Dziwne buczenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Dziwne buczenie
Witam. Mam problem mianowicie w moim Golfie V 1,9 Tdi (nowy) słyszę dziwne buczenie-rezonans (sam nie wiem)
przy 1900-2000 potem 2900-3000 tyś obrotów. Czy to normalne, bardzo mnie to irytuje. Proszę o podpowiedz.
przy 1900-2000 potem 2900-3000 tyś obrotów. Czy to normalne, bardzo mnie to irytuje. Proszę o podpowiedz.
-
- Nowicjusz
Dziwne buczenie podczas jazdy.
Witam.Buczenie jest słyszalne w samochodzie(w środku samochodu) dokładnie między 1900-2000 potem 2900-3000 tyś obrotów. Praktycznie tylko w tym przedziale. Taki denerwujący dzwięk typu przytkany tłumik. Po przekroczeniu tych obrotów buczenie ustaje. Dzwięk jest słyszalny tylko podczas jazdy, na biegu jałowym, tego zjawiska nie zaobserwowałem. Jaka może być tego przyczyna?
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Przyczynę to zostaw - źródło znaleźć trzeba (skąd to dochodzi) - zmienia się coś przy skrętach podczas jazdy? > Jak na luz dasz to tak samo buczy?(chodzi mi o prędkość)> czy tylko jak silnik na obrotach jest(na każdym biegu tak jest)? Może luźny element jakiś > osłony? Niech ktoś gaz ponaciska a ty się przespaceruj koło autka > posłuchaj przy silniku > jak podczas jazdy buczy to pewnie na postoju tak samo będzie > tylko w kabinie nie będzie słychać. Dla pewności możesz loga dynamicznego zrobić z silniczka Vag-iem. Piszesz że autko jest nowe - serwis jakiś ma? Mi to i tak wygląda na luz blachy nadkoli lub samej deski > ale musisz się postarać i trochę sprecyzować. Albo poproś na regionalnym żeby ktoś chwilkę czasu poświęcił i posłuchał tego dźwięku.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
lukasz1411, podnieś jedno z przednich kół na stabilnym podnośniku (wystarczy trochę nad ziemię),posadź kogoś za kierownicę,niech odpali silnik i wrzuca biegi,a Ty-maska w górę i słuchaj co i gdzie się dzieje.
Gdyby nie to,że masz nowe auto,to bym typował łożyska w skrzyni,bo to właśnie one wydają takie dźwięki...
Gdyby nie to,że masz nowe auto,to bym typował łożyska w skrzyni,bo to właśnie one wydają takie dźwięki...
lukasz1411, a ja obstawiam plecionkę wydechu odwrotnie załorzoną
ewentualnie dopytaj sięw serwisie czy przypadkiem ten typ tak ma ale jeśli powiedzą że nie i zaczną coś robić to nie siadaj za kierę aż pracownik Cie przewiezie i nie zaobserwujesz bo powiedzą że auto odebrałeś i pieniądze przepadną a Ty albo wyłorzysz drugi raz albo zostaniesz z usterką
ewentualnie dopytaj sięw serwisie czy przypadkiem ten typ tak ma ale jeśli powiedzą że nie i zaczną coś robić to nie siadaj za kierę aż pracownik Cie przewiezie i nie zaobserwujesz bo powiedzą że auto odebrałeś i pieniądze przepadną a Ty albo wyłorzysz drugi raz albo zostaniesz z usterką
-
- Nowicjusz
Dalej to buczenie
Witam. Dzwięk jest szczególnie słyszalny od 3 biegu w górę. Praktycznie tylko podczas jazdy, mam wrażenie, że to coś z wydechem ale nie jestem pewien. Zastanawia mnie również, dlaczego tylko w tym przedziale obrotowym o którym pisałem.
-
- Nowicjusz
buczenie
Napewno nie ma mowy o zachaczeniu tłumika, praktycznie po wyjechaniu z salonu auto tak miało.