do ilu tysiecy obrotow powinien sie krecic silnik na 5 biegu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
do ilu tysiecy obrotow powinien sie krecic silnik na 5 biegu
jak w temacie, pytam gdyz w swojej jecie 1,8 GX KE -jetron silnik na biegach od 1-3 kreci sie do konca prawie bez oporow, problem pojawia sie przy 4 biegu -idzie zwawo do 4400 obr/min po tej granicy zaczyna sie opor ale dochodzi , z kolei na 5 biegu do 4 tysiecy i koniec, dalej sie czyli wiecej nie chce krecic , moja jetta to US wersja - juz myslalem ze moze jakis ogranicznik tam jest zalozony czy co jest grane ,a moze tak ma byc ??
wg licznika 140 km / h a wg GPS 150km/hByku21 pisze:A jaką prędkość masz przy 4000RPM na tym V-biegu???
i jeszcze jedno pyatnie - jak poznac ze zasilanie to jest k-jetronic czy KE-jetronic , gdyz z tego co sie dowiedzialem to mam KE-jetronic ,ale z ciekawosci popatrzylem dzis na komputer ktory jest pod podszybiem i bylo na nim napisane JETRONIC
Na trzecim biegu powiadasz,że wkręca się na maxa,czyli ile???7000RPM????
Tu masz opis dokładniejszy
K-JETRONIC- mechaniczny wtrysk wielopunktowy (ciagly wtrysk paliwa na grzybki zaworow) w ktorym dawka paliwa jest scisle zalezna od wychylenia plyty spietrzajacej potocznie luftwaga przeplywomierz, charakterystyka regulowana jets przez wkrety regylacyjne na ramieniu plyty i na samym rozdzielaczu. istnieje mozliwosc regulacji aktywnej k-jetronic (sonda lambda) za pomoca zaworu obejsciowego plyty regulowanego sygnalem z sondy lambda przetworzonym przez prosty sterownik
KE-JETRONIC takze mechaniczny wtrysk wielopunktowy w ktorym wychylenie plyty nie ma juz takiego znaczenia na sklad mieszanki choc od tego wychylenia zalezy takze w pierwszym rzedzie, z tym ze dokladna regulacja odbywa sie za pomoca zaworu umieszczonego w samym rozdzielaczu i regulujacym cisnienie w systemie, zawor sterowany poprzez sygnal ze sterownika przetwarzajacy sygnaly podstawowo z sondy lambda oraz z potencjometru uchylenia plyty spietrzajacej. regulacja podstawowa mozliwa tylko jednym wkretem na lapie plyty
Tu masz opis dokładniejszy
K-JETRONIC- mechaniczny wtrysk wielopunktowy (ciagly wtrysk paliwa na grzybki zaworow) w ktorym dawka paliwa jest scisle zalezna od wychylenia plyty spietrzajacej potocznie luftwaga przeplywomierz, charakterystyka regulowana jets przez wkrety regylacyjne na ramieniu plyty i na samym rozdzielaczu. istnieje mozliwosc regulacji aktywnej k-jetronic (sonda lambda) za pomoca zaworu obejsciowego plyty regulowanego sygnalem z sondy lambda przetworzonym przez prosty sterownik
KE-JETRONIC takze mechaniczny wtrysk wielopunktowy w ktorym wychylenie plyty nie ma juz takiego znaczenia na sklad mieszanki choc od tego wychylenia zalezy takze w pierwszym rzedzie, z tym ze dokladna regulacja odbywa sie za pomoca zaworu umieszczonego w samym rozdzielaczu i regulujacym cisnienie w systemie, zawor sterowany poprzez sygnal ze sterownika przetwarzajacy sygnaly podstawowo z sondy lambda oraz z potencjometru uchylenia plyty spietrzajacej. regulacja podstawowa mozliwa tylko jednym wkretem na lapie plyty
Ostatnio zmieniony sob cze 20, 2009 13:33 przez Byku21, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm
do 6500 dojdzie na 3 biegu , bynajmniej dochodzil zawsze ale juz tak nie krece , znaczy dawno mu nie deptalem do oporu , zastanawia mnie tylko problem czemu na 5 biegu do 4 tysiecy i koniec. Mialem juz wymiane skrzyni robiona obecnie z RP=ka mam ATH wczesniej byla jakas inna - ale fabryczna z silnika GX - tam ten sam problem co tu wystepowalByku21 pisze:Na trzecim biegu powiadasz,że wkręca się na maxa,czyli ile???7000RPM????
[ Dodano: 20 Cze 2009 13:27 ]
K-jetronic pracował czysto mechanicznie.Dopiero katalizator wymusił zastosowanie elektronicznego modułu sterującego. Wówczas w oznaczeniu układu wtryskowego pojawiła się litera E.Układ KE-Jetronic ma zastosowanie elektronicznego sterowania zmianą ciśnienia paliwa działającego na górną powiechrznie tłoczka. Regulacji tej dokonuje elektrohydrauliczny nastawnik ciśnienia.
a moze to wina zaplonu ? jak auto kupilem 3 lata temu byl swiezo po wymianie rozrzadu wiec nie sprawdzalem ustawienia zaplonu , ktos mi mowil ze moze za slabe sprezanie , ale wg mojego rozumowania jakby slabe bylo to by na biegach 1-3 sie nie zbieral do oporu