Spręzarka gdzie jest?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
pawel1985x
- Ma gadane

Spręzarka gdzie jest?
WItam gdzie znajduje sie sprężarka klimatyzacji?wiem ze dziwne pytanie ale laikiem jestem ucze sie wszystkiego od podstaw.A pytam dlatego ze chcialbym sprawdzic czy nie jest zatarta i jestem w stanie ruszyc kolem bo mam problem z klima chlodzi ale buczy a dzwiek jest nastepujacy i nie wiem czy to zatarta sprezarka czy wiatrak na wykonczeniu.Mniej wiecej wiem czego szukac bo wiem jak sprezarka wyglada ale po podniesieniu maski niczego podobnego nie widze
-
pawel1985x
- Ma gadane

miś fazi pisze:poszukaj z drugiej strony , tam gdzie pompa wody , wspomagania , tam gdzie widac paski , na dole jest sprężarka
[ Dodano: 31 Maj 2009 13:00 ]
a to co tak jęczy to wiatrak , masz wyrobione albo łożyska na nim albo tulejki , w zależności co ma
czyli na Twoj gust to cos jeczące to wystarczy wymienic caly wiatrak badz wymienic tuleje lub łozyska?
-
pawel1985x
- Ma gadane

miś fazi pisze:chyba będzie Ci łatwiej wymienić cały silnik wentylatora, bo rozbieranie go to troszkę roboty jest , a nowy nie jest taki drogi
[ Dodano: 31 Maj 2009 13:26 ]
silnik jest na dekielkach felcowany , więc trudno go rozebrać , zwłaszcza jak piszesz że nie bawisz się w mechaniką
Ta nie bawie sie ale to nei znaczy ze nie chcialbym sie czegos nauczyc kanal mam a raczej dostep mase kluczy rowniez i checi tyle ze ja musze najpierw widziec jak sie to robi gdzie jest dany element w sumie troche rzeczy sam juz wymienialem ale glownie takich prostrych jakies filtry paliwa oleju cos tam przy kolach sie bawilem elektryki troche wszytsko to oc bylo do zrobienia a byla na forum pomocna fotoporada:) a do tego silnika to rozumie ze on jest poprostu w wiatraku?czyli kupic musze cale wiatrak dobrze rozumuje?
jak masz ochotę , to odkręć pająk , czyli mocowanie plastikowe silnika , wyjmij wszystko , czyli silnik z wiatrakiem no i trzeba go rozebrać , pierwsze w zależności jak jest zamocowane śmigło na osi , na wcisk czy na zawleczke , jak na wcisk to będzie problem ze zdjęciem go , ale da rade , potem musisz zdjąć dekle z silnika , albo są w czterech miejscach na obwodzie zaklepane , albo cały dekiel zafelcowany , potem zostaje tylko wymiana łożysk , przetoczenie komutatora i wymiana szczotek , no chyba że są dobre
[ Dodano: 31 Maj 2009 13:42 ]
ale tak jak pisze , bo sam to nieraz robiłem , chyba lepiej kupić cały silnik z wiatrakiem , i mieć spokój
ale tak jak pisze , bo sam to nieraz robiłem , chyba lepiej kupić cały silnik z wiatrakiem , i mieć spokój
-
pawel1985x
- Ma gadane

miś fazi pisze:jak masz ochotę , to odkręć pająk , czyli mocowanie plastikowe silnika , wyjmij wszystko , czyli silnik z wiatrakiem no i trzeba go rozebrać , pierwsze w zależności jak jest zamocowane śmigło na osi , na wcisk czy na zawleczke , jak na wcisk to będzie problem ze zdjęciem go , ale da rade , potem musisz zdjąć dekle z silnika , albo są w czterech miejscach na obwodzie zaklepane , albo cały dekiel zafelcowany , potem zostaje tylko wymiana łożysk , przetoczenie komutatora i wymiana szczotek , no chyba że są dobre
w sumie z tego co napisales sporo pracy najwyzej kupie caly jakis zamiennik wiatrak na alledrogo a ze starym bede sie bawil bede mial czas to ozbacze jak to sie robi i moze porobie fotki jak sie do tego zabiera opisze mniej wiecej co robilem i komus sie przyda taka fotoporada dzieki za pomoc punkcik przyznalem
Re: Spręzarka gdzie jest?
Moim zdaniem to nie wiatrak. Masz to samo co ja miałem, zobacz wątek http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=191367 (masz tu fotę sprężarki między innymi).
Cytuję odpowiedź z tego tematu:
"kolego powiem Ci krotko, u mnie było tak, ze padło łożysko sprezarki, przez to scial sie frez w sprzegiełku i z kolei sprzegiełko zniszczyło cewke... koszt w sumie 450PLN... jak bym pojechal szybciej do speca to skonczyloby sie tylko na lozysku 80PLN..."
To okazała się prawda. Gościu z serwisu klimy mi to potwierdził. Mam teraz całą sprężarkę do wymiany. Tak więc lepiej nie uruchamiaj klimy dopóki nie udasz się do serwisu.
Cytuję odpowiedź z tego tematu:
"kolego powiem Ci krotko, u mnie było tak, ze padło łożysko sprezarki, przez to scial sie frez w sprzegiełku i z kolei sprzegiełko zniszczyło cewke... koszt w sumie 450PLN... jak bym pojechal szybciej do speca to skonczyloby sie tylko na lozysku 80PLN..."
To okazała się prawda. Gościu z serwisu klimy mi to potwierdził. Mam teraz całą sprężarkę do wymiany. Tak więc lepiej nie uruchamiaj klimy dopóki nie udasz się do serwisu.