Pilnie potrzebna porada!!

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kubalec
2fast4you

Pilnie potrzebna porada!!

Post autor: Kubalec » wt cze 09, 2009 14:40

Witam.
Dziś rano przed wyjściem do pracy stwierdziłem,że wysiadła mi pompka paliwa (AAM).
Koniecznie musze dziś usunąć tą usterkę bo na rano musze mieć sprawne auto bo jade w trase.W związku z tym aby nie tracić czasu szukając po omacku mam kilka pytań do kolegów forumowiczów którzy już zwalczyli taki problem:
- jak najszybciej zdiagnozować czy to pompka czy zasilanie jej gdzies ucieklo(który bezpiecznik za to odpowiada)?
- jak ją zlokalizować,potrzebny jest kanał czy jest jakaś klapka pod siedzeniami lub w bagażniku?
- czy do jej wymiany trzeba spuszczac paliwo ze zbiornika?
- i ostatnie jak ją wymienić?

Z góry dziękuje i czekam na jakieś cenne uwagi bo "holzwagen" musi jutro być w pełni sprawny.

Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » wt cze 09, 2009 14:52

Awatar użytkownika
VRedny
VR6
VR6
Kontakt:

Post autor: VRedny » wt cze 09, 2009 14:54

Awatar użytkownika
Kubalec
2fast4you

Post autor: Kubalec » wt cze 09, 2009 14:59

Oki,dziekuje,wybaczcie że zaśmieciłem ale jestem tak zdesperowany że zapomniałem jak używać szukajki hihihihi

Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » wt cze 09, 2009 15:04

Kubalec pisze:Oki,dziekuje,wybaczcie że zaśmieciłem ale jestem tak zdesperowany że zapomniałem jak używać szukajki hihihihi
kazdy przechodził podobne chwile :bigok:

Awatar użytkownika
jawirax
Użytkownik
Użytkownik

Re: Pilnie potrzebna porada!!

Post autor: jawirax » wt cze 09, 2009 15:11

Kubalec pisze:Witam.
Dziś rano przed wyjściem do pracy stwierdziłem,że wysiadła mi pompka paliwa (AAM).
Koniecznie musze dziś usunąć tą usterkę bo na rano musze mieć sprawne auto bo jade w trase.W związku z tym aby nie tracić czasu szukając po omacku mam kilka pytań do kolegów forumowiczów którzy już zwalczyli taki problem:
- jak najszybciej zdiagnozować czy to pompka czy zasilanie jej gdzies ucieklo(który bezpiecznik za to odpowiada)?
- jak ją zlokalizować,potrzebny jest kanał czy jest jakaś klapka pod siedzeniami lub w bagażniku?
- czy do jej wymiany trzeba spuszczac paliwo ze zbiornika?
- i ostatnie jak ją wymienić?

Z góry dziękuje i czekam na jakieś cenne uwagi bo "holzwagen" musi jutro być w pełni sprawny.
Ostatnio u mnie siadła pompa paliwa w AAM

Diagnoza - sprawdzić bezpiecznik(przekaźnik pompy czy działa), oraz jak jest możliwość ciśnienie paliwa przyrządem , po przekręceniu kluczyka musi być słychać a tylu pompę jak zasysa paliwo 1 sekundę długą.

Lokalizacja jest prosta: Otwierasz tylna klapę podnosisz dywanik . po prawej stronie w rogu jest czarne kółko blaszane na 3 śruby , pod nią jest pompa paliwa.Nie trzeba żadnego kanału

Wymiana pompy:Po odkręceniu blaszanej ob udowy zobaczysz plastikową nakrętkę, szeroką i dużą i wieczka do którego są zamocowane dwa przewody paliwowe , oraz wtyczka sterująca (zasilająca) , odkręcasz plastikową obręcz , używając szerokiego śrubokręta stukając w koło jego w plastikowe kliny(zadziory), odpinasz wtyczkę ,odkręcasz opaski gumowych przewodów , poleci z nich resztka paliwa która była w układzie (to normalne) - wtedy wyciągasz powoli wieczko plastikowe do którego pod spodem będą przymocowane przewody paliwowe oraz napięciowe i pokarze ci się pompa w plastikowej obudowie , wyjmuje ją się okręcając ją tak jak słoik się odkręca lecz małym ruchem,bo jest ona zaczepiona (zakręcona) w plastikową obejmę na dnie baku , gdy już wyjmiesz ją na wierzch , teraz będzie trudniej , bo będziesz musiał zdemontować tam wszystkie przewody gumowe paliwowe oraz prądowe , zapisując sobie gdzie na kartce co jak leci, lub ja masz możliwość robiąc fotki aparatem co i gdzie szło,pompa mieści się w obudowie plastikowej wsadzoną tam do środka i na plastikowych zatrzaskach jak je powyciskasz wtedy już pompa wyjdzie na wierzch , tzn wyciśniesz ja z plastikowej obudowy,montaż taki sam tylko ze na odwrót (Nie trzeba spuszczać paliwa z baku) po wyjęciu pompy ocen wzrokowo czy nie masz syfu w baku na dnie , lub włóż tam łapę i pomacaj na dnie czy syfu nie ma u mnie było czyściutko, po wlozeniu pompy i przykręceniu jaj jak słoika małym ruchem , najlepiej zalać ją od góry paliwem , żeby od początku jej pracy nie chodziła na sucho.Po zamontowaniu wszystkiego idziesz do stacyjki , przekręcasz kluczyk parę razy na kontrolki bez odpalania motoru w celu zassania paliwa w układ i odpowietrzenia okładu - jeżeli wszystko zrobiłeś koi auto odpali i możesz się cieszyć nową pompą i lepszym ciśnieniem paliwa w układzie.

Ps: Przy wkładaniu pompy zwróć uwagę na wężyki aby ich gdzie nie pozaginać albo nie przełamać , bo utrudni to dopływ paliwa.

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » wt cze 09, 2009 15:16

załączam foteczkę do super opisu jawirax
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubalec
2fast4you

Post autor: Kubalec » wt cze 09, 2009 16:58

Słuchajcie,znalazłem przyczyne.Bardzo prozaiczna.Obluzowały się przewody na wyłączniku pompy na desce rozdzielczej.Maskara jakiś "fachowiec" porobił to na skrętki !! Jak ja nienawidze takiego patenciarstwa....
A zobaczcie co sie wysypało jak chciałem bezpiecznik sprawdzić ....
Ale sytuacja opanowana.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Obrazek

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: dziejo » wt cze 09, 2009 19:58

Kubalec pisze:Słuchajcie,znalazłem przyczyne.Bardzo prozaiczna.
z reguły tak jest :bigok:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”