"Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
"Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.
Witam. Postanowiłem założyc niniejszy wątek, ponieważ nie znalazłem nic, w czym uzyskałbym odpowiedź na mój problem: przy ruszaniu (a zwłaszcza przy cofaniu pod lekką gókę, przy skręcaniu kół w lewo) potrafi ostro szarpnąć kierownicą. Podczas ruszania na gładkim asfalcie widać drganie kierownicy - kierownica "pływa" w obie strony do prędokości ok 40 km/h. Powyżej tej prędkości nie ma tego problemu. Podczas gwałtowniejszego hamowania trzepie kierownicą. Na diagnostyce byłem i nie wykryli żadnych luzów: felgi i opony ok, tarcze zmieniane rok temu. Nie ma stuków. Czy to może byc przegub wewnętrzny? maglownica? Dziękuje za pomoc 
Ostatnio zmieniony ndz cze 07, 2009 22:05 przez Mc_Gyver, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.

prawdopodobnie przegub wewnętrzny, ale można sie pomylić i nie ma tego jak na 100 procent sprawdzic. Jeśli to przegub to zwykle objaw nasila sie po jego rozgrzaniu po dłuższej jeździe
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
dzięki Paweł za odpowiedź. Tak mi sie wydaje, że to przegub. Objaw jest silny bez wzgl. na czas pracy przy ruszaniu - skrecaniu w lewo. Pozdrawiam.Paweł Marek pisze:prawdopodobnie przegub wewnętrzny, ale można sie pomylić i nie ma tego jak na 100 procent sprawdzic. Jeśli to przegub to zwykle objaw nasila sie po jego rozgrzaniu po dłuższej jeździe
Re: "Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.
Miałem ten sam problem tylko, że u mnie były to opony.Wymieniłem na nowe i jak ręką odjąłMc_Gyver pisze:Podczas ruszania na gładkim asfalcie widać drganie kierownicy - kierownica "pływa" w obie strony do prędokości ok 40 km/h. Powyżej tej prędkości nie ma tego problemu. Podczas gwałtowniejszego hamowania trzepie kierownicą.
Ostatnio zmieniony pn cze 08, 2009 12:29 przez martuncio, łącznie zmieniany 1 raz.