Oliwa mi zdezerterowała MK4 1,6SR
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Maćko1979
- Użytkownik
- Kontakt:
Oliwa mi zdezerterowała MK4 1,6SR
Dzisiaj rano po odpaleniu samochodu (-25 stopni, nie było problemu) wziąłem się za odśnieżanie patrze a koło koła pod samochodem jakaś ciemna plama, odjechałem kawałek patrze a to olej z silnika. Otwprzyłem maskę i widze że olej spieprza mi gdzieś koło filtra. Panowie co to może być czyżby temperatura za niska, dodam że tydzień temu wymieniłem olej i filterek i do dziś nie było żadnych problemów. Z góry dzięki za jakieś informacje. Acha kanał będę miał dostępny dopiero wieczorem, ale się martwie o goferka. Jak zobaczę dokładnie co to to napisze. Pozdro.
Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.
Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.
- Maćko1979
- Użytkownik
- Kontakt:
Właśnie rozmawiałem ze swoim bratem mechanikiem który opiekuje się moim GOOFERKIEM mówi że mogła zamarznąć odma i oliwka znalazła sobie najprostrzą drogę ucieczki. Ale uszczelki pod filterkiem też nie wykluczam z tym że na bank była posmarowana oliwką. Zaraz jade na kanał więc za parę godzin będę odrobinę mądrzejszy.
Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.
Co do odmy to chyba raczej małoprawdopodobne. W takim przypadku wywaliłoby np uszczelkę pod deklem od klawiatury.Odma odpowietrza skrzynię korbową i nie bardzo ma związem z układem ciśnieniowym smarowania. A na kanał nie musisz czekać, filtr możesz sprawdzić bez kanału (chyba)Właśnie rozmawiałem ze swoim bratem mechanikiem który opiekuje się moim GOOFERKIEM mówi że mogła zamarznąć odma i oliwka znalazła sobie najprostrzą drogę ucieczki. Ale uszczelki pod filterkiem też nie wykluczam z tym że na bank była posmarowana oliwką. Zaraz jade na kanał więc za parę godzin będę odrobinę mądrzejszy.
- Maćko1979
- Użytkownik
- Kontakt:
Właśnie wylazłem z kanału... sączy mi sie olej spod chłodnicy oleju czy ktoś na szybko może mi powiedzieć czy tam jest jakaś uszczelka i czy zdejmuje się tą chłodnicę od strony filtra czy od góry a szkoda że to nie uszczelka pod filtrem bo byłaby to pierdoła a tak to chyba grubsza zabawa... niestety
miedzy chlodnica a ta lapa filtra jest o-ring i to na nim cieknie
ale moze pomoze mocniejsze dokrecenie chlodnicy oleju ale w tym celu musisz odkrecic filtr oleju jak go odkrecisz to zobaczysz na tym gwintowanym kruccu nakretke i to ona trzyma chlodnice oleju pewnie leci bo stwardnial z zimna i puszcza wiec dokrec go ta nakretka a jak nie pomoze to bedziesz musial wymienic ten o-ring na nowy koszt a ASO 10 zeta
ja dla pewnosci bym wymienil odrazu na nowy ale same dokrecenie jest szybsze jednak moze sie okazac nie skuteczne wiec sam zdecyduj
polecam wymienic na nowy o-ring bo tamten napewno juz sie odksztalcil i nie bedzi nigdy trzymal tak jak nowy
pozdrawiam
ale moze pomoze mocniejsze dokrecenie chlodnicy oleju ale w tym celu musisz odkrecic filtr oleju jak go odkrecisz to zobaczysz na tym gwintowanym kruccu nakretke i to ona trzyma chlodnice oleju pewnie leci bo stwardnial z zimna i puszcza wiec dokrec go ta nakretka a jak nie pomoze to bedziesz musial wymienic ten o-ring na nowy koszt a ASO 10 zeta
ja dla pewnosci bym wymienil odrazu na nowy ale same dokrecenie jest szybsze jednak moze sie okazac nie skuteczne wiec sam zdecyduj
polecam wymienic na nowy o-ring bo tamten napewno juz sie odksztalcil i nie bedzi nigdy trzymal tak jak nowy
pozdrawiam
o a u mnie dzis to samo zygnoł olejem tez pod filtrem oleju
o a u mnie dzis to samo zygnoł olejem tez pod filtrem oleju zapalił wskoczył na 1100 obrotków i pochwili zazygał
WITEK
- Maćko1979
- Użytkownik
- Kontakt:
olejek
U mnie to było tak.. Podczas odkręcania filtra została ruszona chłodnica oleju a coza tym idzie uszczelka pod chłodnicą. Jak było ciepło to było wszystko OK a w ten duży mróz (patrz pierszy post) metal z którego jest zrobiona chłodnica bardzo sie skurczył i olej znalazł sobie ujście a była to właśnie uszczelka pod chłodnicą oleju. Wymieniłem uszczelkę i teraz przy wymianie oleju będę zwracał uwage mechanikowi żeby dokręcił chłodnicę oleju. Na szczęście obeszło się bez większych wydatków bo taka uszczelka 10 pln'ów kosztuje. Pozdro.