Spręzarka gdzie jest?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

pawel1985x
Ma gadane
Ma gadane

Spręzarka gdzie jest?

Post autor: pawel1985x » ndz maja 31, 2009 12:48

WItam gdzie znajduje sie sprężarka klimatyzacji?wiem ze dziwne pytanie ale laikiem jestem ucze sie wszystkiego od podstaw.A pytam dlatego ze chcialbym sprawdzic czy nie jest zatarta i jestem w stanie ruszyc kolem bo mam problem z klima chlodzi ale buczy a dzwiek jest nastepujacy i nie wiem czy to zatarta sprezarka czy wiatrak na wykonczeniu.Mniej wiecej wiem czego szukac bo wiem jak sprezarka wyglada ale po podniesieniu maski niczego podobnego nie widze

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz maja 31, 2009 12:54

poszukaj z drugiej strony , tam gdzie pompa wody , wspomagania , tam gdzie widac paski , na dole jest sprężarka

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:00 ]
a to co tak jęczy to wiatrak , masz wyrobione albo łożyska na nim albo tulejki , w zależności co ma

pawel1985x
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pawel1985x » ndz maja 31, 2009 13:05

miś fazi pisze:poszukaj z drugiej strony , tam gdzie pompa wody , wspomagania , tam gdzie widac paski , na dole jest sprężarka

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:00 ]
a to co tak jęczy to wiatrak , masz wyrobione albo łożyska na nim albo tulejki , w zależności co ma

czyli na Twoj gust to cos jeczące to wystarczy wymienic caly wiatrak badz wymienic tuleje lub łozyska?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz maja 31, 2009 13:24

chyba będzie Ci łatwiej wymienić cały silnik wentylatora, bo rozbieranie go to troszkę roboty jest , a nowy nie jest taki drogi

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:26 ]
silnik jest na dekielkach felcowany , więc trudno go rozebrać , zwłaszcza jak piszesz że nie bawisz się w mechaniką :bajer:

pawel1985x
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pawel1985x » ndz maja 31, 2009 13:30

miś fazi pisze:chyba będzie Ci łatwiej wymienić cały silnik wentylatora, bo rozbieranie go to troszkę roboty jest , a nowy nie jest taki drogi

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:26 ]
silnik jest na dekielkach felcowany , więc trudno go rozebrać , zwłaszcza jak piszesz że nie bawisz się w mechaniką :bajer:

Ta nie bawie sie ale to nei znaczy ze nie chcialbym sie czegos nauczyc kanal mam a raczej dostep mase kluczy rowniez i checi tyle ze ja musze najpierw widziec jak sie to robi gdzie jest dany element w sumie troche rzeczy sam juz wymienialem ale glownie takich prostrych jakies filtry paliwa oleju cos tam przy kolach sie bawilem elektryki troche wszytsko to oc bylo do zrobienia a byla na forum pomocna fotoporada:) a do tego silnika to rozumie ze on jest poprostu w wiatraku?czyli kupic musze cale wiatrak dobrze rozumuje?

Awatar użytkownika
miś fazi
_
_

Post autor: miś fazi » ndz maja 31, 2009 13:39

jak masz ochotę , to odkręć pająk , czyli mocowanie plastikowe silnika , wyjmij wszystko , czyli silnik z wiatrakiem no i trzeba go rozebrać , pierwsze w zależności jak jest zamocowane śmigło na osi , na wcisk czy na zawleczke , jak na wcisk to będzie problem ze zdjęciem go , ale da rade , potem musisz zdjąć dekle z silnika , albo są w czterech miejscach na obwodzie zaklepane , albo cały dekiel zafelcowany , potem zostaje tylko wymiana łożysk , przetoczenie komutatora i wymiana szczotek , no chyba że są dobre

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:42 ]
ale tak jak pisze , bo sam to nieraz robiłem , chyba lepiej kupić cały silnik z wiatrakiem , i mieć spokój

pawel1985x
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: pawel1985x » ndz maja 31, 2009 13:49

miś fazi pisze:jak masz ochotę , to odkręć pająk , czyli mocowanie plastikowe silnika , wyjmij wszystko , czyli silnik z wiatrakiem no i trzeba go rozebrać , pierwsze w zależności jak jest zamocowane śmigło na osi , na wcisk czy na zawleczke , jak na wcisk to będzie problem ze zdjęciem go , ale da rade , potem musisz zdjąć dekle z silnika , albo są w czterech miejscach na obwodzie zaklepane , albo cały dekiel zafelcowany , potem zostaje tylko wymiana łożysk , przetoczenie komutatora i wymiana szczotek , no chyba że są dobre

[ Dodano: 31 Maj 2009 13:42 ]
ale tak jak pisze , bo sam to nieraz robiłem , chyba lepiej kupić cały silnik z wiatrakiem , i mieć spokój

w sumie z tego co napisales sporo pracy najwyzej kupie caly jakis zamiennik wiatrak na alledrogo a ze starym bede sie bawil bede mial czas to ozbacze jak to sie robi i moze porobie fotki jak sie do tego zabiera opisze mniej wiecej co robilem i komus sie przyda taka fotoporada dzieki za pomoc punkcik przyznalem

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Re: Spręzarka gdzie jest?

Post autor: mojama » ndz maja 31, 2009 21:10

Moim zdaniem to nie wiatrak. Masz to samo co ja miałem, zobacz wątek http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=191367 (masz tu fotę sprężarki między innymi).

Cytuję odpowiedź z tego tematu:

"kolego powiem Ci krotko, u mnie było tak, ze padło łożysko sprezarki, przez to scial sie frez w sprzegiełku i z kolei sprzegiełko zniszczyło cewke... koszt w sumie 450PLN... jak bym pojechal szybciej do speca to skonczyloby sie tylko na lozysku 80PLN..."

To okazała się prawda. Gościu z serwisu klimy mi to potwierdził. Mam teraz całą sprężarkę do wymiany. Tak więc lepiej nie uruchamiaj klimy dopóki nie udasz się do serwisu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”