Witam wszystkich:)
Wczoraj kupilem Golfa IV automat z 1999 roku. Przed zakupem sprawdzilem (na ile moglem) czy auto jest ok. Nie mam za duzego pojecia o automatycznych skrzyniach, a to moje pierwsze auto tego typu. Wiec przechodzac do meritum. Auto ma przejechane 109.000mil, silnik 1.6.
Napisze dokladnie jak i co sie dzieje:
Rano wsiadam do auta, odpalam silnik i wrzucam na R (jako ze takie mam miejsce parkingowe:p)
Puszczam hamulec - auto rusza z miejsca.
Po wykonaniu manewru, wrzucam na D. Auto tak jak za pierwszym razem rusza z miejsca i jest ok. Po przejechaniu pewnej odleglosci (mysle ze tutaj ma znaczenie chyba nagrzanie oleju w skrzyni biegow(?)) zaczyna ona wariowac przy zmianach miedzy R i D.
Wiec wyjezdzajac znowu z pod domu (juz na rozgrzanym wczesniej silniku), wrzucam R i auto rusza z miejsca tak jak powinno.
Ale teraz gdy wrzucam na D i puszczam hamulec, auto zastanawia sie z 3-4 sekundy i rusza dopiero po tym czasie. Zawsze po kazdej zmianie z R na D tak sie dzieje. Takze mam wrazenie ze jak juz silnik jest rozgrzany to biegi zmieniaja sie mniej "komfortowo", mam na mysli delikatne szrpniecia (ale to tylko moje odczucie). Wkoncu przejechane jest ze 160.000km (jakos tak po przeliczeniu).
Moje pytanie: Co moze byc przyczyna tych "przemyslen" mojego samochodu?
Czy moze to byc stan oleju w skrzyni biegow? Jezeli tak to powiedzcie prosze gdzie sprawdzic stan i ewentualnie czy mozna dolac oleju (jakis normalny atf) no i gdzie go wlac czy moze trzeba wymienic caly?
Czy moze to jest problem z elektronika? (Ale na zimnym silniku dziala wiec to odrzucam).
Dzieki z gory za wszelkie komentarze:)
automatic rusza z opoznieniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
ZS12
Dziekuje za odpowiedzi. Szukalem na tym forum podobnego tematu ale znalazlem tylko do mk2 lub 3.
Jezeli moglibyscie powiedziec mi tylko gdzie sprawdzic stan oleju ze skrzyni biegow (moze macie jakies zdjecia tego miejsca?). Jak bedzie dobry kolor i zapach i poziom to chyba w takim razie to wina elektroniki tak jak Zico63b powiedzial?
Jezeli moglibyscie powiedziec mi tylko gdzie sprawdzic stan oleju ze skrzyni biegow (moze macie jakies zdjecia tego miejsca?). Jak bedzie dobry kolor i zapach i poziom to chyba w takim razie to wina elektroniki tak jak Zico63b powiedzial?