Problem z Rozruchem,gorące kable.(rozrusznik)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
KAMIL35
Problem z Rozruchem,gorące kable.(rozrusznik)
Witam wszystkich
Mam problem tego typu ze golf nie chce kręcic ani na swoim akumulatorze ani poprzez kable rozruchowe(a podpiołem do diesla)wiec prad napewno był
Objawy sa takie ze kabel + i kabel - z akumulatora sa ciepłe.
Rozrusznik jest ciepły,a bendix zimny.
Po przekreceniu kluczyka słychac tylko stuk i nic wiecej.
Podejrzewam ze do wymiany będą szczotki ale sam nie wiem
Prosze o sugestie z góry dziekuje
Mam problem tego typu ze golf nie chce kręcic ani na swoim akumulatorze ani poprzez kable rozruchowe(a podpiołem do diesla)wiec prad napewno był
Objawy sa takie ze kabel + i kabel - z akumulatora sa ciepłe.
Rozrusznik jest ciepły,a bendix zimny.
Po przekreceniu kluczyka słychac tylko stuk i nic wiecej.
Podejrzewam ze do wymiany będą szczotki ale sam nie wiem
Prosze o sugestie z góry dziekuje
szczotki na 99% jak ci Karol G60 radził sprawdź tulejki itp itd. Rzuć okiem na komutator silnika, jeżeli jest wyślizgany to nie zawracaj sobie w ogóle głowy naprawą tego rozrusznika tylko od razu rozejrzyj się za innym bo będzie to krótkotrwały środek zaradczy.
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch

Vw jest bogiem, Prędkość nałogiem, Turbo zabawą a Diesel podstawą
LPG? Nawet porządne zapalniczki są na benzynę
diesel4ever
diesel4ever
- Paweł Marek
- V.I.P.

ponieważ rezystancja na przejściu szczotki komutator drastycznie rośnie co pociąga za sobą większy przepływ prądu. Z kolei przepływ prądu powoduje wydzielanie się ciepła(P=U*I) czyli duży prąd duża ilość wydzielonego ciepła przewody mają określony przekrój czyli ileś tego prądu możesz przez nie puścić a jeżeli zaczniesz puszczać go coraz więcej zareagują wzrostem temperatury aż się w końcu spalą. Należy unikać takich akcji ponieważ uzwojenia wewnątrz silnika się grzeją co nie służy izolacji i może doprowadzić do zwarcia na wirniku, do tego komutator też się lokalnie(w miejscu styku ze szczotką)bardzo mocno nagrzewa co nie służy izolacji między wycinkowej i powoduje jego deformacje.
mówiąc prościej: nie kombinować w stylu a "może zakręci" trzymając kluczyk do oporu bo narobicie bałaganu.
mówiąc prościej: nie kombinować w stylu a "może zakręci" trzymając kluczyk do oporu bo narobicie bałaganu.
Ostatnio zmieniony śr cze 03, 2009 22:57 przez finch, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf "Drugi" by finch
Mój Turbo Kopciuch

diesel4ever
diesel4ever
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
- no kolego, pomyłka - wzrost rezystancji powoduje spadek pradu... To wynika z prawa Ohma - R=U/I - czyli po przekształceniu - I=U/R. Z reszta prosty eksperyment - jak zrobisz zwarcie na aku - czyli rezystancja jest b. mała - kable się grzeją (nawet się moga zapalić...), a jak je rozewrzesz (rezystancja b. duża) - to się nie grzeją - to chyba logiczne.finch pisze:ponieważ rezystancja na przejściu szczotki komutator drastycznie rośnie co pociąga za sobą większy przepływ prądu
A przyczyny upatrywałbym w tulejkach, które są żużyte, wirnik jest luźny, blokuje się w obudowie - i wtedy pobór pradu jest większy, stąd grzanie się przewodów.
- Paweł Marek
- V.I.P.