czy można G12+ rozcieńczyć wodą demineralizowaną
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
czy można G12+ rozcieńczyć wodą demineralizowaną
Witam, przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego w moim Mk3. Kupiłem oryginalny G12+. Wiem, że nalezy go rozcieńczyć 1:1 z wodą destylowaną. Tylko nie mogę jej nigdzie dostać. Jest tylko demineralizowana. Czy mogę ją zastosować. Czy muszę czymś przepłukać układ, czy wystarczy że spuszczę stary.
To chyba jest to samo co destylowana.
http://www.wodadest.com.pl/
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:17 ]
http://www.achtel.pl/index.php?option=c ... &Itemid=82
I jeszcze tutaj
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:18 ]
Woda demineralizowana
Woda demineralizowana przeznaczona do akumulatorów, chłodnic, żelazek, fotografii itp.
Pojemność: 1L/2L5L/20L200L/1000L
http://www.wodadest.com.pl/
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:17 ]
http://www.achtel.pl/index.php?option=c ... &Itemid=82
I jeszcze tutaj
[ Dodano: Sro Sty 18, 2006 19:18 ]
Woda demineralizowana
Woda demineralizowana przeznaczona do akumulatorów, chłodnic, żelazek, fotografii itp.
Pojemność: 1L/2L5L/20L200L/1000L
- Paweł Marek
- V.I.P.
Prawdziwa woda destylowana to rzadkość. Można załatwić w jakimś laboratorium szpiatalnym albo chemicznym. Demineralizowana zawiera minimalne nieistotne ilości soli mineralnych.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
no masz racje... mam w pracy destylarke w laboratorium, a jak potrzebowałem wody destylowaniej, to akurat na urlopie byłem i se musiałem demineralizowana w sklepie kupićPaweł Marek pisze:Prawdziwa woda destylowana to rzadkość. Można załatwić w jakimś laboratorium szpiatalnym albo chemicznym. Demineralizowana zawiera minimalne nieistotne ilości soli mineralnych.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Lej wodę DEMI i się nie zastanawiaj.
Różnica jest niewielka woda destylowana powstaje niefachowo mówiąc przez odparowanie i ponowne skroplenie, natomiast DEMI powstaje po przejściu przez kolumny zawierające żele pochłaniające związki mineralne. Jeżeli chodzi o różnicę pod względem stosowania obu wód do chłodnic - nie ma żadnej.
Różnica jest niewielka woda destylowana powstaje niefachowo mówiąc przez odparowanie i ponowne skroplenie, natomiast DEMI powstaje po przejściu przez kolumny zawierające żele pochłaniające związki mineralne. Jeżeli chodzi o różnicę pod względem stosowania obu wód do chłodnic - nie ma żadnej.
smiało możesz lać, parametry mają praktycznie te same, gdybyś mieszkał blizej to mógłbym Cię poratować, u mnie w pracy mam tego pełno (produkt poprodukcyjny)rurov pisze:Witam, przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego w moim Mk3. Kupiłem oryginalny G12+. Wiem, że nalezy go rozcieńczyć 1:1 z wodą destylowaną. Tylko nie mogę jej nigdzie dostać. Jest tylko demineralizowana. Czy mogę ją zastosować. Czy muszę czymś przepłukać układ, czy wystarczy że spuszczę stary.

hmm, umówmy się, że jeżeli chodzi o układ chłodzenia to nawet taka ilość minerałów jaka jest w zwykłej kranówie nie zaszkodzi. 2,5-3 litry kranówki to będzie nie więcej niż 3-7 gramów składników mineralnych. To nie laboratorium ani nie transfuzja.... Przez rok eksploatacji auta kilkakrotnie więcej syfu powstanie w układzie na skutek korozji w układzie chłodzenia (żaden płyn nie zabezpiecza przed korozją w 100%, zwłaszcza przy wysokich temperaturach i elementach wykonanych z różnych elementów, a że zdara się i aluminium, i mosiądz - metale o największej różnicy potencjałów, zjawiska chemiczne zachodzą). Wątpię nawet, żeby producent G12+ używał wody destylowanej albo odmineralizowanej do tego stopnia jak woda demineralizowana.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!