Odpalania ZIMNEGO TURBO DIESLA problem??????????
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Odpalania ZIMNEGO TURBO DIESLA problem??????????
witam,a więc jak jest zimno tak jak teraz to wyciągam ssanie,czekam aż zgaśnie dioda,i kręce,silnik odpala od razu ale chodzi nie równo i po chwili gaśnie,więc musze trochę gazu dodać i po chwili chodzi już dobrze,ale z tego co wiem powinien odpalić na ssaniu i chodzić dodawania gazu,co to może być?????świece żarowe sprawdzałem każda ma około 14 A,silnik przy dodaniu gazu przy wyższych obrotach kopci na czarno,moim zdaniem jest to wina turbiny lub wtryski ??????a może coś innego??
Re: Odpalania ZIMNEGO TURBO DIESLA problem??????????
Witam.rogra pisze:witam,a więc jak jest zimno tak jak teraz to wyciągam ssanie,czekam aż zgaśnie dioda,i kręce,silnik odpala od razu ale chodzi nie równo i po chwili gaśnie,więc musze trochę gazu dodać i po chwili chodzi już dobrze,ale z tego co wiem powinien odpalić na ssaniu i chodzić dodawania gazu,co to może być?????świece żarowe sprawdzałem każda ma około 14 A,silnik przy dodaniu gazu przy wyższych obrotach kopci na czarno,moim zdaniem jest to wina turbiny lub wtryski ??????a może coś innego??
Świece powinny brać 12A na sztukę, więc 14 to około tego, ale pobór prądu nie świadczy o pełnej sprawności świec. Załóżmy, że są ok.
Przyjmij inny sposób odpalania na zimno- wyciąg przyspieszacz, przekręć stacyjkę, pomimo zgaśnięcia diody czekaj na takie pyknięcie- przekaźnik świec zawsze podaje zasilanie nieco dłużej, po zapaleniu jeszcze kilkanaście sekund podtrzymuje grzanie. Nie spiesz się z wyłączaniem przyspieszacza, niech silnik pochodzi trochę. Na mrozie możesz lekko nacisnąć pedał, ale LEKKO i na chwilę.
Turbina nie ma tu nic do rzeczy.
Wtryski- jakie mają ciśnienie? Jakie ciśnienie w cylindrach? Pompa była kiedy sprawdzana? Jakie paliwo? Kiedy wymieniany filtr paliwa? Szczelna instalacja paliwowa?
To podstawowe, wręcz newralgiczne punkty, odpowiedzialne za zapłon i pracę Diesla, radzę dobrze sprawdzić. A zima to najlepszy sprawdzian troski właściciela o auto

Pozdrawiam, V.
Golf i Kałasznikow powstały na bazie tej samej filozofii-prostota, niezawodność i swoista elegancja...
aha jeszcze przydalo by sie zmierzyc jakim cisnieniem dysponuje pompa,bo moze byc ze wtryski sa ok ale pompa to kicha i daje za male cisnienie wtedy beda tez laly a co za tym idzie bedzie kopcił,a tak wogule to od ciagnie dobrze czy zle???bo jesli kopci a przy tym jest slaby to duze prawdopodobienstwo ze to pompa,bo np moj mk2 kopcil strasznie jak mu przybucilem ale szedl jak rakieta,wiec to rekompensowalo to ze se dymil i nic z tym nierobilem... 

Golf III GTI 20 JAHRE AFN+0.216+chips niehamowany jeszcze.
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
rogra, czlowieku zmien lepiej ten system odpalania bo posadzisz silnik w te mrozy. nie wolno po odpaleniu wkrecac go na wysokie obroty czy tam gazować. jak odpala Ci za pierwszym razem to raczej wszystko masz ok, sprawdź moim zdaniem układ paliwowy, tzn filtr, czy gdzies sie nie zapowietrza i jakosc paliwa. Przy tych temperaturach już wytrąca się parafina - można nalać do butelki czy słoiczka i wystawić na noc - zobaczysz co masz w baku 
w taki mróz jak teraz po nocy wszystko jest moooocno wyziębione. olej robi się gęsty, zauważyłeś, że biegi początkowo ciężko chodzą? to wina gęstego oleju, teraz wyobraź sobie jakie opory musi pokonać silnik, a Ty mu jeszcze gazujesz. na początku trzeba powoli i spokojnie, a to, że odpala w takie warunki to już bardzo dobrze, masa ludzi nie ruszyła dziś spod domu (w bialymstoku i okolicach okolo -25 w nocy)

w taki mróz jak teraz po nocy wszystko jest moooocno wyziębione. olej robi się gęsty, zauważyłeś, że biegi początkowo ciężko chodzą? to wina gęstego oleju, teraz wyobraź sobie jakie opory musi pokonać silnik, a Ty mu jeszcze gazujesz. na początku trzeba powoli i spokojnie, a to, że odpala w takie warunki to już bardzo dobrze, masa ludzi nie ruszyła dziś spod domu (w bialymstoku i okolicach okolo -25 w nocy)