Jak odciąć dopływ płynu do tylnej wycieraczki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Zacznijmy od początku, bo się pogubimy:
Ze zbiorniczka płynu ciecz wchodzi do pompki, z pompki są dwa wyjścia; w zależności od kierunku przepływu prądu - płyn wychodzi wyjściem na przednią, bądź tylną szybę. Jeśli teraz wężyk z tyłu, np przy tylnej szybie zablokujemy a pozostawimy możliwość by silnik mógł pchać płyn do zablokowanego węża to nastąpi spalenie silniczka.
W związku z tym oryginalnie w Borze manetki mają zablokowany styk podający prąd w kierunku pchania płynu na tylną szybę - bo wężyka nie ma w niej w ogóle.
W Limousine i Variant są wężyki do spryskiwania tyłu i można płyn do tyłu spokojnie pompować. Ponieważ VW lubi możliwie w jak największym stopniu unifikować części - manetki są prawie identyczne dla wszystkich wersji nadwoziowych, poza tym jednym stykiem w wersji Bora. To samo było w serii III czyli Golf III/Vento a jeszcze wcześniej Golf II/Jetta
Ze zbiorniczka płynu ciecz wchodzi do pompki, z pompki są dwa wyjścia; w zależności od kierunku przepływu prądu - płyn wychodzi wyjściem na przednią, bądź tylną szybę. Jeśli teraz wężyk z tyłu, np przy tylnej szybie zablokujemy a pozostawimy możliwość by silnik mógł pchać płyn do zablokowanego węża to nastąpi spalenie silniczka.
W związku z tym oryginalnie w Borze manetki mają zablokowany styk podający prąd w kierunku pchania płynu na tylną szybę - bo wężyka nie ma w niej w ogóle.
W Limousine i Variant są wężyki do spryskiwania tyłu i można płyn do tyłu spokojnie pompować. Ponieważ VW lubi możliwie w jak największym stopniu unifikować części - manetki są prawie identyczne dla wszystkich wersji nadwoziowych, poza tym jednym stykiem w wersji Bora. To samo było w serii III czyli Golf III/Vento a jeszcze wcześniej Golf II/Jetta
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2009 18:27 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
a to to wiedziałemZico63b pisze:Ze zbiorniczka płynu ciecz wchodzi do pompki, z pompki są dwa wyjścia; w zależności od kierunku przepływu prądu - płyn wychodzi wyjściem na przednią, bądź tylną szybę. Jeśli teraz wężyk z tyłu, np przy tylnej szybie zablokujemy a pozostawimy możliwość by silnik mógł pchać płyn do zablokowanego węża to nastąpi spalenie silniczka.
i wszystko jasne, koniec OTZico63b pisze:W związku z tym oryginalnie w Borze manetki mają zablokowany styk podający prąd w kierunku pchania płynu na tylną szybę - bo wężyka nie ma w niej w ogóle.
-
greg
Już wszystko zrobione, i działa, znaczy się nie działa tak jak powinno.
Potrzebne narzędzia:

Etap prac:
Rozcięcie kabelka

Przylutowanie diody 3A

zaizolowanie rurką termokurczliwą

I szafa gra, znaczy się przód pryska a tył nie, tak jak chciałem, dzięki wielkie Zico63b, dzięki panowie za udział w dyskusji.
A i jeszcze jedno, czy możecie mi powiedzieć czy kupie ten zatrzask na allegro, jeśli tak to podeślijcie linka jak znajdziecie, lub jeśli nie ma go na allegro to czy kupie choć w ASO, jest to zatrzask od tapicerki tylnej klapy, złamał sie przy sciaganiu cholera.

Potrzebne narzędzia:

Etap prac:
Rozcięcie kabelka

Przylutowanie diody 3A

zaizolowanie rurką termokurczliwą

I szafa gra, znaczy się przód pryska a tył nie, tak jak chciałem, dzięki wielkie Zico63b, dzięki panowie za udział w dyskusji.
A i jeszcze jedno, czy możecie mi powiedzieć czy kupie ten zatrzask na allegro, jeśli tak to podeślijcie linka jak znajdziecie, lub jeśli nie ma go na allegro to czy kupie choć w ASO, jest to zatrzask od tapicerki tylnej klapy, złamał sie przy sciaganiu cholera.

-
greg
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy

Kolego Greg, masz rację! Wszystko w porządku, nie pisałem: "nie ma styku". Może nie dokładnie napisałem: "zablokowany styk", czy "poza tym jednym stykiem". Chodzi mi o to, że manetki w Bora są takie iż styk nie może dostać prądu. Ja w ogóle często piszę według swego toku myślenia i nie zawsze dobrze jestem odczytany. Ale w sumie to szczegóły i najważniejsze, że układ działa zgodnie z wymaganiami Kolegi Cylinder, dzięki i pozdrawiam uczestników dyskusji!
Ostatnio zmieniony pn maja 25, 2009 22:10 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
dzieki Zico63b, za numer, masz umnie drugiego punktaZico63b pisze:Ta część ma numer 1J9 971 848, Uchwyt wiązki klapy tylnej limousine.
[url=http://images50.fotosik.pl/131/9ba714284bca7360m.jpg]Obrazek[/URL]
To chyba to, w ASO można dostać, czasem trzeba poczekać ze dwa dni na kuriera.
Wiecie co, wczoraj zjeździłem całe miasto żeby kupić coś do zaslepienie tylnej wycieraczki i nic nie kupiłem normalnie co za dziura, nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?, coś podobnego jakaś zaslepka bedaca częscią auta a pasująca do otworu w szybie.?
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 09:41 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.
Pewnie potrzebujesz coś takiego: http://www.allegro.pl/item637972233_zas ... lecam.htmlcylinder pisze:nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .
o własnie, kurka tylko aż tyle, taki koszt za zaslepkę. hmmKamel pisze:Pewnie potrzebujesz coś takiego: http://www.allegro.pl/item637972233_zas ... lecam.htmlcylinder pisze:nie macie jakiegos pomysłu żeby kupić coś o średnicy 2,7 cmm i zaślepić ta pieprzoną dziurę, nie ma nić w ASO?
Poszukam jeszcze w akcesoriach meblowych, ale dzieki Kamel za linka
[ Dodano: 26 Maj 2009 12:44 ]
Zico63b pisze:Ta część ma numer 1J9 971 848, Uchwyt wiązki klapy tylnej limousine.
[url=http://images50.fotosik.pl/131/9ba714284bca7360m.jpg]Obrazek[/URL]
To chyba to, w ASO można dostać, czasem trzeba poczekać ze dwa dni na kuriera.
Zico63b sprawdz mi jeszcze raz ten numer, bo gośc w ASO ma to zapisane jako blaszka, a to przecierz plastikowe jest.
Ostatnio zmieniony wt maja 26, 2009 11:09 przez cylinder, łącznie zmieniany 1 raz.