stuki przy ruszaniu :( golf V
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
stuki przy ruszaniu :( golf V
Czy ktoś życzliwy mógłby mi powiedzie z jakiej przyczyny przy ruszaniu, nawet na prostej drodze, stuka "mi" w przedniej cześci auta, od strony pasażera? Chyba gdzieś w okolicach koła, ale sama już nie wiem....
Ostatnio zmieniony czw maja 28, 2009 00:15 przez gaga, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: stuki przy ruszaniu :( golf V
przy jeździe na wprost czy tylko przy skręconych kołach, po prostej czy po dziurach też - mniej bardziej? Rozszerz wątek. Być może przegub zewnętrzny do wymiany, może sprężyna w gnieździe pęknięta, może łożysko amortyzatora do wymianygaga pisze:Czy ktoś życzliwy mógłby mi powiedzie z jakiej przyczyny przy ruszaniu, nawet na prostej drodze, stuka "mi" w przedniej cześci auta, od strony pasażera? Chyba gdzieś w okolicach koła, ale sama już nie wiem....
Przy jeździe na wprost, stuknie trzy- cztery razy i przestaje, podczas jazdy w tył kręcąc kierownicę w lewą stronę stuka( kilka razy) , w prawą cisza.... nie ma znaczenia czy są dziury czy nie...mettenos pisze:przy jeździe na wprost czy tylko przy skręconych kołach, po prostej czy po dziurach też - mniej bardziej?
Co do łożyska... to chyba nie , bo było niedawno (ok. pol roku temu)wymieniane....
Re: stuki przy ruszaniu :( golf V
Witam.
Zauważyłem od niedawna podczas ruszenia z pierwszego biegu (niewiem jak to nazwać-dźwięk podobny do zużytych przegubów zewnętrznych)taki delikatny terkot przez ok.2-3s.mniej więcej jak sprzegło jest puszczane w połowie jego skoku.Robiłem próby na skręconych kołach ale nic nie było słychać,dwumas nie daje mi żadnych objawów(choć najprawdopodobniej nie był jeszcze wymieniany),jedynie od dawna i to nie zawsze słychać jak wcisne do połowy sprzegło na postoju ,że chrobocze łożysko a poza tym biegi wszystkie wchodzą płynnie.Tak sie zastanawiam czy to może być te kończące się łożysko albo coś w skrzyni np.mechanizm różnicowy.Przebieg jaki ma to 215 tyś.z roku 2004(BKD)Jeśli mielibyście jakieś sugestie to podpowiedźcie prosze.
Pozdro.
Zauważyłem od niedawna podczas ruszenia z pierwszego biegu (niewiem jak to nazwać-dźwięk podobny do zużytych przegubów zewnętrznych)taki delikatny terkot przez ok.2-3s.mniej więcej jak sprzegło jest puszczane w połowie jego skoku.Robiłem próby na skręconych kołach ale nic nie było słychać,dwumas nie daje mi żadnych objawów(choć najprawdopodobniej nie był jeszcze wymieniany),jedynie od dawna i to nie zawsze słychać jak wcisne do połowy sprzegło na postoju ,że chrobocze łożysko a poza tym biegi wszystkie wchodzą płynnie.Tak sie zastanawiam czy to może być te kończące się łożysko albo coś w skrzyni np.mechanizm różnicowy.Przebieg jaki ma to 215 tyś.z roku 2004(BKD)Jeśli mielibyście jakieś sugestie to podpowiedźcie prosze.
Pozdro.