
Bzdura,powinny się zapalać jednocześnie,jedynie zmienia się bezpiecznik na większy ok 15A gdyż przetwornica przy starcie pobiera więcej prądu,wraz z rozpaleniem się żarnika po ok 30s pobierany prąd maleje.Można bezpośrednio pod aku ale przez przekaźnik i bezpiecznik.
Co do schematów jak to wszystko podłączyć to pomocny będzie ten temat:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=64358
Ostatnio zmieniony sob cze 27, 2009 07:11 przez marcin.w, łącznie zmieniany 1 raz.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » sob cze 27, 2009 23:05

czemu bzdura ? mam tak podlaczone i zapalają sie minimalnie nierowno, a co do bezpiecznika hmmm da w ogole cos zmiana bezpiecznika na większy ( teraz tam jest chyba 10A czyli wymienic na 20 ?? ??) bo w sumie mi sie nie przepalają bezpieczniki ... sprawa ma się tak ze jak żarnik podlaczam bezpośrednio pod aku to zarnik ani nie "jęknie"

na forum nie wiem chyba renault czy citroena ktoś pisał ze kupowal taki zestaw HID w sklepie i mu powiedzieli ze musi byc podlaczone pod aku bo inaczej będą się cuda działy- ile w tym prawdy nie wiem, na forum a3 ktos tak podlaczal z tym ze ja nie bardzo wiem jak to ma być zrobione ...

przejrzałem ten schemacik co mi wyzej kolega posłał no i mam takie pytanie :p zeby sie nie wkopać ...

chodzi o instalacje ktra juz idzie od skrzynki bezpiecznikow ?? skąd wziąśc kabel sygnałowy idący od włacznika ?? bo za cholere nie moge tego pojąć :crazy: ktore kabelki nalezy złaczyc i dac przekaźnik a ktore pod bezpiecznik :/
Ostatnio zmieniony sob cze 27, 2009 23:22 przez lambert86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » ndz cze 28, 2009 09:50

lambert86 pisze:bo za cholere nie moge tego pojąć
To pojedz do elektryka i zapłać 50 pln, bo jak elektryka to czarna magia dla Ciebie to tylko możesz sobie więcej problemów narobić i skończy się na o wiele droższych naprawach.

lambert86
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lambert86 » pt lip 03, 2009 22:24

no to powiedzcie mi jeszcze co sie dzieje, gdy po przekreceniu stacyjki wlacza mi sie czasem prawa lampa postojowa przednia jak i tylna :/ nie wiem gdzie szukać przyczyny :/

Awatar użytkownika
Rydzu
_
_
Kontakt:

Post autor: Rydzu » pt lip 03, 2009 22:55

lambert86, w manetce kierunkowskazów i kostce stacyjki.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”