I temat można zamknąć.Jakość lamp chcesz poprawić?? Tutaj masz wszystko pięknie opisane jak to zrobić na przekaźnikach. Sam się do tego przymierzam, bo już mnie wkurzają, te słabo świecące lampki.
Jak polepszyc jakość świateł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Przeczytajcie sobie ten test żarówek H1 i H4 był kiedys w czasopismie Auto Świat
H1 http://img225.echo.cx/my.php?image=testzarstr10af.jpg
H4 http://img232.echo.cx/my.php?image=testzarstr23hq.jpg
H1 http://img225.echo.cx/my.php?image=testzarstr10af.jpg
H4 http://img232.echo.cx/my.php?image=testzarstr23hq.jpg
- Paweł Marek
- V.I.P.
Do jakiej porady? Tej z montowaniem przekaźników? Jeśli tak to niekoniecznie. W poldkach i fiatach były pod maską i nie miałem żadnych problemów. Mam tylko jedną uwagę. Zazwyczaj radzą aby przekaźnik był jak najbliżej reflektora ze względu na straty prądu. Uważam, że to jest nie bardzo istotne. Jeśli przekaźnik będzie pod maską w jakimś suchym miejscu to spadek napięcia będzie niezauważalny. W końcu to nie kilometry kabla. Różnica może wynosić ok 1-1,5m, a na takim odcinku....Paweł Marek pisze:Ale do tej porady jedna uwaga. To powinno być hermetycznie zrobione! Inaczej po jakimś czasie kłopoty pewne.
U siebie zakladalem przekazniki i roznice od razu zauwazylem, teraz ladnie jasno swieca, wczesniej troche zoltawo. Na tym schemacie poprzawilbym jedna rzecz, oddzielne bezpieczniki dla dlugich i pozycyjnych.tata61 pisze:Tu masz schemat
Jesli chodzi o zarowki, to tu na forum gdzies polecali Philips Allweather, ale te GT150 wygldaja ciekawie i chyba sobie kupie po pierwszym
Ja mam wlasnie te GT150 i naprawde, naprawde swieca bardzo bialo, z bardzo bardzo delikatna blekitna poswiata, droga jest o niebo lepiej oswietlana, znaki to juz nie mowie, widac z heeeen dalekaGoofi pisze:Jesli chodzi o zarowki, to tu na forum gdzies polecali Philips Allweather, ale te GT150 wygldaja ciekawie i chyba sobie kupie po pierwszymtata61 pisze:Tu masz schemat
POZDR!!!
Z pierwsza propozycją zgadzam się absolutnie, natomiast zakładanie przekaźników do pozycyjnych uważam za zbędne. Jeśli już to założyłbym do krótkichGoofi pisze:oddzielne bezpieczniki dla dlugich i pozycyjnych
Nie wiem jaki bedzie efekt jeśli chodzi o oświetlenie-przypuszczam, że dobry, a może nawet bardzo dobry, jest tylko jedna sprawa. Otóż prawie wszystkie żarówki o podwyższonej jasności mają krótszą żywotność. Im większy % (+30%, +50%, czy jeszcze więcej) tym żywotność mniejsza.Producenci o tym nie piszą ( ja z taką uwagą spotkałem się tylko raz) bo koszt żarówek jest spory i klient mógłby zrezygnować.blaade pisze:Hmm a ja myśle teraz albo właśnie nad tymi GT150 lub SilverVision +100%...Może jest ktoś kto kupił te SilverVision +100% i powie coś o nich?
A czy te na których się jeździ, tzw. "krótkie" nie nazywają się "mijania", długie to "drogowe". Pozycyjne są również z tyłu, świecą się zarówno wtedy jak jedziesz, i jak stoisz na postojowych. W/g nazewnictwa międzynarodowego (na szkle są HCR), co oznacza Halogen, City, Road., czyli krótkie to miejskie.
[ Dodano: Sob Sty 28, 2006 11:50 ]
Goofi, z jednym masz trochę racji. W czasie jazdy światła mijania pełnią niejako rolę świateł pozycyjnych (jeśli te małe gasną), określają pozycję auta na drodze.
Goofi, z jednym masz trochę racji. W czasie jazdy światła mijania pełnią niejako rolę świateł pozycyjnych (jeśli te małe gasną), określają pozycję auta na drodze.
Dokładnie taka jest prawda.bodzio_j pisze:A czy te na których się jeździ, tzw. "krótkie" nie nazywają się "mijania", długie to "drogowe". Pozycyjne są również z tyłu, świecą się zarówno wtedy jak jedziesz, i jak stoisz na postojowych. W/g nazewnictwa międzynarodowego (na szkle są HCR), co oznacza Halogen, City, Road., czyli krótkie to miejskie.