czyli sie wyjaśniło, jeżeli miałeś tylko galaretę to silnika nie rozsadziło, naładuj porządnie akumulator i sprubuj odpalić jeszcze raz, odepni węże od chłodnicy i wylej to co masz w obiegu chłodzenia i zalej np: 3 litrami koncentratu i resztę wody destylowanej albo gotowym płynemPono pisze:Czy to wina akumulatora
płyn chłodniczy mi zamarzł
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
...
No akumulator nie miał żadnej pokrywki i był pokryty sniegiem więc prawdopodobnie się rozładowywał a ja nie wiem czym i jak mam go ładować (Wyciągnąłem go i stoi w domu). Jak się mierzy rozładowanie akumulatora słyszałem że areometrem a jak się mierzy natężenie prądu mam miernik ale tylko napięcie umiem zmierzyć.
Ładuje się prostownikiem. Areometrem mierzysz gęstość elektrolitu. Natężenie prądu możesz zmierzyć tylko wtedy jeśli coś podłączysz do akumulatora. Zmierz napięcie, powinno być ok 12V (naładowany aku ma nieco ponad 12V). Podłącz aku do prostownika, odkręć korki, i ładuj.Pono pisze:No akumulator nie miał żadnej pokrywki i był pokryty sniegiem więc prawdopodobnie się rozładowywał a ja nie wiem czym i jak mam go ładować (Wyciągnąłem go i stoi w domu). Jak się mierzy rozładowanie akumulatora słyszałem że areometrem a jak się mierzy natężenie prądu mam miernik ale tylko napięcie umiem zmierzyć
ale prostownik warto i tak sobie zakupić, więc może kup sobie jednak prostownik za 100 zł(akumulator kasztoje napewno ponad 100zł) a może okaże sie ze masz dobry akumulator, więc okaże się zbędne wydawanie pieniędzy na akumulatorPono pisze:Byłem w achuan i norauto byly takie po 30 kilka zlotych ale wykupione a inne to po 100 zł jutro kupuje nowy akumulator
...
Jeśli zmierzysz napięcie na akumulatorze i będzie miało 12 V to ten pomiar i tak jest do kitu ponieważ jak przyłączysz jakieś obciązenie to napiecie może spaść nawet do 5 V. Najlepiej by było gdybyś podczas pomiaru włączył Wszystkie możliwe odbiorniki prądu w aucie i dopiero zmierzył napięcie.A zresztą co nowy akumulator to nowy.
A wszystko przez kobiete....:D
-
- Ma gadane
- Kontakt: