sprzeglo

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pawelcast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

sprzeglo

Post autor: pawelcast » pn cze 22, 2009 14:05

witam wszystkich mam guzy problem z moim sprzeglem po pierwsze chwyta na samej gurze po drugie jak pustrzam sorzeglo to wyraznie czuje pracesprzegla lub skrzyni po trzecie jak auto sie rozgrzeje i puszczam sprzeglo to czuje na nodze falowanie czesienie sie :grrr: i teras mam pytanie co to moze byc a jak sprzeglo czy mozna samemu je wymnienic bardzo prosze o pomoc i moze jakies wskazowki ja sie do tego zabrac wielkie dzieki

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » pn cze 22, 2009 15:45

no wypadałoby zdiagnozować co się uszkodziło, tarcza czy docisk... łożysko z tego co piszesz to napewno... jak się do tego zabrać?? najprościej to rozdzielić silnik ze skrzynia... bez wyjmowania skrzyni można to zrobić ale wymaga to wprawy. Najłatwiej wyjąć skrzynie na zewnątrz i obejrzeć dokładnie tarczę sprzęgła, docisk oraz łożysko oporowe...

jeśli tego wcześniej nie robiłeś to będzie to trudne... Musisz mieć albo kanał albo podnośnik i najlepiej drugą osobę do pomocy...

Sprawdź czy masz płyn w obiegu hydraulicznym sprzęgła na początek.

vwlifestyle.pl
Obrazek

pawelcast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawelcast » pn cze 22, 2009 19:05

oki wielki dzieki pozdrawiam

[ Dodano: 22 Cze 2009 19:06 ]
a orjrtujesz sie moze ile bym mnie kosztowala ta naprawa jak bym to sam zrobil a jagbym pojechal do mechanika?ß

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt cze 23, 2009 13:12

no za komplet dobrego sprzęgła to wydaje mi się że do "czwórki" to minimum 450 złotych... plus robota... nie wiem ile może brać warsztat bo w moim mk2 robię sobie takie rzeczy samemu... ale myślę że ze 200-300 złotych za robociznę... przeciętnie w dobrym warsztacie to w okolicy od 60 do 80 PLN za roboczo godzinę... a ja swoja skrzynie za pierwszym razem wyjmowałem SAM prawie 4 godziny...

[ Dodano: 23-06-09, 13:16 ]
http://moto.allegro.pl/item648710692_sp ... 4_16v.html

vwlifestyle.pl
Obrazek

pawelcast
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawelcast » wt cze 23, 2009 14:00

oki wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”