czy można G12+ rozcieńczyć wodą demineralizowaną

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

rurov
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

czy można G12+ rozcieńczyć wodą demineralizowaną

Post autor: rurov » śr sty 18, 2006 20:02

Witam, przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego w moim Mk3. Kupiłem oryginalny G12+. Wiem, że nalezy go rozcieńczyć 1:1 z wodą destylowaną. Tylko nie mogę jej nigdzie dostać. Jest tylko demineralizowana. Czy mogę ją zastosować. Czy muszę czymś przepłukać układ, czy wystarczy że spuszczę stary.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr sty 18, 2006 20:16

To chyba jest to samo co destylowana.
http://www.wodadest.com.pl/

[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:17 ]
http://www.achtel.pl/index.php?option=c ... &Itemid=82
I jeszcze tutaj

[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:18 ]
Woda demineralizowana
Woda demineralizowana przeznaczona do akumulatorów, chłodnic, żelazek, fotografii itp.

Pojemność: 1L/2L5L/20L200L/1000L

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr sty 18, 2006 21:33

Prawie wszystko co jest na rynku jest wodą demineralizowaną i z tym musisz pomieszać

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sty 18, 2006 21:39

Prawdziwa woda destylowana to rzadkość. Można załatwić w jakimś laboratorium szpiatalnym albo chemicznym. Demineralizowana zawiera minimalne nieistotne ilości soli mineralnych.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » śr sty 18, 2006 21:44

Paweł Marek pisze:Prawdziwa woda destylowana to rzadkość. Można załatwić w jakimś laboratorium szpiatalnym albo chemicznym. Demineralizowana zawiera minimalne nieistotne ilości soli mineralnych.
no masz racje... mam w pracy destylarke w laboratorium, a jak potrzebowałem wody destylowaniej, to akurat na urlopie byłem i se musiałem demineralizowana w sklepie kupić

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sty 18, 2006 21:48

No tak. W szpitalu gdzie pracuję leje się jak z kranu w destylatorni na sztucznej nerce :)

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ryba_71 » czw sty 19, 2006 10:31

Lej wodę DEMI i się nie zastanawiaj.
Różnica jest niewielka woda destylowana powstaje niefachowo mówiąc przez odparowanie i ponowne skroplenie, natomiast DEMI powstaje po przejściu przez kolumny zawierające żele pochłaniające związki mineralne. Jeżeli chodzi o różnicę pod względem stosowania obu wód do chłodnic - nie ma żadnej.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » czw sty 19, 2006 11:02

rurov pisze:Witam, przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego w moim Mk3. Kupiłem oryginalny G12+. Wiem, że nalezy go rozcieńczyć 1:1 z wodą destylowaną. Tylko nie mogę jej nigdzie dostać. Jest tylko demineralizowana. Czy mogę ją zastosować. Czy muszę czymś przepłukać układ, czy wystarczy że spuszczę stary.
smiało możesz lać, parametry mają praktycznie te same, gdybyś mieszkał blizej to mógłbym Cię poratować, u mnie w pracy mam tego pełno (produkt poprodukcyjny)

:-k ...

Awatar użytkownika
czyś
Forum Master
Forum Master

Post autor: czyś » czw sty 19, 2006 14:29

hmm, umówmy się, że jeżeli chodzi o układ chłodzenia to nawet taka ilość minerałów jaka jest w zwykłej kranówie nie zaszkodzi. 2,5-3 litry kranówki to będzie nie więcej niż 3-7 gramów składników mineralnych. To nie laboratorium ani nie transfuzja.... Przez rok eksploatacji auta kilkakrotnie więcej syfu powstanie w układzie na skutek korozji w układzie chłodzenia (żaden płyn nie zabezpiecza przed korozją w 100%, zwłaszcza przy wysokich temperaturach i elementach wykonanych z różnych elementów, a że zdara się i aluminium, i mosiądz - metale o największej różnicy potencjałów, zjawiska chemiczne zachodzą). Wątpię nawet, żeby producent G12+ używał wody destylowanej albo odmineralizowanej do tego stopnia jak woda demineralizowana.

MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”