Centralny zamek - jaka konfiguracja jest najlepsza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Centralny zamek - jaka konfiguracja jest najlepsza
Witam,
Posiadam golfa w wersji 3 drzwiowej.
Posiadam zakupiony zamek firmy STIG z az 5 silownikami.
http://allegro.pl/item639785190_central ... estaw.html
Zastanawiam sie teraz jak najlepiej rozplanowac calosc.
Ja wyobrazam sobie to w ten sposob:
*. Silownik master w drzwiach kierowcy, slave w drzwiach pasazera. Sterowane z pilota przyciskiem otwarcia/zamkniecia
*. Silownik klapy tylnej sterowany osobno
*. Silownik mechanizmu wlewu paliwa
Wiem jak podlaczyc drzwi kierowcy i pasazera, lecz mam problem z pozostalymi opcjami. tj.:
1. Czy klapa powinna byc uruchamiana osobnym przyciskiem ? (wydaje mi sie to najrozsadniejszym rozwiazaniem)
2. Jak powinien wygladac zamek klapy zeby dzialal z silownikiem. Szukajac postow na ten temat znalazlem jedynie ze niektore sa przystosowane a inne nie.
3 Jak powinien wygladac mechanizm przy korku wlewu paliwa, problem jak w pkt 2
4. Podlaczalem ten alarm na sucho w domu przez zasilacz. Pilot ma 4 przyciski (zamykanie, otwieranie, symbol dzwonka, symbol glosnika z przekresleniem), te dwa ostatnie przyciski powoduja ze w centralce cyklicznie cyka przekaznik, co to jest ?
5. Ktory przycisk w takim razie sluzy jako osobny kanal, np do otwierania klapy bagaznika.
Posiadam golfa w wersji 3 drzwiowej.
Posiadam zakupiony zamek firmy STIG z az 5 silownikami.
http://allegro.pl/item639785190_central ... estaw.html
Zastanawiam sie teraz jak najlepiej rozplanowac calosc.
Ja wyobrazam sobie to w ten sposob:
*. Silownik master w drzwiach kierowcy, slave w drzwiach pasazera. Sterowane z pilota przyciskiem otwarcia/zamkniecia
*. Silownik klapy tylnej sterowany osobno
*. Silownik mechanizmu wlewu paliwa
Wiem jak podlaczyc drzwi kierowcy i pasazera, lecz mam problem z pozostalymi opcjami. tj.:
1. Czy klapa powinna byc uruchamiana osobnym przyciskiem ? (wydaje mi sie to najrozsadniejszym rozwiazaniem)
2. Jak powinien wygladac zamek klapy zeby dzialal z silownikiem. Szukajac postow na ten temat znalazlem jedynie ze niektore sa przystosowane a inne nie.
3 Jak powinien wygladac mechanizm przy korku wlewu paliwa, problem jak w pkt 2
4. Podlaczalem ten alarm na sucho w domu przez zasilacz. Pilot ma 4 przyciski (zamykanie, otwieranie, symbol dzwonka, symbol glosnika z przekresleniem), te dwa ostatnie przyciski powoduja ze w centralce cyklicznie cyka przekaznik, co to jest ?
5. Ktory przycisk w takim razie sluzy jako osobny kanal, np do otwierania klapy bagaznika.
ten z glosnikiem sluchy do wlanczania syreny alarmu np. jak jestes w hipermarkecie i nie wiesz gdzie stoisz to wiem na 100 % bo mialem taki w poprzednim mk II a ten przekreslony glosnik nie robil nic to moze jest ten do klapy jak masz to wstaw plan s tego alarmupnowak2 pisze:4. Podlaczalem ten alarm na sucho w domu przez zasilacz. Pilot ma 4 przyciski (zamykanie, otwieranie, symbol dzwonka, symbol glosnika z przekresleniem), te dwa ostatnie przyciski powoduja ze w centralce cyklicznie cyka przekaznik, co to jest ?
Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)
byc moze ten glosnik to samo miganie, bez sygnalu dzwiekowego, ma to jakis sens.
jak natomiast powinno wygladac sterowanie klapy z tylu ?
rozumieem ze to najlepiej zrobic na osobnym kanale, niezaleznie od drzwi.
Ciekawi mnie tez jak wlew paliwa, to juz moze lepiej na przycisk w srodku samochodu..
to moje pierwsze auto wiec nie mam porownania jak to w standardzie powinno wygladac.
jak natomiast powinno wygladac sterowanie klapy z tylu ?
rozumieem ze to najlepiej zrobic na osobnym kanale, niezaleznie od drzwi.
Ciekawi mnie tez jak wlew paliwa, to juz moze lepiej na przycisk w srodku samochodu..
to moje pierwsze auto wiec nie mam porownania jak to w standardzie powinno wygladac.
nie u mnie nic on nie robil
z tego co wiem to nie idzie centralnego zamontowac do klapy w mk II ja mam przycisk w srodku co otwiera bagaznik przez silownik ( zepsuty zamek
)
a co do wlewu paliwa to ci nie pomoge bo osobiscie nie widzialem jak jest ori zamontowany
masz schemat tego centralnego ?? jak tak to wez go wstaw to bede wiecej wiedzial
z tego co wiem to nie idzie centralnego zamontowac do klapy w mk II ja mam przycisk w srodku co otwiera bagaznik przez silownik ( zepsuty zamek
a co do wlewu paliwa to ci nie pomoge bo osobiscie nie widzialem jak jest ori zamontowany
masz schemat tego centralnego ?? jak tak to wez go wstaw to bede wiecej wiedzial
Król jest tylko jeden: jego wysokość GTI:)
Schemat centralnego jest jedynie obrazkowy, pokazane jak podlaczyc silowniki do centralki, wiec nie wiele wart.
Jak to jest w koncu z podlaczeniem silownika do klapy tylnej, jest duzo sprzecznych opinii na forum.
Ja po prostu chcialbym miec sterowania osobnym przyciskiem otwarcia bagaznika, tzn. taki sam efekt jaki robi przekrecenie kluczyka w bagazniku, tylko tyle. Samo otwarcie juz recznie wciskajac przycisk, analogicznie jak klamki w drzwiach.
Rozwiejmy watpliwosci czy jest to mozliwe w standardowym zamku ?
Jak to jest w koncu z podlaczeniem silownika do klapy tylnej, jest duzo sprzecznych opinii na forum.
Ja po prostu chcialbym miec sterowania osobnym przyciskiem otwarcia bagaznika, tzn. taki sam efekt jaki robi przekrecenie kluczyka w bagazniku, tylko tyle. Samo otwarcie juz recznie wciskajac przycisk, analogicznie jak klamki w drzwiach.
Rozwiejmy watpliwosci czy jest to mozliwe w standardowym zamku ?
- Paweł Marek
- V.I.P.

http://vw2.info/vwforum/klapa/ nie widze dokładnire czy to zwykły zamek, pooglądaj sobie ta poradę
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Widziałem juz ta porade.
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze tam chodzi bardziej o eliminacje przycisku na tylnej klapie, czyli otwieranie calej klapy z silownika.
ja chce zachowac przycisk i go uzywac do otwierania klapy za kazdym razem, jedynie chce aby przekrecenie kluczyka zautomatyzowac przez kontrolowanie go z pilota.
Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze tam chodzi bardziej o eliminacje przycisku na tylnej klapie, czyli otwieranie calej klapy z silownika.
ja chce zachowac przycisk i go uzywac do otwierania klapy za kazdym razem, jedynie chce aby przekrecenie kluczyka zautomatyzowac przez kontrolowanie go z pilota.
-
MiSzOn
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
Najlepiej to dorwać zamek klapy z opcją centralnego zamka. Jest ciut inaczej zbudowany. Wtedy bez problemu podpinasz siłownik tam gdzie był podpięty oryginalny siłownik i działa tak jak chcesz. Mówiąc o zamku, to mam na myśli cały ten plastik z przyciskiem do otwierania, a nie sam metalowy zamek który blokuje klapę na ryglu.pnowak2 pisze:ja chce zachowac przycisk i go uzywac do otwierania klapy za kazdym razem, jedynie chce aby przekrecenie kluczyka zautomatyzowac przez kontrolowanie go z pilota.