Problem z automatyczną skrzynią biegów.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z automatyczną skrzynią biegów.
Witam wszystkich.
Zwracam się do Was o rady, ponieważ nie wiem co może być przyczyną dziwnego zachowania automatycznej skrzynki biegów w moim golfie...A mianowicie:
po przejechaniu odcinka autostrady( jakieś 100km) z prędkością ok 140km/h przy zjeżdżaniu do bramek, podczas zwalniania skrzynia zaczęła dziwnie redukować biegi. Po ruszeniu z bramki nie chciała "wchodzić" na wyższe biegi. Obroty silnika rosły do 4500 a autko nie chciało normalnie przyspieszać, jechało cały czas wolno. Zatrzymałam się na parę minut na poboczu, pozmieniałam biegi "na sucho" i wszystko wróciło do normy. Dalej jechałam normalnie. Ale ponieważ niedługo muszę wracać do Hamburga i mam do przejechania trochę kilometrów, martwię się czy to nie są objawy jakichś przyszłych problemów. Może ktoś z Was miał kiedyś podobne problemy? Może będzie chciał się ze mną podzielić swoim doświadczeniem? Z ciekawością przeczytam wszystkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam.
Zwracam się do Was o rady, ponieważ nie wiem co może być przyczyną dziwnego zachowania automatycznej skrzynki biegów w moim golfie...A mianowicie:
po przejechaniu odcinka autostrady( jakieś 100km) z prędkością ok 140km/h przy zjeżdżaniu do bramek, podczas zwalniania skrzynia zaczęła dziwnie redukować biegi. Po ruszeniu z bramki nie chciała "wchodzić" na wyższe biegi. Obroty silnika rosły do 4500 a autko nie chciało normalnie przyspieszać, jechało cały czas wolno. Zatrzymałam się na parę minut na poboczu, pozmieniałam biegi "na sucho" i wszystko wróciło do normy. Dalej jechałam normalnie. Ale ponieważ niedługo muszę wracać do Hamburga i mam do przejechania trochę kilometrów, martwię się czy to nie są objawy jakichś przyszłych problemów. Może ktoś z Was miał kiedyś podobne problemy? Może będzie chciał się ze mną podzielić swoim doświadczeniem? Z ciekawością przeczytam wszystkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Ja bym podłączył po kompa czy nie ma jakiś błędów.
Wina może leżeć po stronie sterownika, nie koniecznie jest to problem techniczny
Jeszcze napisz co to za skrzynia, TIP-TRONIK, MULTI-TRONIK, czy jakaś inna
Wina może leżeć po stronie sterownika, nie koniecznie jest to problem techniczny
Ostatnio zmieniony sob cze 13, 2009 11:17 przez chmurapawel, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za podpowiedź. A jeszcze takie drobne pytanie wynikające z babskiej niewiedzy- gdzie mogę znaleźć dane dotyczące typu skrzynki, o który pytasz?chmurapawel pisze:Ja bym podłączył po kompa czy nie ma jakiś błędów.
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
- chmurapawel
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Dzięki za rady. Na kompie właśnie byłam; żadnych usterek poza czujnikiem(włącznikiem?) ciśnienia wspomagania układu kierowniczego("usterka sporadyczna")- nie ma w pamięci.Byku21 pisze:Właśnie,chodzi w trybie awaryjnym...Podłącz pod kompa i będzie wiadomo co jest grane.A olej i filtr w skrzyni dawno wymieniany????
Ale chyba wiem już co jest grane. Nie mogę doszukać się wpisu o wymianie oleju i filtra skrzyni biegów. Gość w warsztacie zwrócił mi również na to uwagę. Dzisiaj wracam do Hamburga i tam postaram się wymienić to co należy. Odezwę się co dalej...Dzięki i pozdrawiam.