Witajcie
Około tygodnia temu zaświeciła mi się w czasie jazdy kontrolka ABS.
Podłączyłem autko pod VAGa i wyszedł błąd prawego przedniego czujnika - z dodatkową informacją, że sygnał dociera sporadycznie.
Objawy są o tyle nietypowe, że czasami kontlolka gaśnie i ABS działa, jednak jest pewne ale....
... Jak delikatnie hamuję, to pedał hamulca czasami zaczyna drgać (z podobną częstotliwością jak wibracja w komórce). Boję się, że jak będę musiał zahamować, to wtedy okaże się, ze np. jedno koło (to przednie) nie będzie hamować.
Teraz pytanie: O czym mogą świadczyć powyższe objawy?
Czy problem jest z niekontaktującymi przewodami?
Czy po prostu czujnik padł?
Czy coś się stało z zębatką na piaście (np. za duża odległość czujnika od koła)?
Dodam jeszcze, że od razu po diagnozie VAGiem zajrzałem za koło i zobaczylem, ze przewód do czujnika nie był wciśnięty do zaczepu - chociaż nie wiem czy ma to jakiekolwiek znaczenie.
Drugie pytanie odnosi się do przewodów, które znajdują sie pod kanapą.
Mam tam dwie wtyczki, już kiedyś zauważyłem, ze po rozczepieniu jednej z nich ABS się wyłącza. Pytanie, czy u Was po odłączeniu też zapala się dodatkowo (oprócz kontrolki ABSu) kontrolka od hamulców na desce rozdzielczej?
U mnie się zapala, a nie przypominam sobie, zebym wczesniej po odłączeniu tych przewodów również ją widział - dlatego pytam.
Jako, ze od zawsze w tym samochodzie ABS mnie denerwował, to bym bardzo chętnie go wywalił (może ktoś orientuje się ile moze kosztować zamontowanie korektora siły hamowania?).
Jak odłączyć ABS, w taki sposób aby nie zapalała się kontrolka na desce rozdzielczej
ABS - problem z czujnikiem ("sporadyczny sygnał")
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ABS - problem z czujnikiem ("sporadyczny sygnał")
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
- Paweł Marek
- V.I.P.

Jaceklo, masz już zdiagnozowaną usterkę, wymień czujnik to 30 zeta, ale licz się z tym że winny może być kabel tego czujnika, który łamie się w izolacji koło koła, tam gdzie jest narażony na zginanie podczas jazdy, wtedy trzeba ten kabel zdobyć na szrocie lub jakoś podłączyć. Wtyczki po kanapą są od czujników kół tylnych.
Całkowicie nie rzumiem tego że chcesz pozbyć się ABS (biorę od razu
). Jeśli akurat masz ochotę poszaleć to odczepiasz dowlony czujnik lub jakiś bezpiecznik od ABS czy przekaźnik.
A korektor ze szrotu niedrogi będzie, ale nie słyszałem jeszcze żeby ktoś go montował. Konkretną rolę oczywiście spełnia ale jest awaryjny i z reguły ludzie go wywalają
Całkowicie nie rzumiem tego że chcesz pozbyć się ABS (biorę od razu
A korektor ze szrotu niedrogi będzie, ale nie słyszałem jeszcze żeby ktoś go montował. Konkretną rolę oczywiście spełnia ale jest awaryjny i z reguły ludzie go wywalają
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Skoro mowisz, że czujnik takie grosze kosztuje, to poszukam:), a potem w razie czego będę walczyć kablem.Paweł Marek pisze:wymień czujnik to 30 zeta, ale licz się z tym że winny może być kabel tego czujnika, który łamie się w izolacji koło koła, tam gdzie jest narażony na zginanie podczas jazdy, wtedy trzeba ten kabel zdobyć na szrocie lub jakoś podłączyć.
hmmm... tak myślałem, tylko nie daje mi spokoju to, ze po jego odpięciu zapala mi się kontrolka od hamulców na desce rozdzielczej. A może to dlatego, że ABS zgłasza wtedy błąd dwóch czujników?Paweł Marek pisze: Wtyczki po kanapą są od czujników kół tylnych.
Jeździłem trochę bez ABSu i było mi lepiej. Za każdym razem kiedy włącza się u mnie ABS miam wrażenie, ze w chwili zodbicia pedału siła hamowania gwałtownie spada. Pojeżdzę trochę bez i zastanowię się.Paweł Marek pisze: Całkowicie nie rzumiem tego że chcesz pozbyć się ABS (biorę od razu). Jeśli akurat masz ochotę poszaleć to odczepiasz dowlony czujnik lub jakiś bezpiecznik od ABS czy przekaźnik.
Jakby założenie i wyjęcie ABS było tak proste jak wymiana koła, to nawet bym się nie zastawiał i Ci cał
A co do przekaźnik, to znalazłem, ze za ABS odpowieadają:
79 - przekaźnik pompy hydraulicznej ABS
179 - przekaźnik styku roboczego urządzenia ABS
To sobie daruję ten pomysł.Paweł Marek pisze: A korektor ze szrotu niedrogi będzie, ale nie słyszałem jeszcze żeby ktoś go montował. Konkretną rolę oczywiście spełnia ale jest awaryjny i z reguły ludzie go wywalają.
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)