Duża dziura i poszedł amorek...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Duża dziura i poszedł amorek...

Post autor: kasztan_TDI » pt cze 05, 2009 14:07

Witam otoż wczoraj wlecialem w porzadna dziure
tak walnelo ze az mi sie schowek otworzył, felga moze przeżyła ale niestety nie wytrzymał amoryzator...

Mam pewien problem, ponieważ nie wiem co robic :/ i jakie jest najlepsze wyjscie bo:

Moje zawieszenie to -60 przód i tył -60 lecz juz mnie naprawde słabi :/
jest za twarde, zawieszenie musze robic praktycznie co poł roku.. jeszcze dochodzą opony 50profil i robi sie gorzej jak jazda maluchem.

Jak to jest ?. czy jeżeli sciagne te spreżyny to moge je wsadzic w zwykle amory ?
bo amory mam tez sportowe.. wszystko jest zólte ale nie wiem jakiej firmy bo poszla na to konserwacja.

czy cos z tym amoryzatorem da sie jeszcze zrobic? bo slysze jak skrzypi i poszedł olej..
Ostatnio zmieniony pt cze 05, 2009 14:08 przez kasztan_TDI, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » pt cze 05, 2009 16:33

proponuję takie wyjście zeby wrocic tym samochodem na miejsce gdzie sie to stało i zadzwonić po policję. Niebiescy spiszą protokół w ty wystąpisz do zarządcy drogi z roszczeniem. Przeważnie takie sprawy załatwiane są polubownie i sprawa nie trafia do sądu bo wygraną masz jak w banku. Mozna o tym znalezc duzo materiałów w necie. pzdr

Awatar użytkownika
Adam204
...
...

Post autor: Adam204 » pt cze 05, 2009 17:46

możesz zrobić tak jak napisał sas_gti, ale według mnie to ci powiedzą ze masz utwardzane i obniżone zawieszenie i takie tam pierdoły i że właśnie przez te zmiany po wpadnięciu do dziury amortyzator nie wytrzymał bo jak byś miał zwykłe to było by wszystko ok . A sprężyny to chyba można wsadzić na zwykłe amory ale szybciej się wybija

Obrazek

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » pt cze 05, 2009 18:15

Adam ma racje w 100% nie ma nawet sensu tego zgłaszać. Jezeli jest Ci zbyt twardo to wrzucaj normalny zawias np od gti, on nie jest az taki twardy jak kity obniżające albo od wersji GT ona jest nizej o 15mm ale jezdzi sie wygodnie. Ja wsadziłem gwint i mam juz dosyc, czekam az sie cos posypie i zmieniam na seryjne... :smoke:
Może doczekam Jełro 2012 to przecież będą już autostrady i wypasione drogi :rotfl:

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

kasztan_TDI
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kasztan_TDI » sob cze 06, 2009 10:05

A gdzie mozna kupic nowy zawias z GTI ? na allegro są? jakies gut zamienniki ?

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Xabingo » sob cze 06, 2009 10:27

Heheh... teraz koledzy będą Ci pisali, ja proponuję to... ja proponuję tamto... Srututu...
Tak to doradzali żebyś założył gwint i spuścił go na maxa. Lub kompletny kit -80/-80. Po gów...o obniżać tak że wadzi się o wszystko podwoziem. Ja jeżdżę po równych drogach i wpakuje -40 i to mi wystarczy, oczywiście inni by jeździli na zawieszeniu -80, bo -40 to za mało...

kasztan_TDI, ja mam profil opony 55 i jest ok, nigdy nie miałem 50 więc porównać nie mogę. Ale 55 jest dla mnie luksus - niski i nie uderzy w felę. Co do zawiechy to jak już jeździsz po takich popier... hu...owych pięknych naszych drogach to kup amortyzatory z GTI i do tego sportowe sprężyny -40 i powinno być w sam raz, nie za miękko, nie za twardo.

[ Dodano: 06 Cze 2009 10:30 ]
sas_gti pisze:proponuję takie wyjście zeby wrocic tym samochodem na miejsce gdzie sie to stało i zadzwonić po policję. Niebiescy spiszą protokół w ty wystąpisz do zarządcy drogi z roszczeniem. Przeważnie takie sprawy załatwiane są polubownie i sprawa nie trafia do sądu bo wygraną masz jak w banku. Mozna o tym znalezc duzo materiałów w necie. pzdr
Z tym się zgadzam... Tak trzeba zrobić. Chyba, że chcesz darować to gnojom a oni nadal będą olewali dziury w drogach - tak to chociaż wleją trochę lepiku do tej dziury i posypią kamykiem...

Sory kurde ale jak czytam o tym co się dzieje na naszych drogach to jestem zdenerwowany. Co k...wa tyle płacimy kasy Tuskom i innym gejom i co? Co z tego mamy? Może jeszcze podatek ekologiczny? :grrr:
Ostatnio zmieniony sob cze 06, 2009 10:33 przez Xabingo, łącznie zmieniany 1 raz.

MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Damian3942
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
Silnik: AZM

Post autor: Damian3942 » sob cze 06, 2009 12:16

Xabingo, nie tylko ciebie wkurzają drogi... a co do zawieszenia to trzeba dobrze nad nim pomyśleć wziąć pod uwagę stan naszych dróg (jest fatalny) i wyprofilowanie zakrętów... jednym słowem:

za niskie gwarantuje uszkodzenia za wysokie wylot z zakrętu :bigok:

passat b5 115KM AZM 2003r

Awatar użytkownika
2RaZ
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: 2RaZ » ndz cze 07, 2009 22:45

Ja mam profil 50 i felg jeszcze nie zwichrowałem ale nie powiem że na poprzecznych nierównściach jest fajnie. a gwint mam ustawiony na minimum czyli jest w tej chwili ok
-30mm i moze zejdę do 40mm ale to juz wizualnie róznicy prawie nie widac...
:smoke:

moje fotki: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1716783#1716783
moja stara MK2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=104331
George is my friend!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”