"Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mc_Gyver
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

"Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.

Post autor: Mc_Gyver » ndz cze 07, 2009 22:04

Witam. Postanowiłem założyc niniejszy wątek, ponieważ nie znalazłem nic, w czym uzyskałbym odpowiedź na mój problem: przy ruszaniu (a zwłaszcza przy cofaniu pod lekką gókę, przy skręcaniu kół w lewo) potrafi ostro szarpnąć kierownicą. Podczas ruszania na gładkim asfalcie widać drganie kierownicy - kierownica "pływa" w obie strony do prędokości ok 40 km/h. Powyżej tej prędkości nie ma tego problemu. Podczas gwałtowniejszego hamowania trzepie kierownicą. Na diagnostyce byłem i nie wykryli żadnych luzów: felgi i opony ok, tarcze zmieniane rok temu. Nie ma stuków. Czy to może byc przegub wewnętrzny? maglownica? Dziękuje za pomoc :pub:
Ostatnio zmieniony ndz cze 07, 2009 22:05 przez Mc_Gyver, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 07, 2009 22:15

prawdopodobnie przegub wewnętrzny, ale można sie pomylić i nie ma tego jak na 100 procent sprawdzic. Jeśli to przegub to zwykle objaw nasila sie po jego rozgrzaniu po dłuższej jeździe

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Mc_Gyver
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Mc_Gyver » ndz cze 07, 2009 22:46

Paweł Marek pisze:prawdopodobnie przegub wewnętrzny, ale można sie pomylić i nie ma tego jak na 100 procent sprawdzic. Jeśli to przegub to zwykle objaw nasila sie po jego rozgrzaniu po dłuższej jeździe
dzięki Paweł za odpowiedź. Tak mi sie wydaje, że to przegub. Objaw jest silny bez wzgl. na czas pracy przy ruszaniu - skrecaniu w lewo. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
martuncio
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Re: "Pływanie" kierownicy przy ruszaniu.

Post autor: martuncio » pn cze 08, 2009 12:29

Mc_Gyver pisze:Podczas ruszania na gładkim asfalcie widać drganie kierownicy - kierownica "pływa" w obie strony do prędokości ok 40 km/h. Powyżej tej prędkości nie ma tego problemu. Podczas gwałtowniejszego hamowania trzepie kierownicą.
Miałem ten sam problem tylko, że u mnie były to opony.Wymieniłem na nowe i jak ręką odjął :) Na oponach nie widać było guzów a jednak do wywalenia
Ostatnio zmieniony pn cze 08, 2009 12:29 przez martuncio, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”