Pytanie o wtyczki :) klima/obieg zamknięty

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

luzur
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Pytanie o wtyczki :) klima/obieg zamknięty

Post autor: luzur » sob cze 06, 2009 00:41

Witam

Jestem po montażu klimy w MK3 TDI.
Wiązkę elektryczną z pod maski kupiłem od benzynowego 2E.
Wyplotłem z niej tylko część od klimy i to podłączyłem.
Zaznaczam że klima działa :) sterownik steruje wentylatorami prawidłowo itd.

Oprócz wtyczki (mała zielona dwupinowa) która włącza klime/sterownik,
przez gródź przeciągnąłem takie wtyczki:

Obrazek

Nie podłączałem bo klima działała,
ale dziś zamontowałem układ podciśnienia do sterowania zamkniętym obiegiem,
jest przy nim elektro-zaworek otwierający układ (wtedy powinna się zamknąć klapa zamk. obiegu).
W wiązce którą dołożyłem mam kostkę do podłączenia tego elektrozaworka,
tyle że jeden z jej pinów jest wyprowadzony na tą 4-ro pinową kostkę której nie podłączyłem...

Mam w skrzynce wolną wtyczkę która idealnie pasuje fizycznie do tej nowej tyle że jest czerwona i ma inne kolory kabli.
Na zdjęciu czerwona kostka która była już w samochodzie i czarna którą dołożyłem:

Obrazek

Czarna dołożona ma kable:
1.Niebiesko-Czerwony,
2.Zielono-Biały,
3.Szaro-Zielony,
4.Żółty

Czerwona która była już:
1.Czerwono-Niebieski,
2.Brązowo-Niebieski,
3.Żółto-Niebieski,
4.Brązowy.

Możliwe jest że te same kable w klimie od benzyny mają inne kolory niż w dizlu ?
Nie mogę się ich dopatrzyć na schemacie...

Może ktoś zajrzeć u siebie zobaczyć jak to jest ?

Inna sprawa jest taka że WSZYSTKIE wtyczki z dołożonej wiązki pasują do wszystkiego, oprócz tej do czujnika temperatury.
Mam czujnik temperatury i wtyczke od tego TDI z którego wymontowałem klime i wygląda on tak:

Obrazek

Wtyczka do której powinien być wpięty czujnik temperatury w tej wiązce co mam jest inna.
Szukać innego czujnika ? Czy przelutować wtyczke ?
Bo ta wtyczka która jest oryginalnie w wiązce wygląda jak ta do czujników temp. zewn. montowanych na ECU !!! Tyle że ja przy ECU nie mam czujnika temperatury.

Niestety niemogę sie skontaktować z człowiekiem od którego mam wiązkę, bo tak bym sie dowiedział czy golf z którego ona pochodzi miał MFA czy klimatronik czy z jakiego był rocznika...

To łączyć te wtyczki ? Czerwoną z czarną ? :hehe:

Ciekawe czy komuś będzie się chciało to przeczytać wszystko :)

Może ktoś z warszawy ma TDI z klimą oryginalną ?
I chciałby mi pokazać jak to wygląda w oryginale ? :)

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob cze 06, 2009 08:42

zacznę kolego od końca , czujnik który masz nie jest do klimy , tylko do MFA , jest to czujnik temperatury zewnętrznej , i jest mocowany w kratce zderzaka , do klimy jest inny , jest mocowany w komorze silnika przy podszybiu z lewej strony , ta wtyczka na ostatniej fotce , na pewno pasuje do oryginalnego czujnika klimy , co się tyczy tych kostek , to najpierw powiedz mi czy z zespołu przycisków do włączania klimy ,z kostki tego zespołu ( powinna być 6 - pinowa) , z numeru 1 ile wychodzi kabli , bo to ten pin steruje elektrozaworkiem , elektrozaworek powinien być w komorze silnika , to dla czego kostkę do niego masz w środku auta

[ Dodano: 06 Cze 2009 08:51 ]
jeśli klima działa , i dokładasz tylko podciśnienie , to elektrozaworek jest podłączony do pinu 1 wyłączniów na konsoli ( symbol zakręconej strzałki ) i do masy , zasilanie elektrozaworka jest od pinu 2 do przełącznika nadmuchu , bezpiecznik F6
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 08:45 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.

kingulos3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kingulos3 » sob cze 06, 2009 10:49

Problem z kirunkowsazami...brak kierunkowsazów...gdzie sie znajdukie przerywacz kierunkowsazów w golfie 2

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob cze 06, 2009 11:32

tam gdzie skrzynka z bezpiecznikami , z lewej strony , pod kierownicą z boku masz klapkę , odepnij ją i masz dostęp do skrzynki , przerywacz wygląda jak przekaźnik

kingulos3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kingulos3 » sob cze 06, 2009 12:02

Dzieki wielkie! Sprawdziłem tyle ,że przekaźik jest sprawny...co innego moze byc uszkodzonego?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob cze 06, 2009 12:09

a awaryjne jak włączysz to działa ?

kingulos3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kingulos3 » sob cze 06, 2009 12:19

Tak działają awaryjne...

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » sob cze 06, 2009 12:22

no to masz prawdopodobnie problem z wyłącznikiem awaryjnych nie odbija tak jak powinien i styki nie puszczają napięcia na manetkę , jeśli po wymianie na próbę dalej będzie to samo to problem będzie w manetce kierunkowskazów

kingulos3
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kingulos3 » sob cze 06, 2009 12:44

ok. Dzieki za pomoc.Pozdrawiam...

luzur
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: luzur » ndz cze 07, 2009 18:21

miś fazi pisze:zacznę kolego od końca , czujnik który masz nie jest do klimy , tylko do MFA , jest to czujnik temperatury zewnętrznej , i jest mocowany w kratce zderzaka , do klimy jest inny , jest mocowany w komorze silnika przy podszybiu z lewej strony , ta wtyczka na ostatniej fotce , na pewno pasuje do oryginalnego czujnika klimy , co się tyczy tych kostek , to najpierw powiedz mi czy z zespołu przycisków do włączania klimy ,z kostki tego zespołu ( powinna być 6 - pinowa) , z numeru 1 ile wychodzi kabli , bo to ten pin steruje elektrozaworkiem , elektrozaworek powinien być w komorze silnika , to dla czego kostkę do niego masz w środku auta

[ Dodano: 06 Cze 2009 08:51 ]
jeśli klima działa , i dokładasz tylko podciśnienie , to elektrozaworek jest podłączony do pinu 1 wyłączniów na konsoli ( symbol zakręconej strzałki ) i do masy , zasilanie elektrozaworka jest od pinu 2 do przełącznika nadmuchu , bezpiecznik F6
Napisze jeszcze raz tym razem logiczniej.

Wiem że czujnik jest od MFA i kostka na ostatnim zdjęciu jest od tego czujnika właśnie.
Wiem też że czujnik i kostka pochodzą z auta które miało klime i MFA.

Wiązka którą kupiłem pochodzi od 2E tylko niewiem czy on miał MFA i kostka w tej wiązce jest inna, taka jak do czujnika przy ECU, tyle że niema opcji jej dociągnąć do podszybia bo jest oryginalnie przy wtyczce presostatu więc sięga idealnie do kratki zderzaka.

Pytanie czy były wersje z czujnikami takimi jak w podszybiu zamontowanymi w kratce zderzaka ?

Elektrozaworek mam podłączony w komorze silnika, w środku w kabinie mam kostki ze zdjęcia i jeden z przewodów jest połączony z elektrozaworkiem, więc nie działa bo kostka w kabinie nie jest wpięta.

Zobacze jak to z tymi pinami mam,
bo jestem pewny że zakładając elektryke pod deską nie zapomniałem o niczym.
Wszystko podłączyłem, żaden kabel nie został nie użyty, a miałem oryginalną wiązkę od TDI z klimą (tą pod deską).

Pozdr.

[ Dodano: 11 Cze 2009 22:56 ]
Informacyjnie:
Uruchomiłem obieg zamknięty, z panela z włączników lecą dwa kable, jeden włącza klime drugi obieg zamknięty, oba są w jednej małej kostce, od niej jest mostek do tej 4 pinowej kabelka do włączania ob. zamknietego. zwarłem ten zmostkowany z tym do elektrozaworka i jest git.
Zastanawiam się jeszcze jak znaleźć kable od tego czujnika temperatury.

Po kolorach kabli nie wynika żeby czujnik temp z kratki leciał do kabiny,
tylko do sterownika wentylatorów...

Pozdr.
Ostatnio zmieniony pn cze 08, 2009 14:50 przez luzur, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”