Centralny zamek - jaka konfiguracja jest najlepsza

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pnowak2
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Centralny zamek - jaka konfiguracja jest najlepsza

Post autor: pnowak2 » ndz cze 07, 2009 16:22

Witam,

Posiadam golfa w wersji 3 drzwiowej.
Posiadam zakupiony zamek firmy STIG z az 5 silownikami.
http://allegro.pl/item639785190_central ... estaw.html

Zastanawiam sie teraz jak najlepiej rozplanowac calosc.

Ja wyobrazam sobie to w ten sposob:

*. Silownik master w drzwiach kierowcy, slave w drzwiach pasazera. Sterowane z pilota przyciskiem otwarcia/zamkniecia
*. Silownik klapy tylnej sterowany osobno
*. Silownik mechanizmu wlewu paliwa

Wiem jak podlaczyc drzwi kierowcy i pasazera, lecz mam problem z pozostalymi opcjami. tj.:

1. Czy klapa powinna byc uruchamiana osobnym przyciskiem ? (wydaje mi sie to najrozsadniejszym rozwiazaniem)
2. Jak powinien wygladac zamek klapy zeby dzialal z silownikiem. Szukajac postow na ten temat znalazlem jedynie ze niektore sa przystosowane a inne nie.
3 Jak powinien wygladac mechanizm przy korku wlewu paliwa, problem jak w pkt 2
4. Podlaczalem ten alarm na sucho w domu przez zasilacz. Pilot ma 4 przyciski (zamykanie, otwieranie, symbol dzwonka, symbol glosnika z przekresleniem), te dwa ostatnie przyciski powoduja ze w centralce cyklicznie cyka przekaznik, co to jest ?
5. Ktory przycisk w takim razie sluzy jako osobny kanal, np do otwierania klapy bagaznika.

ruby1988r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ruby1988r » ndz cze 07, 2009 18:33

pnowak2 pisze:4. Podlaczalem ten alarm na sucho w domu przez zasilacz. Pilot ma 4 przyciski (zamykanie, otwieranie, symbol dzwonka, symbol glosnika z przekresleniem), te dwa ostatnie przyciski powoduja ze w centralce cyklicznie cyka przekaznik, co to jest ?
ten z glosnikiem sluchy do wlanczania syreny alarmu np. jak jestes w hipermarkecie i nie wiesz gdzie stoisz to wiem na 100 % bo mialem taki w poprzednim mk II a ten przekreslony glosnik nie robil nic to moze jest ten do klapy jak masz to wstaw plan s tego alarmu

Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)

Awatar użytkownika
pnowak2
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pnowak2 » ndz cze 07, 2009 19:38

byc moze ten glosnik to samo miganie, bez sygnalu dzwiekowego, ma to jakis sens.

jak natomiast powinno wygladac sterowanie klapy z tylu ?
rozumieem ze to najlepiej zrobic na osobnym kanale, niezaleznie od drzwi.

Ciekawi mnie tez jak wlew paliwa, to juz moze lepiej na przycisk w srodku samochodu..
to moje pierwsze auto wiec nie mam porownania jak to w standardzie powinno wygladac.

ruby1988r
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: ruby1988r » ndz cze 07, 2009 19:52

nie u mnie nic on nie robil

z tego co wiem to nie idzie centralnego zamontowac do klapy w mk II ja mam przycisk w srodku co otwiera bagaznik przez silownik ( zepsuty zamek :D )

a co do wlewu paliwa to ci nie pomoge bo osobiscie nie widzialem jak jest ori zamontowany :)

masz schemat tego centralnego ?? jak tak to wez go wstaw to bede wiecej wiedzial

Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)

Awatar użytkownika
pnowak2
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pnowak2 » wt cze 09, 2009 08:20

Schemat centralnego jest jedynie obrazkowy, pokazane jak podlaczyc silowniki do centralki, wiec nie wiele wart.

Jak to jest w koncu z podlaczeniem silownika do klapy tylnej, jest duzo sprzecznych opinii na forum.

Ja po prostu chcialbym miec sterowania osobnym przyciskiem otwarcia bagaznika, tzn. taki sam efekt jaki robi przekrecenie kluczyka w bagazniku, tylko tyle. Samo otwarcie juz recznie wciskajac przycisk, analogicznie jak klamki w drzwiach.

Rozwiejmy watpliwosci czy jest to mozliwe w standardowym zamku ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt cze 09, 2009 09:12

http://vw2.info/vwforum/klapa/ nie widze dokładnire czy to zwykły zamek, pooglądaj sobie ta poradę

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
pnowak2
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pnowak2 » wt cze 09, 2009 09:40

Widziałem juz ta porade.
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze tam chodzi bardziej o eliminacje przycisku na tylnej klapie, czyli otwieranie calej klapy z silownika.

ja chce zachowac przycisk i go uzywac do otwierania klapy za kazdym razem, jedynie chce aby przekrecenie kluczyka zautomatyzowac przez kontrolowanie go z pilota.

MiSzOn
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: MiSzOn » wt cze 09, 2009 10:37

pnowak2 pisze:ja chce zachowac przycisk i go uzywac do otwierania klapy za kazdym razem, jedynie chce aby przekrecenie kluczyka zautomatyzowac przez kontrolowanie go z pilota.
Najlepiej to dorwać zamek klapy z opcją centralnego zamka. Jest ciut inaczej zbudowany. Wtedy bez problemu podpinasz siłownik tam gdzie był podpięty oryginalny siłownik i działa tak jak chcesz. Mówiąc o zamku, to mam na myśli cały ten plastik z przyciskiem do otwierania, a nie sam metalowy zamek który blokuje klapę na ryglu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”