MK2 1.3 Termostat - kierunek montażu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK2 1.3 Termostat - kierunek montażu
Witam. Krótkie pytanko dla pewności że nic nie spie... . Którą częścią (większym czy mniejszym grzybkiem ) montuje się termostat w kierunku jazdy? Skąd pytanko? Mój stary termostat jest na pewno zwalony gdyż wogóle nie reaguje gdy się go wrzuci do wrzątku więc kupiłem nowy jednak nie zwróciłem uwagi przy wyjmowaniu starego jak był zamontowany. Po zamontowaniu nowego (tak jak mi najlepiej pasowało) efekt jest taki sam jak przy starym tzn. Silnik się grzeje, chłodnica raczej zimna, górny wąż gorący, dolny biegnący do termostatu zimny.
Dzieki za pomoc
Dzieki za pomoc
Dzieki. Czyli dobrze założyłem. Jednak dalej mi się grzeje. Sprawdzę jeszcze czy ten nowy termostat nie jest walnięty.
[ Dodano: Pią Sty 20, 2006 12:47 ]
Sprawdziłem - termostat jest OK. Jak jeżdżę bez termostatu to się wogóle nie grzeje (to normalne) po założeniu termostatu wskazówka skacze do trzeciej kreski a na postoju nawet wyżej, wentylator oczywiście się nie włącza bo chłodnica jest tylko lekko ciepła (kręci jak podam mu ręcznie napięcie) Czy to mogła paść pompa wody? Gdzie szukać dalej problemu?
[ Dodano: Pią Sty 20, 2006 12:47 ]
Sprawdziłem - termostat jest OK. Jak jeżdżę bez termostatu to się wogóle nie grzeje (to normalne) po założeniu termostatu wskazówka skacze do trzeciej kreski a na postoju nawet wyżej, wentylator oczywiście się nie włącza bo chłodnica jest tylko lekko ciepła (kręci jak podam mu ręcznie napięcie) Czy to mogła paść pompa wody? Gdzie szukać dalej problemu?
-
- Forum Master
Tak z tym że trzecia kreska to juz "nieco" powyżej chyba nawet 100stopni, do tej pory wentylator włączał się zaraz po przekroczeniu drugiej kreski. ponadto po przekroczeniu trzeciej kreski włącza mi się kontrolka oleju+sygnał dźwiękowy (chociaż jest jego prawidłowy poziom) i dopiero jak wrzucę na luz i jednocześnie trochę przygazuję to gaśnie.